Vapaasti hyvä tulee

Kuvataiteilija Yrjö Mustosen vetämät kurssit poikivat yhteisen näyttelyn. Elämää suomalaismetsissä kuvastavat maalaukset ovat esillä kirjasto Leijassa perjantaihin saakka.
Pirkko Rajakangas: Kuukkeli.

Pirkko Rajakangas: Kuukkeli.

Yrjö Mustonen on pidetty opettaja, joten hänen vetämänsä öljyvärimaalauksen ryhmät ovat toimineet Ylöjärvellä jo vuosia. Mustonen ei muista itsekään ihan tarkkaan, miten pitkään.
− Hyvin kauan me olemme maalanneet yhdessä.
Tampereen työväenopiston Ylöjärvellä toimivat kurssiryhmät yhdistivät nyt voimansa ja kokosivat yhteisen näyttelyn.
Mustonen valitsi näyttelyn teemaksi ”elämää suomalaismetsissä”. Kurssilaiset ikuistivat öljyvärein muun muassa lintuja, poroja, karhun ja ihmisiä.
− Yleensä annan kurssilaisten vapaasti valita, mitä tekevät. Kukin saa maalata juuri sitä, mikä kiinnostaa. Olen huomannut, että sillä tavalla lopputuloksesta tulee hyvä, Mustonen kertoo.
Hän on iloinen ryhmäläisten kehittymisestä. Otteet muuttuvat koko ajan varmemmiksi.
− Sen huomaa jo siitä, että yleiskuva näyttelyssä on hyvä. Mukana ei ole yhtään haparoivaa maalausta.
Keskiviikon ryhmä on opiston opetusohjelmassa nimetty aloittavien ryhmäksi, mutta Mustonen sanoo, että siinäkin on mukana paljon vanhoja tekijöitä.
Torstain ryhmä on täynnä vanhoja kettuja.

Ei tuputtamista

Vuorentaustalainen Marjo Järventausta on käynyt Mustosen torstairyhmässä pitkään.
− Meillä on tiivis ryhmä, joka on maalannut vuosikausia. Ydinjoukko on säilynyt samana varmaankin kymmenen vuotta. Joka syksy innoissamme ilmoittaudumme uudestaan, Marjo Järventausta sanoo.
Hän uskoo, että Mustosta parempaa opettajaa on vaikea saada. Mustonen ei tuputa ohjeita mutta vastaa umpikujaan joutuneelle kysyjälle.
− Jos joku tuskailee, että ei pääse eteenpäin, Yrjö saattaa ehdottaa, että tuohon tummempaa ja tuohon vaaleampaa. Hän ei koskaan sanoisi: ”Älä nyt tuollaista tee”, vaan hän neuvoo ja ohjaa kärsivällisesti.
Marjo Järventaustan mökkitien varrella on peikkokiveksi nimetty sammaleinen kivi, jolla on ihan selvästi silmät ja suu. Siispä Järventausta keksi heti, mitä maalata teemasta ”elämää suomalaismetsissä”.
− Kivi onnistui ihan hyvin, mutta sen takana olevaa kuusta en onnistunut maalaamaan niin hyvin kuin toivoin. Metsä ja puut ovat yllättävän vaikeita maalattavia.

Työväenopiston öljyvärimaalauskurssien näyttely kirjasto Leijan näyttelytilassa 28. helmikuuta saakka.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?