Perussuomalaiset eivät hyväksy ehdotusta seutukaupungista ja palvelukunnista.
Myös keskustalaiset ovat itsenäisen Ylöjärven kannalla.

Viisi valtuustoryhmää odottaa lisätietoa kaksitasoisesta mallista

Perussuomalaisten ja Keskustan valtuustoryhmät suhtautuvat nihkeästi selvitysmies Rauno Saaren tarjoamaan kaksiportaiseen malliin, jolla Tampereen kaupunkiseudun kahdeksan kuntaa vastaisivat kuntakentän remonttihaasteisiin.
Kokoomuksen, SDP:n, vasemmistoliiton, kristillisdemokraattien sekä vihreiden valtuustoryhmät katsovat valoisasti hankkeen tulevaisuuteen ja odottavat lähitulevaisuuden jatkotyöltä paljon.
Ylöjärven kaupunginvaltuuston eri ryhmien keulahenkilöt ovat kuulleet paljon mielipiteitä selvitysmies Rauno Saaren tekemästä ehdotuksesta Tampereen ja naapureiden yhteiseksi kuntarakenteeksi.

Ylöjärven kaupunginvaltuuston eri ryhmien keulahenkilöt ovat kuulleet paljon mielipiteitä selvitysmies Rauno Saaren tekemästä ehdotuksesta Tampereen ja naapureiden yhteiseksi kuntarakenteeksi.

Selvitysmies Rauno Saaren loppuraportti Tampereen kaupunkiseudun tulevaisuudesta on kulunut Ylöjärven kaupungin luottamushenkilöiden käsissä.
Eri valtuustoryhmät ovat puineet Saaren viitoittamia polkuja.
Perussuomalaiset ja keskustalaiset ovat kriittisiä seutukaupunkia ja palvelukuntia kohtaan.
– Kaksiportaisessa mallissa seutuhallinnon enemmistö on asukasperusteisesti Tampereella. Me ylöjärveläiset joudumme maksumiehiksi. Meille ei ole osoitettu faktaa säästöistä, joita hankkeelta odotetaan. Epäilemme lisäksi informaation kulkemista kahden portaan kesken. Verotukseen liittyvät yksityiskohdat ovat auki. Hyvä kysymys on, kuka päättää investoinneista ja mikä todellisuudessa on palvelukunnan eli esimerkiksi Ylöjärven rooli, perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Mauri Heiska miettii.
Keskustan valtuustoryhmän kapteeni Tapani Tienari pelkää, että kaksiportainen malli vie Ylöjärveltä itsenäisyyden.
– Ryhmämme haluaa tietää, mitkä asiat päätetään seutukaupungissa ja mitkä asiat kuuluvat palvekunnille. Meitä kiinnostaa sekin, voidaanko tehtäviä tarkastella uudelleen. Keskusta on siis edelleen itsenäisen Ylöjärven kannalla, Tienari pohtii.
Tienarin mielestä Saaren hahmottelema malli on erittäin Tampere-keskeinen.
– Pitääkö kehyskuntien menettää itsenäisyytensä, jotta Tampere pääsee eroon tilaaja- ja tuottajamallistaan? Tienari kysyy.

Otetaan selvää

Kokoomus, SDP, kristillisdemokraatit sekä vihreät elävät suuren odotuksen vallassa.
– Seutukunta on vääntänyt mallia jo pitkään ja hartaasti. Ehdotuksessa on hyviä elementtejä. Tarvitsemme liikkeelle lähdön täysin puhtaalta pöydältä, Vihreiden ryhmää luotsaava Jussi Kytömäki sanoo.
Kytömäki odottaa lisävalaistusta muun muassa lähipalveluiden määrittelystä, lähidemokratian talousarviovallasta sekä uuden mallin vaikutuksista byrokratian sekä kustannusten vähentämiseen.
– Näyttää siltä, että maamme hallitus ajaa kuitenkin läpi oman mallinsa. Suostua ja itkeä ja suostua ovat vaihtoehtomme. Tämän kuntauudistuksen jälkeen Ylöjärvi on yksi kaupunginosa, Kytömäki toteaa.
Vasemmistoliiton valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Rauno Kesseli pitää tarjottua mallia kehittämisen arvoisena.
– Auki on vielä muun muassa se, miten turvataan alueellinen edustus seutuvaltuustossa. Meidän mielestämme pitää tutkia mahdollisuus koko seudun jakamisesta vaalipiireihin, jolloin alueellinen edustus muodostuisi tasapuoliseksi, Kesseli ehdottaa.
– Jos väläytetty kaksitasoinen malli toteutuu, näemme, että ylöjärveläiset hyötyvät palvelukuntamallista etenkin, kun säilytämme paikkakunnalla jo varsin hyviksi havaitut tavat järjestää palvelut, Kesseli kertoo.
Kristillisdemokraattien kapteeni Veli-Matti Antila kiittää Rauno Saaren raporttia hyvin valmistelluksi.
– Selvitysmies on kuullut aidosti kuntia ja niiden valtuutettuja siitä, miten seudun kuntauudistuksessa on hyvä edetä. Mielestämme kaksitasoinen malli voi olla pohjaesitys, jolta lähdemme rakentamaan lähidemokratian ehdoilla toimivaa taloudellista uutta mallia, Antila muotoilee.
Kokoomuksen valtuustoryhmää johtava Mika Kotiranta sanoo, että ryhmä on varovaisen myönteinen Rauno Saaren ehdottomalle mahdollisuudelle.
Kotiranta korostaa, että urakka on vasta alkumetreillä.
– Saamme lukuisiin auki oleviin kysymyksiin vastaukset työn edetessä tulevan vuoden aikana, hän lisää.
Kotirannan mukaan ensimmäiseksi on löydettävä yhteinen suunta.
Sosiaalidemokraattien kapteeni Pasi Kallio kertoo, että ryhmä on alustavien tietojen ja käytyjen keskusteluiden pohjalta kaksiportaisen mallin kannalla.
– Koemme, että tällä mallilla lisätään hallinnon näkyvyyttä ja että suoralla vaalilla valittavien edustajien myötä vahvistetaan demokratiaa, Kallio sanoo.
Kallion mielestä itsenäinen Ylöjärvi on uudistuksen jäljiltä sellainen, joka tuottaa arjen peruspalvelut kaupunkilaisille.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?