Vahvat naiset esillä

Vapriikin uusi näyttely nostaa framille Tampereen historian vahvasti vaikuttaneet naiset.
Alma Jokinen oli ensimmäinen tamperelaissyntyinen naiskansanedustaja. (Kuva: Nyblin Vasa / Työväen arkisto)

Alma Jokinen oli ensimmäinen tamperelaissyntyinen naiskansanedustaja. (Kuva: Nyblin Vasa / Työväen arkisto)

Tampere tunnetaan teollisuudestaan, joka työllisti erityisesti naisia. Aikana, jolloin tekstiili- ja kenkäteollisuus olivat voimissaan, Tampere leimautui naisten kaupungiksi. Syntyi käsite Tampereen likat.
1800-luvun loppupuolella Tampere oli leimallisesti nuorten naisten kaupunki: jokaista naimaikäistä miestä kohti oli kaksi naista. Sittemmin muuttoliike, rakennemuutos ja Tampereen vahva asema opiskelukaupunkina ovat tasoittaneet väestörakennetta.

Tarinoista syntyy kokonaiskuva

Jokin Tampereessa vetää puoleensa: kerta toisensa jälkeen suomalaiset äänestävät Tampereen kaupungiksi, jonne haluaisivat muuttaa, jos saisivat valita.
Ehkä Tampereen naisillakin on osuutensa tämän suosion saavuttamisessa?
Ja miksei olisi! Tampereen naiset röyhistävät rintaansa museokeskus Vapriikissa avautuneessa näyttelyssä nimeltä Tehrään meistä ny numeroo.
Näyttely esittelee noin 80 tavalla tai toisella vaikuttavaa naista. He ovat joko syntyneet, varttuneet, opiskelleet tai tehneet elämäntyönsä Tampereella, mutta heidät tunnetaan myös kaupungin ulkopuolella.
Kuva historiasta piirtyy elävästi ihmisten tarinoiden avulla. Näistä tarinoista kutoutuu monipuolinen kuva naisen aseman muutoksesta, naisten työn laajenemisesta sekä naisten ja miesten yhdessä rakentamasta Tampereesta ja sen menneisyydestä.

Tehrään meistä ny numeroo – vaikuttavia naisia Tampereelta -näyttely on esillä museokeskus Vapriikissa Tampereella elokuun loppuun saakka.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?