Johannes Raitjoen pitkä uurastus palkittiin levytyssopimuksella

Musiikkiura ei ole pikavoitto

Noin vuosi sitten Ylöjärvelle muuttanut muusikko Johannes Raitjoki elää parhaillaan jännittäviä aikoja. Kolmekymppinen laulaja-lauluntekijä on koonnut ympärilleen bändin ja valmistautuu lähtemään pienelle kiertueelle.
Jännitystä eivät kuitenkaan aiheuta itse keikat, vaan niiden syy. Läpimurtoa jo pitkään yrittänyt Raitjoki sai näet taannoin eteensä ihka oikean levytyssopimuksen. Debyyttisingle julkaistaan maaliskuussa.
– Tosi hyvältä tuntuu, mutta samalla kuitenkin tiedän, että tästä se työ vasta alkaa, Raitjoki hymyilee.
Television valtakunnallisista laulukilpailuistakin tuttu Johannes Raitjoki julkaisee maaliskuussa ensisinglensä. Vaikka kykyohjelmat eivät vieneet Raitjoen uraa juurikaan eteenpäin, mies muistelee niitä låmpimästi. – Ne olivat ennen kaikkea mukavia kokemuksia, laulaja tiivistää. (Kuva: Kaisaesteri Alatalo)

Television valtakunnallisista laulukilpailuistakin tuttu Johannes Raitjoki julkaisee maaliskuussa ensisinglensä. Vaikka kykyohjelmat eivät vieneet Raitjoen uraa juurikaan eteenpäin, mies muistelee niitä låmpimästi. – Ne olivat ennen kaikkea mukavia kokemuksia, laulaja tiivistää. (Kuva: Kaisaesteri Alatalo)

Hämeenkyröstä kotoisin oleva Raitjoki on tullut kotikonnuillaan tunnetuksi useasta musiikkiaiheisesta tosi-tv-ohjelmasta. Kevyttä folksävytteistä poppia soittava laulaja-lauluntekijä on ollut mukana niin Idolsissa, X Factorissa kuin Kuorosodassakin.
Lopulta levytyssopimus irtosi kuitenkin ilman isojen formaattien apua. Se miellyttää maanläheistä muusikkoa kovasti.
– Minusta on hyvä rakentaa ura itse ruohonjuuritasolta alkaen. Silloin saa kattavan kokonaiskäsityksen siitä, mitä kaikkea tämä ala pitää sisällään, Raitjoki miettii.
Päivätöitään Yleisradiolla tekevä ylöjärveläinen on itse saanut oppia urallaan monta asiaa kantapään kautta. Ennen tuoretta levytyssopimustaan mies esimerkiksi sai kokea, millaista on olla alan sikariportaan pompoteltavana.
– Ennen nykyistä julkaisijaani minusta oli kiinnostunut kaksi muutakin levy-yhtiötä. Molempien kanssa olin sopinut levyttämisestä suullisesti, mutta kumpikin kariutui minusta riippumattomista syistä, Raitjoki muistelee.
– Ensimmäinen yhtiö myytiin kesken kaiken, ja yhteydenpito minuun loppui sen puolelta siihen. Toinen, vähän pienempi firma taas vakuutti ensin olevansa täysillä takanani mutta jahkaili lopulta niin kauan, että lopetin sen pelleilyn itse, hän jatkaa.
Suorapuheisuutta arvostava Raitjoki myöntää, että kyynistyminen oli noina aikoina lähellä. Mies kuitenkin kampesi itsensä ylös pettymyksistä ja jatkoi musiikin tekemistä entiseen malliin.
– Kesällä 2012 tapasin sitten Konkurssi Recordsin omistajan Jaana Karilan eräällä sanoituskurssilla. Hän vakuuttui biiseistäni ja ehdotti yhteistyötä. Siitä se sitten lähti.

Suursanoittajien jalanjäljillä

Uusi levytyssopimus ei ole näkynyt Johannes Raitjoen elämässä toistaiseksi mitenkään. – Minulla on urassani edelleen kiinni myös omaa rahaa. Kokopäiväinen muusikon elämä on haaveeni, mutta olen sen suhteen realisti, hän kuvailee.

Uusi levytyssopimus ei ole näkynyt Johannes Raitjoen elämässä toistaiseksi mitenkään. – Minulla on urassani edelleen kiinni myös omaa rahaa. Kokopäiväinen muusikon elämä on haaveeni, mutta olen sen suhteen realisti, hän kuvailee.

Helsinkiläinen Konkurssi Records on nouseva tekijä suomalaisessa musiikkibisneksessä. Vasta muutaman vuoden ikäinen yhtiö on perustajansa Karilan mukaan eräänlainen vastaveto suurille alan jättiläisille.
Kotimaisuuteen luottavan Konkurssin odotukset Johannes Raitjoen varalle ovat kaikesta päätellen korkealla. Levy-yhtiön nettisivuilla miestä mainostetaan nimittäin Hämeenkyrön nuoren polven J. Karjalaiseksi.
– Heh, kaipa se pitää ottaa kohteliaisuutena! Saappaat ovat isot, mutta kaikkeni teen, jotta ne täyttäisin, Raitjoki virnistää vaatimattomasti.
Vertaus suomalaisen musiikin legendaan ei ole täysin tuulesta temmattu. Niin uransa alussa oleva Raitjoki kuin kestosuosikki Karjalainenkin säveltävät ja sanoittavat kaikki kappaleensa itse.
– Käytännössä se tarkoittaa, että takanani ei ole massiivista koneistoa, joka olisi viilannut kappaleita loputtomiin, Raitjoki tarkentaa.
Myös musiikillisia yhtymäkohtia löytyy. Ylöjärveläinen kuitenkin korostaa, että hän ei yritä kopioida kenenkään menestysreseptiä.
– Vaikutteeni tulevat aika pitkälti ulkomailta. Viime aikoina levysoittimessani on pyörinyt esimerkiksi nuoren amerikkalaisen Jake Buggin albumi.
– Suomalaisessa musiikissa minua kiehtovat sanoitukset. Karjalaisen lisäksi arvostan suuresti esimerkiksi Hectoria, Samuli Putroa ja Juice Leskistä, Raitjoki avaa.

Radiot näyttävät suunnan

Maaliskuun 21. päivä julkaistava Ohikiitävä Elämä on Raitjoen mukaan sanoituksena vanha. Levy-yhtiö näki sen kuitenkin parhaana valintana tuiki tärkeäksi ensimmäiseksi singlelohkaisuksi.
– Muutamalle tutulle olen valmista cd-versiota soittanut, ja avopuolisolle tietysti myös. Vastaanotto on ollut ihan positiivista, muusikko myhäilee.
Lopullisesti singlen onnistuminen mitataan keikkapaikoille saapuvan yleisön määrässä. Se taas riippuu Raitjoen mukaan suuresti siitä, miten radiokanavat ottavat kappaleen vastaan.
– Radiosoitto on ihan elintärkeää vielä tänäkin päivänä. Toiveissa on biisin saaminen esimerkiksi YleX:n soittolistalle, mutta siihen liittyvän markkinoinnin hoitaa levy-yhtiön ammattilainen, en minä, trubaduuri tuumaa.
Levynjulkaisukeikkansa Raitjoki heittää synnyinkunnassaan Hämeenkyrössä. Ravintola Venttiilin lauteille nousee maaliskuun 3. päivänä myös pari tuttua muusikkoa, joiden kanssa laulaja-lauluntekijän on tarkoitus kiertää lähiaikoina esiintymässä muuallakin.
Toistaiseksi keikkakalenterissa on paljon tilaa.
– Lähitulevaisuudessa markkinoille olisi tarkoitus pukata toinen single ja myöhemmin kokonainen albumi. Sen pidemmälle en urallani uskalla vielä katsoa, Raitjoki juttelee.

+++++
Katso akustinen liveversio Johannes Raitjoen uudesta singlestä alta!

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?

Fakta

Johannes Raitjoki

Kuka: Ylöjärvellä asuva 30-vuotias laulaja-lauluntekijä.
Esikuvia: Incubus, Mew, Jose Gonzales, Neil Young.
Julkaisut: debyyttisingle Ohikiitävä Elämä (julkaisu 21. maaliskuuta)
Siviiliammatti: äänitarkkailija.
Muuta: Nelosen Kuorosota-ohjelman voittaja (Hämeenkyrön kuoro, 2011).

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>