Enemmän kansanedustajia

Yleensä julkisessa keskustelussa ehdotetaan kansanedustajien määrän puolitusta nykyisestä 200 edustajasta.
Tätä voi pitää äärimmäisen populistisena ja ymmärtämättömänä asenteena. Puolituksen jälkeen ei voi sanoa, että kansanedustajien työ olisi lähipalvelua. Monessa vaalipiirissä pienet puolueet voivat jäädä kokonaan ilman edustajaa.
Saman tien kriitikot voisivat olla todella reippaita. Vähennetään kansanedustajien määrä nollaan. Yllätys, yllätys, kyllä Suomi pyörii myös sen jälkeen. Hallitus on virkamiessellainen, ja lait säätää virkamieskunta etujärjestöjä ja muita vastaavia tahoja kuunneltuaan.
Lainsäädäntö on nimenomaan se Akilleen kantapää, jonka vuoksi kansanedustajien määrää ei pidä vähentää. Mieluummin sitä tulisi kasvattaa ja vieläpä reilusti.
Edellä jo todettiin, että lakia kirjoitettaessa on mukana virkamiehiä ja lausuntokierroksien myötä erilaisia tahoja yhteiskunnasta. Näiden lisäksi eduskunnan valiokuntakäsittelyissä kuullaan perinteisesti professoreita ja muita asiantuntijoita.
Kansanedustajan tehtävä on kaikkiin näihin nähden ainutlaatuinen. Ammattinimikkeensä mukaisesti hän edustaa kansaa. Ihmisiä kuuntelemalla tai heidän viestejään lukemalla saa arkisen käsityksen siitä, missä yhteiskunnassa mennään. Mikä ei ole oikeus ja kohtuus, ei myöskään voi olla laki.
Jos kansanedustajien määrää vähennetään, niin jäljelle jäävät eivät voi riittävästi kiertää kenttää. Jo nykyisin luettava sivumäärä viikossa on useita satoja sivuja.
Asioihin perehtyminen jää väistämättä pintapuoliseksi, ja käytännössä kansanedustajan pitää luottaa oman puolueensa kollegoihin eri valiokunnissa.
Lainsäädäntöön liittyy lisäksi se, että monet lakimme ovat kovin vanhoja. Keskimäärin sama laki lienee voimassa noin 30 vuotta.
Yhteiskunta muuttuu paljon nopeammin, ja lakien pitäisi seurata perässä tai, vielä parempaa, ennakoida tulevaa kehitystä. Nostetaan kansanedustajien määrä 400 edustajaan ja nopeutetaan valiokuntatyöskentelyä.
Tämä saattaa aluksi kuulostaa todella oudolta. Suuressa salissa istutaan vuorotellen, ja käytännössä Arkadianmäelle ei tarvita ollenkaan lisää työhuoneita, koska samalla ehdotan nykyisiä kansanedustajien avustajia poistettaviksi kokonaan.
Aika moni avustaja jo nyt voi tehdä täyttä politiikkaa, esimerkiksi kirjoittaa edustajan nimissä mielipiteitä paikallislehtiin. Muu vaalityö tulee siihen päälle. Työttömiksi avustajat eivät tule jäämään, vaan todennäköisesti iso osa tulee valituksi kansanedustajiksi.
Maallikkokäsitykseni työpsykologiasta sanoo, ettei ihminen voi olla kovin hyvä liian erilaisissa tehtävissä.
Tämän realiteetin joutuvat kansanedustajat kuitenkin kohtaamaan, kun he joutuvat kahteen eri valiokuntaan töihin. Näistä kumpikaan ei välttämättä ole uuden kansanedustajan ykköstoive.
400 kansanedustajaa edellyttää muutamaa viilausta valiokuntien arkeen. Ensinnä yksittäinen edustaja on jäsenenä vain yhdessä valiokunnassa. Tarkastusvaliokunnan naurettava jäsenmäärä 11 tulee nostaa muiden valiokuntien tasolle. Jokaisen valiokunnan kokoa täytyy kasvattaa. Suuren valiokunnan jäsenistä olisi hyvä löytyä ehdokkaita europarlamenttivaaleihin.
Samassa uudistuksessa voidaan hyllyttää poliittisesti toimimaton käytäntö valtiosihteereistä. Nimittäin ministeri aika ajoin tarvitsisi parlamentaarista tuuraajaa EU-kokouksiin.
Kaikille osaaville kansanedustajille ei riitä ministerinpaikkoja. Heille sopii varaministerin rooli. Lisäksi he avustavat varsinaista ministeriä tai kahta. Eli samalla kertaa voidaan luopua ministerien erityisavustajista.
Lainsäädännön pullonkaulana toimii vähän yllättäen hallitusohjelma. Itse luotan siihen, että suomalaisilla virkamiehillä on hyviä lakeja valmiiksi kirjoitettuina.
Mutta ellei jokin asia ole hallitusohjelmassa, niin sitä ei toteuteta. Tämä on aivan liian suppea periaate. Mikä perhe tai yritys ajallisesti noin kesälomakuukauden aikana sitovasti lyö lukkoon seuraavat neljä vuotta?
Osalla ehdotuksista on taipumusta toteutua, ja suurin osa jää käytännössä toteutumatta. Pirkanmaalla on varmaa, että kansanedustajien lukumäärä nousee yhdellä nykyisestä 18 edustajasta. Se on pois joltain muulta vaalipiiriltä.

marko@markotaipale.fi

Yksi kommentti

  1. paco

    Kukaan ei ajattele että enemmän edustajia on enemmän tasa-arvoa enemmän kansan edustamista ja enemmän oikeudenmukaisuutta. Tätä edustajista puolet pois on taas kuullut jo 90 luvun lamasta asti ja aina olen ollut tätä harvainvalta asettelua vastaan.

    Harmi ettei tämä aihe kehitä yhteiskuntaamme, ajatus on oikeaan suuntaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?