Leikin lomassa solmutkin avautuvat

08.02.2014 10:15

Soppeenmäen sydämessä Vihriälän leikkitoiminnan rakennuksessa on ryhdytty taas järjestämään ilmaisia perhekerhoja. Leikin ja jutustelun täyttämiin tuokioihin voivat osallistua niin lapset kuin aikuiset. Sana kerhosta vain on kiertänyt vielä verkkaisesti.
Yli satavuotias Vihriälä sijaitsee Ylöjärven ytimessä Soppeenmäessä, terveyskeskuksen naapurissa. Rakennuksessa järjestetään avointa varhaiskasvatusta eli kerhoja, lapsiparkkeja ja perhekerhoa vesseleille, jotka eivät ole mukana kaupungin päivähoidossa. Kuvassa lapsikerhon veitikat touhuavat pihaleikkien parissa.
Yli satavuotias Vihriälä sijaitsee Ylöjärven ytimessä Soppeenmäessä, terveyskeskuksen naapurissa. Rakennuksessa järjestetään avointa varhaiskasvatusta eli kerhoja, lapsiparkkeja ja perhekerhoa vesseleille, jotka eivät ole mukana kaupungin päivähoidossa. Kuvassa lapsikerhon veitikat touhuavat pihaleikkien parissa.

Kun lapsen kerhohetki koittaa, vanhempi suuntaa omiin ympyröihinsä – vaikka aerobiciin tai ostoksille.
Vihriälään herätelty perhekerho kuitenkin todistaa, että piltit ja heidän kaitsijansa mahtuvat saman katon alle touhuilemaan. Kodin ulkopuolella jaettu yhteinen hetki on aikuiselle ja lapselle vieläpä kovin arvokas: se vahvistaa heidän suhdettaan.

Pureskeltavaa isoille ja pienille

Tuokioihin kuuluu lasten ja aikuisten yhteistä puuhaa.
– Aikuinen ja lapsi oppivat leikkimään yhdessä. Esimerkiksi kumoonpuhallusleikistä oli tykätty kovasti Vihriälässä, Ylöjärven varhaiskasvatuksen aluejohtaja Elina Hurme korostaa vanhempien ja veitikoiden aidon, välittömän vuorovaikutuksen tärkeyttä.
Päiväkodinjohtajan ja Vihriälän leikkitoiminnasta vastaavan Anu Mantereen mielestä on tuiki tärkeää, että lasta ei aina viedä ja jätetä omaan kerhoonsa vaan että hän saa jakaa kokemuksiaan vanhemman kanssa.
– Aikuinen taas saa kerhossa tukea vanhempana olemiselleen. Joskus kotona voi tuntua siltä, että on yksin. Siellä yhteys lapseen ei välttämättä löydy, mutta kerhossa sen saattaakin löytää.
Lapset saavat temmeltää myös keskenään.
– Täällä on vahvasti kuvataide läsnä. Se on Vihriälän ohjaajien vahvuus. Toki on myös musiikkia, leikkimistä, pelaamista ja lukemista, Mantere ynnää.
Kodin ulkopuolella vietetyistä hetkistä piltit saavat sisältöä arkeen, vaihtelua tuttuihin ympyröihin, uusia ystäviä, sosiaalisia taitoja sekä elämyksiä.
Aikuiset puolestaan istahtavat keskustelemaan perhetyöntekijän kanssa tämän valmistelemasta aiheesta, vaikkapa unesta.
– Se ei ole missään tapauksessa luennointia. Perhetyöntekijä alustaa aiheen ja heittää kysymyksiä. Keskustellaan yhdessä ja edetään vanhemmilta nousevien asioiden mukaan. Eikä ole vaarallista, vaikka teema muuttuisi. Keskustelua ei tarvitse jännittää. Siihen osallistuminen voi olla vain kuuntelijan roolissakin arvokasta, Hurme juttelee.
Vaikka naperot ja aikuiset syventyvät hetkeksi omien juttujensa ääreen, raja-aidat eivät tuolloinkaan nouse. Ovet ovat auki, ja vipeltää saa vapaasti.
Vedetyn keskustelun ja sen jälkeen jatkuvan rupattelun tärkein anti on se, että vanhemmat saavat tukea toisiltaan.
– Huomaa, ettei ole yksin asioiden kanssa, Mantere sanoo.
Isien, äitien tai vaikka mummien jakamista vinkeistä voi löytyä mitä parhain käytännön apu tai silmät avaava oivallus.

Arjen solmuja auki

Perhetyöntekijä on hypännyt Vihriälän kerhoon, jotta vanhemmat saisivat vertaistuen lisäksi ammattilaisen painavaa tietoa.
Asiantuntija pureutuu kiperiin mutta tavallisiin arjen pulmiin.
– Hän käsittelee lapsen kehityksen vaiheita, joihin liittyy hankaliakin kausia. Moni vanhempi miettii, onko normaalia, jos naapurin lapsi osaa jotain, mitä hänen oma lapsensa ei taida. Perhetyöntekijän tieto tarjoaa realismia, aluejohtaja selostaa.
Luvassa on puhetta esimerkiksi kotitöiden ja lapsenkasvatuksen yhdistämisestä, harrastuksista ja mediasta.
– Aiheena on myös vanhempien tunteiden hallinta. Siitä puhutaan liian vähän. Ihan varmasti jokaisella palaa joskus pinna. Kerhossa mietitään, miten näistä tilanteista selviää tyylikkäästi ja kuinka tärkeää on tunnistaa ja hyväksyä tunteita.
Kynnys kääntyä perhetyöntekijän puoleen madaltuu, kun vanhempi tapaa hänet muun puuhan ohessa eikä ryhdy etsimään häntä itse käsiinsä.
– Perhetyöntekijän kohtaaminen auttaa ymmärtämään, että arjen vaikeat tilanteet ovat ihan normaaleja. Kotioloissa asiat voivat kasvaa turhan isoiksi, Hurme korostaa.
Kaksikko ei usko, että kerhon leppoisa tunnelma tai muiden kävijöiden läsnäolo estäisi vanhempia lähestymästä asiantuntijaa murheidensa kanssa.
– Puhelimella soittamalla pitäisi mennä asiaan heti, mutta täällä voidaan edetä hissuksiin, Hurme tuumii.
– Perhetyöntekijämme on luonteeltaan avoin, joten ihmiset ottavat hänet rohkeasti vastaan, Mantere lisää.
Asiantuntijaa voi nykäistä hihasta ohimennen. Etukäteen juttutuokiosta ei tarvitse sopia.

Puskaradiossa heikko signaali

Kun kerho nousi naftaliinista jokusen vuoden tauon jälkeen kone lähti hiukan yskähdellen käyntiin.
Ensimmäisellä kokoontumiskerralla tilassa piteli hiljaista. Toisella viikolla perheitä ilmaantui ilahduttavasti jo viisi. Mutta kun kolmas tuokio koitti, ovi ei taaskaan käynyt.
Kerhoväen karvat eivät kuitenkaan nousseet pystyyn.
– Hiljainen alku ei ollut yllätys, koska kaikki avoimen varhaiskasvatuksen jutut lähtevät hitaasti käyntiin, Mantere sanoo tyynesti.
– Ei ollut paniikkitunnelmaa. Ensimmäisellä kerralla oli jopa helpotus, kun ei tullut ketään, sillä työntekijä sairastui, Hurme komppaa.
Kaksikko ei takerru rauhalliseen alkuun.
– Missään nimessä emme luovuta, Mantere hymyilee.
Hiljainen alku on merkki siitä, että puskaradio on rätissyt. Viesti ei ole vielä yltänyt perille.
Avoin varhaiskasvatus on tarkoitettu perheille, joiden lapset eivät osallistu päivähoitoon. Niinpä kohderyhmää voidaan tiedottaa lähinnä vain kaupungin verkkosivujen, sosiaalisen median ja neuvoloiden kautta.
– Kylmillä säillä ihmiset eivät ole käyneet puistoissa. Nehän ovat lapsiperheille puskaradion tehokohteita, Hurme tuumii.
Naiset eivät suostu uskomaan, ettei kiinnostusta kerhoa kohtaan olisi. Kaupunki ja seurakunta ovat nimittäin tarjonneet jatkuvasti perhetoimintaa, ja kävijöitä on riittänyt.
Kaiken kukkuraksi vaihteleva kävijämäärä on kerhossa luonnollinen juttu, koska kävijöiden ei tarvitse ilmoittautua tai sitoutua. Tulla ja mennä voi silloin, kun sopii.

Resurssit venyvät tärkeään palveluun

Vaikka kaupungin kassa itkee niukkuuttaan, Ylöjärvi on päättänyt tarjota perheille kerhon ilmaiseksi.
– Kerho on kaupunkimme strategian mukainen: satsaamme ennalta ehkäisevään perhetyöhön. Tällä perustelimme maksuttomuuden myös asiasta päättävälle perusturvalautakunnalle, Hurme selittää.
Kun arjen solmuihin pureudutaan ajoissa, siis ennalta ehkäisevästi, ne eivät kasva kimuranteiksi ja kalliiksi setviä.
– Pitkälle ajateltuna tämä on syrjäytymisenkin estämistä. Ennalta tehty työ tuo myöhemmin säästöjä. Ei tarvitse sammutella tulipaloja, Hurme huomauttaa.

Vihriälän perhekerho maanantaisin kello 12.30–15.30.