Ict-maailman epävarmuuteen kyllästynyt Juha Laine luo uutta uraa Ylöjärvellä

Shanghaista Soppeenmäkeen

Viime vuosituhannen loppupuolella Suomen halutuimmasta työpaikasta ei ollut epäselvyyttä. Liikevaihtoaan rajusti kasvattanut Nokia oli matkalla alansa jättiläiseksi, ja nuorukainen toisensa jälkeen kouluttautui kirkkain silmin kännykkäalan huippuosaajaksi.
Puoli vuosikymmentä sitten kaikki alkoi kuitenkin murentua. Hiljalleen edettiin tilanteeseen, jossa tuhannet alan työpaikat olivat uhattuina.
Juha Laine ei jäänyt odottamaan irtisanomista, vaan päätti lähteä itse. Rohkea nelikymppinen yrittää nyt saada elantonsa valokuvaajana.
Valokuvaaja Juha Laine remontoi uudelle yritykselleen komeat tilat Soppeenmäen teollisuusalueelta. Vaikka liike ei sijaitsekaan ihmisvilinän keskellä, on pienyrittäjän usko vankka. – Kun pystyy tarjoamaan asiakkaille hyvät palvelut ja tuotteet, niin valokuvaajana varmasti pärjää, entinen ict-alan ammattilainen sanoo.

Valokuvaaja Juha Laine remontoi uudelle yritykselleen komeat tilat Soppeenmäen teollisuusalueelta. Vaikka liike ei sijaitsekaan ihmisvilinän keskellä, on pienyrittäjän usko vankka. – Kun pystyy tarjoamaan asiakkaille hyvät palvelut ja tuotteet, niin valokuvaajana varmasti pärjää, entinen ict-alan ammattilainen sanoo.

Pinsiössä asuva Laine mietti alanvaihtoa vakavissaan ensi kerran kolmisen vuotta sitten. Tuolloin hän aloitti töiden ohella opinnot Visuaaliviestinnän Instituutissa Tampereella.
– Hankin sieltä valokuvaajan ammattitutkinnon. Valinta oli luonteva, koska olin harrastanut kuvaamista amatöörinä jo kauan, mies muistelee nykyään.
Puolitoista vuotta kestänyt opintie päättyi juuri sopivaan aikaan, sillä edessä olivat raskaat yt-neuvottelut. 14 vuoden ura Nokiassa ja sen sisaryrityksissä oli tulossa päätepisteeseensä.
– Viimeiset vuoteni olin töissä Nokia Siemens Networksissa eli nykyisessä Nokia Solutions and Networksissa. Olin tukihenkilö 3G-laboratoriossa, eli toimenkuvaani kuului laitetestauksia sekä labrojen pystytyksiä, Laine kertaa.
– Työ vei minua aika paljon ulkomaille. Pisimmillään asuin kolme kuukautta putkeen Kiinassa. Siellä minulla olisi ollut myös kohtuulliset työnäkymät, mies jatkaa.
Työskentely maailman toisella puolen ei Lainetta kuitenkaan kiinnostanut. Hänen elämänsä oli asettunut tukevasti Ylöjärven rajalle Nokian Pinsiöön, ja jatkuva epävarmuus sapetti. Vuoden 2012 yt-neuvottelut eivät olleet it-gurulle suinkaan ensimmäiset.
– Minulle tarjottiin eropakettia, joka oli suuruudeltaan vuoden palkka. Vaikka alanvaihtoa oli ehtinyt miettiä moneen kertaan, kynnys itsensä irtisanomiseen oli iso.
– Tartuin kuitenkin pakettiin. Aika näyttää, oliko päätös oikea.

”Ammattikuvaajalle on aina paikkansa”

– Kameroita ja halpoja kuvaustarvikkeita myyvät liikkeet ovat viime vuosina vähentyneet. Perinteisiä valokuvaamoita saattaa kuitenkin olla jopa aiempaa enemmän, Laine miettii.

– Kameroita ja halpoja kuvaustarvikkeita myyvät liikkeet ovat viime vuosina vähentyneet. Perinteisiä valokuvaamoita saattaa kuitenkin olla jopa aiempaa enemmän, Laine miettii.

Viime vuoden Juha Laine vietti suureksi osaksi lomaillen, mutta yrittäjäksi hyppääminen vaati myös rutkasti ajatustyötä. Aikaisemmin vain toisten palkollisena ollut mies pohti pitkään, miten ja missä valokuvausbisnekseen olisi järkevintä ryhtyä.
– Alun perin ajattelin Tamperetta, mutta edulliset ja hyvät tilat löytyivät lopulta Ylöjärveltä. Eihän tämä minun liikkeeni minkään ihmisvilinän keskellä ole, mutta olen siihen tyytyväinen. Täältä on hyvä aloittaa, Soppeenmäen teollisuusalueelle päätynyt kameran taitaja kertoo.
Uuden yrityksen alkutaival on ollut toistaiseksi hiljainen. Satunnaisia asiakkaita on käynyt silloin tällöin, mutta enimmäkseen Laineen aika on vierähtänyt hänen palvelujensa markkinoinnissa.
– Tiedän, että alku voi olla hankalaa. Pitkän päälle en kuitenkaan ole ollenkaan huolissani. Tarkoituksena olisi, ettei minun enää tarvitsisi vaihtaa työpaikkaa, Laine sanoo itsevarmana.
Edes kamera-alan kokemat rajut muutokset eivät tuoretta yrittäjää pelota. 1990-luvun loppupuolella alkanut raju murros on tuonut markkinoille edullisia digikameroita ja kotikäyttöön tarkoitettuja valokuvaprinttereitä. Viimeisin käänne on kuvien ottaminen pelkällä superlaadukkaalla kännykkäkameralla.
– Tekniikan kehittyminen näkyy valokuvaamoiden arjessa jonkin verran, mutta ammattikuvaajille on aina paikkansa, Laine kuittaa.
– On totta, että kuka tahansa voisi nykyään ottaa passikuvansa itse, mutta kuinka moni loppujen lopuksi tekee niin? hän kysyy.
Ihan pelkkään asiakkaiden laiskuuteen eivät valokuvaamot voi tietenkään bisnestään perustaa. Olennaista on edelleen kuvaajan ammattitaito, jota ei voi kameroiden tapaan hakea lähimmästä marketista.
Edes pitkällinen valokuvausharrastus ei ole yhtä kuin ammattikuvaajan kyky luoda, nähdä ja ideoida. Tämän sai huomata myös Juha Laine, kun hän hakeutui alan koulutukseen.
– Luulin silloin ihan tosissani, että tietäisin kuvauksesta jo yhtä sun toista. Eihän se niin ollut, hän naurahtaa.

”Ylöjärvestä hyvät fiilikset”

Puutarhakaupungin valokuvaamoala ei ole uudelle yrittäjälle se kaikkein helpoin markkinarako. Sen tietää Juha Lainekin.
– Kilpailua on jonkin verran, ja tiedostan sen. Vakioasiakkaiden saaminen on pärjäämisen kannalta ihan olennaisen tärkeää, hän järkeilee.
Ainakaan liian isoihin tavoitteisiin Laineen valokuvaamo ei taatusti kaadu. Mies sanoo, että hän haluaa uudella firmallaan itselleen leivän pöytään. Ei mitään sen suurempaa.
– Minulla on Ylöjärvestä hyvät fiilikset. Täällä asuu paljon väkeä, ja kaupunki kasvaa koko ajan. Paikkakunta menee eteenpäin, puutarhakaupunkia ulkopuolisen silmin tarkasteleva yrittäjä hymyilee.

Perinteiset valokuvat yhä arvossaan

Ylöjärven tuore valokuvaamoyrittäjä Juha Laine on jo ehtinyt huomata, millaisia otoksia täkäläiset arvostavat. Miehen mukaan yhdellä ja samalla kuvaustyylillä voisi ainakin periaatteessa pärjätä vuodesta toiseen.
– Valokuvauksessa kaikki erikoiset kokeilut alkavat olla jo tehdyt. Trendejä tulee ja menee, mutta perinteiset kuvat sekä sommitelmat ovat kaikkina aikoina arvossaan, Laine analysoi.
Omaa valokuvaamoaan Soppeenmäen Vaihtotiellä nykyään vetävä Laine on yrittäjänä kokematon, mutta kuvauskeikkoja on siitä huolimatta takana jo paljon. Tieto osaavasta kamerataiturista kantautui puskaradion kautta tutulta toiselle jo silloin, kun mies oli vielä amatööri.
– Olen kuvannut passikuvia, mainoskuvia, yritysten mainoskuvia ja hääkuvia. Kaikissa niissä – passikuvia lukuunottamatta – on paljon tilaa luovuudelle, Laine juttelee.
Hyvänä esimerkkinä perinteisen kuvan voimasta entinen ict-alan ammattilainen mainitsee hääkuvat. Ei ole ollenkaan tavatonta, että vihille menevä pari odottaa juhlakuviltaan nykyään modernia otetta.
– Tästä huolimatta he päätyvät valinnassaan usein siihen varsin perinteiseen ratkaisuun, Laine hymyilee.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?