Yrittäjien kitkerä palaute osayleiskaavan suunniteltuun muutokseen johti ripeään reagointiin kaupungin johdossa

Teollisuusalueita ei muuteta asumisen käyttöön

Lähes 50 Valtatie 3:n eteläpuolella ja Uusi-Kuruntien länsipuolella toimivaa yrittäjää reagoivat viime viikolla voimakkaasti Ylöjärven kaupungin suunnitelmiin, joiden mukaan se olisi mahdollistanut osayleiskaavamuutoksella perinteisten teollisuusalueiden muuttamisen asuinkäyttöön.
Kaupungin ylin johto otti suuren yrittäjäjoukon viestin vakavasti ja rauhoitti tilanteen rajaamalla yritysalueet pois Kirkonseudun, Soppeenmäen ja Elovainion alueita koskevasta suunnitelmasta.
Yrittäjä Tommi Peltonen antaa Ylöjärven kaupungille nuuskaa ajattelemattomasta kaavoitustyöstä, joka viskasi synkät pilvet paikkakunnan perinteisten teollisuusalueiden ylle. Peltonen meinasi laittaa laajennushankkeensa jäihin kaavasotkun takia.

Yrittäjä Tommi Peltonen antaa Ylöjärven kaupungille nuuskaa ajattelemattomasta kaavoitustyöstä, joka viskasi synkät pilvet paikkakunnan perinteisten teollisuusalueiden ylle. Peltonen meinasi laittaa laajennushankkeensa jäihin kaavasotkun takia.

Ylöjärven Yrittäjät ry:n puheenjohtaja Valto Koivula ymmärtää suuren yrittäjäjoukon huolestumisen ja ripeän puuttumisen Ylöjärven kaupungin valmistelemiin osayleiskaavamuutoksiin, jotka olisivat mahdollistaneet perinteisten teollisuusalueiden valjastamisen asuinkäyttöön tulevaisuudessa.
Koivula kuvailee yrittäjien reagointia poikkeuksellisen voimakkaaksi.
– Lähes 50 yrittäjää kirjoitti  nimensä adressiin, jolla kaupungin päättäjille tuotiin yksiselitteiset terveiset, että teollisuusalueet on pidettävä alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan, puheenjohtaja tiivistää huolen.

Kehittämistyöltä häviäisi pohja

ST-Koneistus Oy:n yrittäjä Tommi Peltonen sanoo suoraan, että episodi olisi saanut jäädä elämättä.
– Ylöjärven kaupungin esiin tuomat osayleiskaavamuutosehdotukset tyrmistyttivät. Mekin suunnittelemme parhaillaan noin 2 000 neliön suuruista laajennusta. Kukaan tervejärkinen yrittäjä ei sijoita uudisrakentamiseen miljoonaa euroa, jos tiedossa on, että teollisuus häädetään paikalta pois vuosikymmenen kuluttua, Peltonen tuskailee.
Hän sanoo, että yritys tarvitsee työrauhan, jotta se voi kehittää toimintaa.
– Yrittäjän on tarkasteltava asioita pitkässä juoksussa. Meidän lisäinvestointimme kaltaisen  satsauksen takaisinmaksuaika on noin vuosikymmen. Hallin käyttöiän ja elämänkaaren on oltava selkeästi tätä pidempi, Peltonen korostaa.
Yrittäjä muistuttaa, että ST-Koneistus työllistää 46 henkilöä ja että se palkkaa lisäväkeä laajennuksen valmistuttua.
– Lisäksi meillä on tulossa muita rautoja, joilla voi olla myönteinen vaikutus työpaikkamäärään, Peltonen paljastaa.
Hän sanoo, että ajatuksissa kävi lisätilan rakentaminen Pirkkalaan.
– Toki haluamme pysyä kotipaikkakunnallamme, mutta kaupunginkin on osaltaan turvattava yrityksien toimintaedellytykset,  Peltonen painottaa.
Hän huomauttaa, että elinkeinopolitiikkaan satsaavan kaupungin ei kannata pilata myönteistä imagoaan hätäisillä ja ajattelemattomilla ratkaisuilla.
– Kun isäni lähti kiertämään yritykset läpi, varsin nopeasti selvisi, että uhkan alle joutuneiden alueiden kaikki yrittäjät vastustivat ilmaan heitettyjä suunnitelmia. Kaikki ovat lähteneet siitä, että yritykset pysyvät nykyisillä paikoillaan ja toimivat myös pitkällä tulevaisuudessa, Peltonen tiivistää.

Yrittäjiä kuullaan lisää

Kaupunginjohtaja Pentti Sivunen harmittelee mielipahaa, jonka osayleiskaavan muutossuunnitelmat kirvoittivat ainakin kymmenien yrittäjien keskuudessa.
Hän muistuttaa, että kaupungissa on parhaillaan meneillään hanke, jonka turvin Ylöjärven Kirkonseudun, Soppeenmäen ja Elovainion alueiden maankäyttöä pohditaan uusin silmin.
Sivunen sanoo, että yrittäjät toivat selkeän viestinsä hyvään hetkeen.
– Kaavaluonnos on parhaillaan nähtävillä, ja kaupunkilaiset voivat lausua mielipiteensä. Ylöjärven perinteisiä teollisuusalueita koskeva palaute on harvinaisen selvä. Päädyimme elinkeinoryhmässämme ratkaisuun, jolla teollisuusalueet rajataan kokonaan pois kaavaluonnoksen uudistamisen piiristä.
Pentti Sivunen kertoo, että kaupungin johto järjestää työpajan elinkeinoelämän edustajille 12. maaliskuuta kello 17. Tapahtuman tavoite on löytää kestäviä ja kauaskantoisia linjauksia muun muassa maankäytön suunnittelulle.

Repo vaatii keskustelua

Kaupunginvaltuutettu Anssi Repo näkee punaista, kun hän katsoo ehdotusta Räikän ympäristön uudeksi asemakaavaksi. Hän on huolissaan esimerkiksi kaupunkilaisten suosiman Aronrannan kohtalosta.

Kaupunginvaltuutettu Anssi Repo näkee punaista, kun hän katsoo ehdotusta Räikän ympäristön uudeksi asemakaavaksi. Hän on huolissaan esimerkiksi kaupunkilaisten suosiman Aronrannan kohtalosta.

Vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu Anssi Repo ihmettelee ylöjärveläisten hiljaisuutta suunnitelmista, joilla ydinkeskustaa tiivistetään hurjasti.
– Onneksi tilaisuus, jossa tulevaisuuden ratkaisuja esiteltiin, keräsi huomattavan paljon osallistujia, hän kiittää.
Anssi Repo ei ole jäänyt toimettomaksi kaupungin kaavauudistusten suhteen. Hän on laatinut muistutuksen ja mielipiteen, jonka on jo jakanut Räikäntien ympäristön nykyisille asukkaille.
– Vieläkö Ylöjärvi on puutarhakaupunki? hän peräänkuuluttaa.
Vasemmistovaltuutettu tyrmää asemakaavamuutosehdotuksen, koska se on hänen mielestään liian tehokas Ylöjärven kaltaiseen paikkaan.
– Rakentaminen on erittäin tiivistä, ja talot nousevat korkealle.
– Jos suunnitelmat näkevät päivänvalon, Kuruntien reunoille kohoaa muurimainen rakennuskanta. Se hävittää merkittävästi alueen viihtyisyyttä, Repo suomii.
Hän vaatii, että suunnitellun alueen rakentamista on kevennettävä kaavaillusta.
– Keventämisen jälkeen voimme puhua puutarhakaupunkimaisesta Ylöjärvestä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?