Kaupunki vuokraa hanketta varten tontin Kangasniemen alueelta

Metsäkylään nousee yksityinen 80-paikkainen päiväkoti

Päivähoitopaikkatilanne kohenee Metsäkylän Kangasniemen alueella.
Ylöjärven kaupunginvaltuusto sinetöi maanantai-iltaisella päätöksellään vuokrasopimuksen, jolla päiväkotihanketta toteuttava Suomen Hoivatilat Oy saa tontin Mustarastaantien ja Kangasniementien kulmasta.
Ylöjärven kaupunki laatii uudet ja aikaisempaa aukottomammat liittymisehdot vesihuolto-osuuskunnille. (Kuva: Ville Mäkinen / Ylöjärven Uutiset / arkisto)

Ylöjärven kaupunki laatii uudet ja aikaisempaa aukottomammat liittymisehdot vesihuolto-osuuskunnille. (Kuva: Ville Mäkinen / Ylöjärven Uutiset / arkisto)

Yksityisen päiväkodin rakentamisen takana on Suomen Hoivatilat Oy.
Kaupunginvaltuutettu Riikka Salakari (kok.) peräsi maanantai-iltaisessa kokouksessa tarkkaa tietoa päivähoitopalvelun todellisesta tuottajasta.
Kaupunginjohtaja Pentti Sivunen vastasi, että rakentaja ottaa hoitopalvelun toteuttajaksi pitkäaikaisen ja luotettavan yrityksen.
Terveys- ja sosiaalijohtaja Anne Santalahti tarkensi, että samasta toimijasta on myönteisiä kokemuksia Pirkkalan kunnasta.
Päivähoitopalvelusta vastaavan yrityksen nimi jäi edelleen pimentoon.
Suomen Hoivatilat Oy rakentaa Kangasniemen alueelle 70–80-paikkaisen päiväkodin. Sen on määrä valmistua tämän vuoden loppuun mennessä.
Tarkoituksena on, että uusi päiväkoti toimii palveluseteliperiaatteella.
Kaupungin perusturvaosasto toivottaa yksityisen toimijan tervetulleeksi.
Perusturvaosaston näkemyksen mukaan yksityinen päiväkoti  parantaa alueen päivähoitopaikkatilannetta.
Alueen päivähoitopaikkavajaus on tällä hetkellä noin 30 paikkaa.
Perusturvaosasto muistuttaa, ettei kaupungilla ole omaa päiväkotirakennushanketta tälle vuodelle.
Ylöjärven kaupunki on tarvinnut perinteisesti vuosittain noin sata uutta päivähoitopaikkaa. Kaupunki uskoo tarpeen säilyvän vastaavan kokoisena tulevaisuudessakin.
Perusturvaosasto perustelee yksityisen hankkeen tarvetta silläkin, että kaupungin paine omaan investointiin pienentyy.
Ylöjärven kaupunki otti päivähoidon palvelusetelin käyttöön viime vuoden elokuussa.
Paikkakunnalla toimii jo kuusiryhmäinen palvelusetelipäiväkoti Haavistolla. Touhulan päiväkotia pyörittää Coronaria Oy.
Palvelusetelitoiminnassa päiväkoti vastaa itse asiakashankinnastaan. Kaupungin velvollisuus on valvoa toiminnan laatua, jotta päivähoidolle asetetut vaatimukset toteutuvat.
Päiväkodille Kangasniemen alueelle varatulle tontille saa rakentaa 2 000 neliön suuruisen rakennuksen. Tontin pinta-ala on 6 497 neliötä.
Kaupunki luovuttaa nyt Suomen Hoivatilat Oy:lle runsaan 3 300 neliömetrin kokoisen määräalan. Yritys voi rakentaa tontille noin tuhannen neliön suuruisen päiväkodin.
Tontin vuosivuokra on 7 551,36 euroa eli kuusi prosenttia tontin myyntihinnasta. Vuokra sidotaan elinkustannusindeksiin.
Kaupunginvaltuutettu Markku Mäki-Ventelä (kesk.) esitti huolensa päiväkodin tulevista liikennejärjestelyistä. Hän toivoi, että lasten jättäminen ja noutaminen onnistuisivat turvallisesti päiväkodin tontilla.

Liittymisehdot päivitetään

Kuinka monta vesihuolto-osuuskuntaa tai vesiosuuskuntaa Ylöjärvellä on?
Vastaus jäi hämärän peittoon Ylöjärven kaupunginvaltuustossa maanantaina, kun valtuutetut nuijivat pöytään vesihuolto-osuuskuntien liittymisehtojen päivityksen.
Kaupunginvaltuutetut kumosivat 13. joulukuuta vuonna 2012 silloisen valtuuston pöytään nuijimat liittymisehdot.
Valtuutetut päättivät, että kaupunki aloittaa välittömästi vesihuolto-osuuskuntien liittymisehtojen päivityksen.  Tarkistusten on poistettava ilmenneet ongelmat.
Valtuusto linjasi lisäksi, että ennen päivitettyjen liittymisehtojen voimaantuloa osuuskuntien liittymishankkeet on käsiteltävä erillistapauksina.
Kaupunginvaltuutettu Jari Niemi (ps.) kyseli, montako vesihuolto-osuuskuntaa Ylöjärvellä on. Kysymys jäi ilman tarkkaa vastausta.
Niemi tiedusteli, yrittääkö kaupunki vallata toimillaan pienet vesihuolto-osuuskunnat.
Kaupunginjohtaja Pentti Sivunen kiisti moiset väitteet.
Sivunen vakuutti, että tarkoilla ehdoilla turvataan vesihuolto-osuuskuntien toiminta kaikissa olosuhteissa.
Hänen mukaansa vesihuolto-osuuskunnan toiminta voi vaikeutua esimerkiksi talkootyöinnon loppumiseen.
Sivunen lisäsi, että nykyoloissa kaupungilla on merkittävä rooli isojen vesihuolto-osuuskuntien arjessa. Hän nosti esimerkiksi Vahantajoen vesihuolto-osuuskunnan.
Pekka Hietaniemi (kesk.) toivoi, että valtuusto ei olisi kumonnut voimassa olevia liittymisehtoja. Hänen mielestään uudet ja korvaavat ehdot olisi pitänyt tehdä ensiksi valmiiksi.
Minna Sarvijärven (kesk.) mielestä Hietaniemen ehdotus oli perusteltu.

Moitteita tiedonsaannista

Aikaisemmissa kaupunginvaltuustojen kokoonpanoissa istuneet muistelivat kaihoisasti vanhoja hyviä aikoja, jolloin muiden muassa kaupunginvaltuutetut saivat erittäin kätevästi haluamiaan tietoja kannettavien tietokoneidensa ja kaupungissa käytössä olleiden ohjelmien avulla.
Asialleen uskollisesti Jussi Kytömäki (vihr.) äimisteli kaupungin nihkeyttä puuttua ongelmaan. Hän luetteli joukon parannusehdotuksia.
Konkarivaltuutettu Esko Arola (kesk.) kuvasi nykyistä tiedonhankintamahdollisuutta olemattomaksi.
Minna Sorsa (vihr.) todisti, että avoimuus on heikentynyt. Hänen mielestään tiedonhankintaa on rajattu.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?