Huippuohjaaja Dome Karukoski opasti Voionmaan nuoria yhteiskunnallisen elokuvailmaisun saloihin

Krimin kriisi välittyi valkokankaalle

Kuinka kertoa koko maailmaa koskettavasta jännitteestä hienovaraisesti? Miten sotaan lähdössä oleva varusmies saadaan kieltäytymään tappamisesta? Muun muassa näitä asioita mietittiin Voionmaan opistolla Ylisellä viime viikolla.
– Odessan elokuvafestivaalin järjestäjät ottivat minuun yhteyttä ja kysyivät, voisinko tehdä heille lyhyen videovetoomuksen Ukrainan rauhan puolesta. Ehdotin takaisin, josko Voionmaan opiskelijat tekisivätkin aiheesta lyhytelokuvia, opetusta vetänyt Dome Karukoski kertaa.
Valmiita elokuvia syntyi kaikkiaan yhdeksän.
Elokuvaohjaaja Dome Karukoski katseli Voionmaan opiston opiskelijoiden tuotoksia silmä kovana. – Osa lyhytelokuvista oli todella hyviä. Täytyy muistaa, että suurella osalla näistä nuorista ei ole juuri ollenkaan alan kokemusta, Karukoski kehui.

Elokuvaohjaaja Dome Karukoski katseli Voionmaan opiston opiskelijoiden tuotoksia silmä kovana. – Osa lyhytelokuvista oli todella hyviä. Täytyy muistaa, että suurella osalla näistä nuorista ei ole juuri ollenkaan alan kokemusta, Karukoski kehui.

Tiivillä aikataululla toteutettu projekti oli opiskelijoille uuvuttava kokemus. Kaikkiaan kolmisenkymmentä elokuva-alasta kiinnostunutta nuorta aikuista puuhasi lyhytfilmien kimpussa kaksi täyttä vuorokautta.
Työt aloitettiin ideoinnista ja päätettiin editointiin.
– Meidän tuli luoda lyhytelokuvia, joiden tilaajana oli Ukrainan nykyhallitus. Kohderyhmänä olivat venäläiset sotilaat. Tarkoituksena oli vaikuttaa sotilaaseen niin, ettei hän haluaisi sotia, opiskelijat Riikka Korhonen ja Pyry Laakso kertovat.
Korhosen ja Laakson mukaan kelloa ei työn touhussa paljon katseltu. Hommia painettiin lähes yötä päivää, ja oma työpanos annettiin liki kaikkiin mahdollisiin tuotannon vaiheisiin. Dome Karukosken mielestä tilanne kuvasi hyvin työelämän todellisuutta.
– Jotkin projektit ovat tiivistahtisia – no, eivät nyt toki ihan näin tiiviitä – ja kaikkea pitää osata tehdä. Vaikeatkin asiat kuitenkin oppii, kun niihin suhtautuu avoimesti ja positiivisesti, Karukoski painottaa.
Karukosken mukaan parhaat voionmaalaisten lyhytelokuvat päätyvät esitettäviksi Odessan elokuvajuhlille. Videopalvelu Youtubeen elokuvista päätynevät lopulta kaikki.
Ylöjärven Uutisten ennakkoon katsomat lyhytelokuvat eroavat toisistaan rajusti. Krimin niemimaalla vallitsevaa kriisiä käsitellään milloin urheilun, milloin perhevalokuvan keinoin.
– Mielestäni erilaisuus osoittaa hyvin sen, miten paljon mahdollisuuksia tällainen kriisi antaa elokuvalle. Itse tilannehan on hyvin traaginen ja suoraan sanottuna äärimmäisen perseestä, Karukoski räväyttää.

Antoisaa myös ammattilaiselle

Eräs opiskelijoiden lyhytelokuva kuvasi Krimin kriisiä kahden valtion jättikokoisena shakkina. Pelinappuloina olivat tavalliset ukrainalaiset ja venäläiset.

Eräs opiskelijoiden lyhytelokuva kuvasi Krimin kriisiä kahden valtion jättikokoisena shakkina. Pelinappuloina olivat tavalliset ukrainalaiset ja venäläiset.

Monta viime vuosien katsotuinta kotimaista elokuvaa ohjannut Karukoski opetti Ylisellä viime viikolla toista kertaa. Edellisen kerran hän oli ystävänsä Ilkka Ruotsalaisen kanssa kansanopistolla vuoden 2012 syksyllä.
– Taustalla on henkilökohtainen suhde opettaja Pauli Poraseen. Teimme takavuosina yhdessä erään mainoksen, ja hän kehui Voionmaan opistoa silloin vuolaasti. Päätimme Ilkan kanssa tulla katsastamaan paikan, kun kerran kutsu kävi, muun muassa Napapiirin Sankarit ohjannut Karukoski kertoo.
Karukoski saa opetuksestaan palkkaa, mutta sitä suuremman pääoman hän kertoo saavansa henkisellä puolella. Uransa alkuvaiheissa olevien opiskelijoiden innostus ja elokuvien tekemisen palo inspiroivat mestariohjaajaa.
– Tämä on ainoa opetusviikkoni koko vuonna. Enempään en missään nimessä töiltäni ehtisi. Itse asiassa teen täälläkin illat töitä etänä, Karukoski sanoo.
– On pakko myöntää, että viime vuosina olen alkanut suhtautua ohjaamiseen välillä työnä, vaikka se on minulle kutsumus. Yksi tärkeä syy opistolla käymiseen onkin juuri leipiintymistä vastaan taisteleminen, hän jatkaa.

Opisto-opetukselle heruu tukea

Kaikkein antoisinta Dome Karukosken vierailu oli luonnollisesti elokuvalinjan opiskelijoille. Parissa päivässä tehdyt elokuvat olivat tasoltaan erittäin kirjavia, ja mestariohjaajalla oli hyviä kehittämisehdotuksia joka ikiselle nuorelle.
Useimmista lyhytfilmeistä sai Ruotsalaisen ja Karukosken mukaan huomattavasti aiempaa paremmat pienillä viilauksilla. Vain pari elokuvaa miellytti ammattilaisia liki sellaisinaan.
– Joukossa oli pari helmeä. Esimerkiksi eräs yhteen ottoon perustuva filmi oli täysin valmista kansainvälistä tasoa, Karukoski suitsuttaa.
– Mutta erityislahjakkuudesta on parikymppisten tekijöiden kohdalla aivan liian aikaista puhua. Huippuosaaminen näkyy tällä alalla vasta pitkällä aikavälillä. Kymmenen vuoden päästä tiedämme paremmin, millaiset edellytykset näillä nuorilla on elokuvamaaiman huipulle, hän jatkaa realistisena.
Opistotason koulutuksesta on väännetty valtakunnan tasolla peistä viime vuosina varsin kiivaasti. Osa aihetta julkisesti kommentoineista poliitikoista pitää selvänä, että vallitsevina talouden aikoina kansanopistojen valtiollisia tukia on leikattava.
Dome Karukosken mielestä opistoilla on yhä sijansa. Ainakin media-alalla.
– Esimerkiksi elokuvamaailmassa työtilanne on nyt niin tiukka, että on nuorille hyväksi saada maistiainen siitä, mitä työ pitää todellisuudessa sisällään. Vuoden koulutuksen aikana moni saa varmuuden, haluaako tehdä tätä oikeasti jatkossakin.

+++++
Voionmaan opiston Ukraina-aiheiset lyhytelokuvat tulevat kaiken kansan nähtäville lähiviikkojen aikana. Tarkemmat tiedot päivittyvät osoitteeseen facebook.com/voionmaanopisto.

Dome Karukoski

Kuka: 37-vuotias suomalainen elokuvaohjaaja.
Elokuvat: Tyttö sinä olet tähti (2005), Tummien perhosten koti (2008), Kielletty hedelmä (2009), Napapiirin sankarit (2010) ja Leijonasydän (2013).
Tv-sarjat: Suojelijat (kaksi jaksoa, 2008), Veljet (2008) ja Maailmanparantaja (2011).
Palkinnot: parhaan ohjauksen Jussi vuosina 2009 (Tummien perhosten koti) ja 2011 (Napapiirin sankarit).
Muuta: Variety-lehden vuoden kiinnostavimmat ohjaajat -listan kymmenen kärjessä vuonna 2013.

Lähde: Wikipedia ja imdb.com

Variety-julkisuus toi tarjousryöpyn

Suomen kuumimpiin elokuva-alan nimiin lukeutuva Dome Karukoski on ulkomailla nyt haluttu mies. 37-vuotiaan helsinkiläisen mukaan hänen ohjaustaitojaan kohtaan on osoitettu erityisen paljon kiinnostusta sen jälkeen, kun mies esiintyi amerikkalaisessa viihdelehti Varietyssa.
Lehden sivuilla joulukuussa julkaistut kaksi artikkelia olivat Karukoskelle erittäin mairittelevia. Ensimmäisessä hänet rankattiin maailman kymmenen kiinnostavimman ohjaajan joukkoon, ja toisessa miehestä maalattiin lukijoille kattava henkilökuva.
– Ulkomaat eivät ole minulle enää haave. Nyt ne ovat täyttä realismia, Karukoski muotoilee Ylöjärven Uutisille.
– Olen saanut todella paljon työtarjouksia, mutta näkemäni käsikirjoitukset eivät ole olleet tarpeeksi hyviä, hän jatkaa.
Karukosken mukaan osassa hänen hylkäämistään projekteista on ollut kyse niin sanotuista ison rahan elokuvista. Päätä huimaavat budjetit eivät ole kuitenkaan ohjaajalle riittäneet.
– Huonoon kässäriin tarttuminen voi lopettaa kansainvälisen uran kuin seinään. Vaikka ohjaaja on ohjaaja ja käsikirjoittaja on käsikirjoittaja, yleisön silmissä tämä roolijako ei ole niin selvä, hän muistuttaa.
Parhaillaan Karukoskea pitävät kiireisenä hänen kotimaiset projektinsa, kuten syksyllä ensi-iltaan tuleva Mielensäpahoittaja ja miniä.
– Lisäksi ohjaan musiikkivideota, jonka tuotot menevät Helsingin uuden lastensairaalan rakentamishankkeeseen, ohjaaja paljastaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?