Kaikki ja kaiken vastakohta

Andy Warhol oli kaikki. Samalla hän oli kaiken vastakohta. Näin poptaiteen edelläkävijää kuvailtiin Sara Hildénin taidemuseossa perjantaina. Juuri avautunut Warholin töiden näyttely esittelee taiteilijan tärkeimmät teokset.
Andy Warhol: Mao. (Kuva: The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts Inc. / KUVASTO 2014)

Andy Warhol: Mao. (Kuva: The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts Inc. / KUVASTO 2014)

Marilynit ja Campbellin säilykepurkit. Jos suomalainen ei Warholista muuta tiedä, niin ainakin nämä. Ja kyllä, ne ovat mukana näyttelyssä. Mutta Sara Hildénin taidemuseossa avautunut näyttely osoittaa, että Warhol on paljon muutakin.
Ainakin hän oli selfie-buumin airut. Mitä muuta ovat Warholin omakuvapolaroidit?
Omakuvateemaa Warhol toisti ja työsti jatkuvasti kokeillen eri tekniikoita ja erilaisia pohjia.
Elämä, kuolema ja yhteiskunta ovat Warholin taiteen kulmakivet. Hän käsitteli rohkeasti kulutuskulttuuria, tähtikultti-ilmiön syntymistä, massakulttuuria, politiikkaa ja ensimmäisiä maailmanlaajuisia mediatapahtumia. Mick Jaggerin, Mao Zedongin ja surevan Jackie Kennedyn hahmot ovat todellisia aikansa kuvia.
Warhol oli ensimmäisiä, jotka näyttävästi käyttivät taiteessa serigrafiaa eli silkkipainotekniikkaa. Serigrafia mahdollisti toiston sekä kohdistusvirheet, joilla Warhol monessa teossarjassaan leikitteli.
Taiteilija nappasi usein pohjaksi polaroidkuvan. Grafiikkapainossa tuo kuva sai uusia ulottuvuuksia. Usein Warhol poisti välisävyt, jotta kontrastit korostuivat.

Pinta on tärkein

Näyttelyyn valitut teokset ja niitä taustoittava arkistomateriaali käyvät läpi poptaiteen ikonin uran keskeiset vuodet 1961−1986. Taiteilija, joka itse kiisti olevansa taiteilija lainkaan, muutti käänteentekevästi kuvan Amerikasta ja samalla kuvan modernista yhteiskunnasta. Warhol kuoli vuonna 1987.
Popkuvaston rinnalla esitellään harvoin nähtyä puolta Warholin taiteesta: myöhäiskauden abstrakteja maalauksia. Runsas arkistomateriaali, levyjen ja lehtien kannet sekä ommellut valokuvat perehdyttävät katsojan Warholin taiteen monipuolisuuteen.
Warholia on kritisoitu pinnallisuudesta. Siihen hän totesi, että pinta on tärkein, koska pinnan alla ei ole mitään.
Screen test -sarjan elävät muotokuvat Warhol taltioi Factory-studiollaan. Parin minuutin filmipätkät onnistuvat esittämään ihmiset yllättävän paljaina, ilman isoimpia naamioita.

Poppia popille

Kevään aikana Sara Hildénin taidemuseossa järjestään kolme Popklubia. Niissä DJ Torture Garden soittaa näyttelyn teosten aikakauden hittejä ja harvinaisuuksia. Seuraava klubi on lauantaina 22. maaliskuuta kello 16. Silloin kuullaan musiikkia vuosilta 1961−1972.
Näyttelyn noin 150 teosta on lainattu muun muassa Andy Warhol Museumista Pittsburgista ja MUMOK Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig -museosta Wienistä. Näyttely on toteutettu Fondazione Pisan, Giunti Mostre Arten ja Claudia Zevi & Partnersien yhteistyönä.

Andy Warhol – An American Story 28. toukokuuta saakka Sara Hildénin taidemuseossa Tampereella.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?