Leirintäalueen uusi isäntä on matkailualan keltanokka

Peltomäen portit avautuvat toukokuussa

Viime kesänä julkiseen myyntiin tullut Peltomäen leirintäalue Ylisillä on saanut kaikessa hiljaisuudessa uuden omistajan. 19 hehtaarin kokoista maa-aluetta hallinnoi nyt ylöjärveläinen metallialan yrittäjä Ville Lehmusto.
– Aivan ensiksi innostuin Peltomäen komeasta miljööstä. Sen jälkeen ajattelin, että täällähän voisi pyörittää liiketoimintaakin, Lehmusto kertoo hymyillen.
Matkailualan noviisilla on leirintäalueen varalle paljon suunnitelmia. Miestä ohjaa ennen kaikkea into, sillä hänellä ei ole leirintäaluebisneksestä entuudestaan minkäänlaista kokemusta.
Trendikäs wakeboardinglaite on Peltomäen leirintäalueen ensi kesän suuri uutuus. Vähäjärven rannalle pystytettävä korkea kapistus on toistaiseksi maan tasalla. – Kaikki saadaan valmiiksi kesään mennessä. Vaijerirata viritetään 200 metrin matkalle, ja kyytiin pääsee tuntivuokralla, Ville Lehmusto kertoo.

Trendikäs wakeboardinglaite on Peltomäen leirintäalueen ensi kesän suuri uutuus. Vähäjärven rannalle pystytettävä korkea kapistus on toistaiseksi maan tasalla. – Kaikki saadaan valmiiksi kesään mennessä. Vaijerirata viritetään 200 metrin matkalle, ja kyytiin pääsee tuntivuokralla, Ville Lehmusto kertoo.

Tampereen kaupungin omistuksessa yli 40 vuotta ollut Peltomäki päätyi Ville Lehmuston käsiin varsin erikoisella tavalla. Miehen kun piti alun perin ostaa itselleen pelkkä kaksio.
– Olen johtanut pientä metallialan perheyritystämme noin yhdeksän vuotta. Vuosi sitten yhtiö muutti Tampereelta Ylöjärvelle, ja aloin etsiä itselleni täältä asuntoa, yrittäjä taustoittaa.
Kun sopivaa huoneistoa ei tahtonut millään löytyä, laajensi Lehmusto etsintänsä myös omakotitaloihin. Sitten silmään sattui ilmoitus Peltomäen leirintäalueesta.
– Ja siinä vaiheessa homma taisi karata käsistä, Lehmusto nauraa.
Ennen vuodenvaihdetta 38-vuotias mies oli jo muuttanut asumaan perinteikkään leirintäalueen päärakennukseen. Nyt mielessä on alan vaihto.
– Kun on tehnyt 15 vuotta metallialan sisätöitä, niin raitista ulkoilmaa alkaa kaivata. Olen jatkanut vanhoja töitäni normaalisti, mutta ajatukseni ovat olleet vahvasti Peltomäen kehittämisessä, hän avautuu.

Luvassa majoitusta ja wakeboardingia

Lehmuston pää suorastaan tulvii ajatuksia, joita hän haluaisi uudella tontillaan toteuttaa. Aivan ensimmäiseksi hän aikoo tuoda leirintäalueelleen kokonaan uuden vapaa-ajan harrastuksen.
– Toistaiseksi suurin investointini on ollut vesihiihtolaite. Hankin sen eräältä elämysyritykseltä, joka pyöritti laitteella wakeboardingia Ikaalisten Kylpylällä, yrittäjä kertoo.
Wakeboarding eli vesilautailu on vesihiihdon kaltainen vauhdikas urheilulaji. Sitä voi harrastaa joko moottoriveneen tai erityisen kaapelilaitteen avulla. Peltomäellä päädyttiin jälkimmäiseen vaihtoehtoon muun muassa tila- ja turvallisuussyistä.
– Tänne nousee 200 metriä pitkä kaapelirata, jossa vauhti kohoaa noin 40 kilometriin tunnissa. Matkalle asennamme hyppyreitä ja temppureilejä. Siitä tulee hyvä rata vasta-alkajille, Lehmusto juttelee.
– Ei täällä olisi moottoriveneellä mahtunut oikein ajelemaan. Lisäksi kaapelilaite on lähes äänetön, eikä siis häiritse tänne majoittuvia ihmisiä, hän jatkaa.
Muilta osin Peltomäellä tuskin nähdään ensi kesänä suuria uudistuksia. Liiketoiminnan selkärangan muodostavat lomamökit sekä karavaanareille tarkoitetut matkailuvaunupaikat.
Tarvetta suurille remonteille ei ole ollut. Lehmuston mukaan hän sai hyväkuntoisen leirintäalueen nimiinsä sopuhintaan.
– Metallifirman kiireet vähän rajoittavat uusien juttujen luomista Peltomäelle. Haluaisin esimerkiksi perustaa tänne kesäksi pienen kaupan, mutta sen suhteen taitaa tulla vähän kiire.
– Mutta katsotaan, jos ehtisimme töissä tehdä tänne vähän metallisia kylpytynnyreitä. Se saattaa tässä ajassa jopa onnistua, Lehmusto visioi.

”Ylöjärvellä on vetovoimaa”

Päivätöinään Ville Lehmusto huhkii omassa metallialan yrityksessään. Matkailualasta miehellä ei ole aiempaa kokemusta.

Päivätöinään Ville Lehmusto huhkii omassa metallialan yrityksessään. Matkailualasta miehellä ei ole aiempaa kokemusta.

Ylisen kylällä sijaitsevan leirintäalueen portit on tarkoitus avata suurelle yleisölle parin kuukauden päästä. Tarkkaa päivämäärää Lehmusto ei vielä uskalla luvata.
– Katsotaan, millä aikataululla saan täällä paikat kuntoon. Pitää ainakin siistiä alue ja asentaa vesihiihtolaite paikoilleen. Näiden lisäksi sää vaikuttaa tietysti avaamiseen, yrittäjä järkeilee.
Kesän lähestyessä Lehmusto palkannee avukseen hieman työvoimaa. Mies tietää, ettei hän selviä vilkkaasta sesongista omin voimin.
– Aika näyttää, kuinka hyvin matkailijat löytävät tiensä Peltomäkeen. Tampereen kaupungin mukaan täällä on käynyt vuosittain yli 10 000 turistia per kesä, mutta en tiedä, millaisia kävijöitä tähän lukuun sisältyy, hän pohtii.
Tyystin toisenlaiselta alalta leirintäalueen isännäksi hyppäävä Lehmusto myöntää, että uusi haaste jännittää. Usko Peltomäen menestykseen on kuitenkin vahva.
– Kyllä Ylöjärvellä on varmasti vetovoimaa matkailijoiden silmissä, ainakin kesäisin. Talvesta en tiedä, mutta niin pitkälle en vielä edes mieti, yrittäjä hymyilee.

Peltomäen leirintäalue

Sijainti: Ylisen kylässä Ylöjärvellä.
Majoitustilat: 20 sähkölämmitteistä neljän hengen lomamökkiä.
Karavaanarialue: 25 pistokepaikkaa.
Telttailualue: 32 paikkaa.
Muita palveluita: Kaksi saunaa, kaksi grillikatosta, wc, suihkut, pesu- ja ruokailukatos, veneitä, lentopallokenttä, pingispöytä.

Lähteet: tampere.fi ja Ville Lehmusto

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?