Terveys- ja sosiaalijohtaja Anne Santalahden mielestä katseet pitäisi kääntää tulevaisuuteen

Virkamiesjohdolta ei heru ymmärrystä oikeusprosessille

Neljän kaupunginvaltuutetun Viljakkalan terveysasemapäätöksestä tekemä kunnallisvalitus Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen ei aiheuta riemunkiljahduksia Ylöjärven johtohenkilöissä. Sekä kaupunginjohtaja Pentti Sivunen että terveys- ja sosiaalijohtaja Anne Santalahti pitävät valitusta turhana.
Viljakkalalaiset ihmettelevät palveluidensa karsimista.

Viljakkalalaiset ihmettelevät palveluidensa karsimista.

– Koen valituksen mielenilmauksena, Sivunen linjaa.
– Tämä asia on saamassa erikoiset mittasuhteet. Ehkä meidän on nyt näin katsottava, miten asiat Ylöjärvellä pitää hoitaa, Santalahti puolestaan kommentoi.

”Perusteet ontuvat”

Viljakkalalaiset kaupunginvaltuutetut Mauri Heiska (ps.), Teuvo Hakanen (kesk.) ja Pekka Hietaniemi (kesk.) sekä kurulaisvaltuutettu Matti Ylitalo (ps.) tekivät siis hallinto-oikeudelle valituksen Ylöjärven kaupunginvaltuuston joulukuisesta päätöksestä muuttaa Viljakkalan terveysasema lähipalvelupisteeksi.
Valtuutetut perustelevat valitustaan kymmenellä eri asiakohdalla. Valituksen mukaan Viljakkalan terveysaseman jatkosta päätettäessä ei ole noudatettu hyvää hallintotapaa. Tätä perustetta kaupunginjohtaja Pentti Sivunen ei niele.
– Valmistelussa ja päätöksenteossa ei ole mielestäni tapahtunut virheitä. Virkamiehet ovat valmistelleet asian perusteellisesti, ja asiaa on käsitelty useampaan kertaan kaupunginhallituksen asettamassa toimikunnassa. Lopulta asia on edennyt periaatetasolla hallituksesta valtuustoon, ja valtuuston periaatelinjauksen jälkeen päätös maastoutetaan arjen toiminnaksi, Sivunen muotoilee.
Anne Santalahti sanoo, ettei hän ole perehtynyt valtuutettujen tekemän valituksen sisältöön muutoin kuin lukemalla Ylöjärven Uutisten artikkelin. Santalahden mukaan asia ei ole edennyt valtuutettujen esittämällä tavalla.
– En toki ole juristi, mutta mielestäni olemme valmistelleet asian juuri niin kuin se pitää tehdä. Kaupunkiin nimetty talousryhmä käsitteli asiaa lokakuussa.  Asiaa on myös käsitelty kaupunginhallituksen ja talousryhmän yhteiskokouksessa sekä kaupunginhallituksen kokouksessa. Lisäksi Viljakkalan terveysaseman toimintamuutosta on käsitelty asukaslautakunnan järjestämässä tilaisuudessa joulukuun alussa, Santalahti sanoo ja jatkaa:
– Talousarvion käsittelyn yhteydessä valtuustossa asiasta tehtiin äänestyksen jälkeen lopullinen päätös. Joululomien jälkeen olemme perusturvassa edenneet tämän toimeksiannon mukaisesti.

Laskelmat on tehty

Valtuutettujen Heiskan, Hakasen, Hietaniemen sekä Ylitalon mukaan perusturvalautakunta ei käsitellyt aikoinaan tehdyn päätöksen tuomia euromääräisiä säästöjä. Heidän mukaansa hallintosääntö vaatii sitä, että asia olisi pitänyt käsitellä lautakunnassa.
Kaupunginvaltuutetut väittävät, etteivät he ole pyynnöistään huolimatta saaneet laskelmia säästöistä, jotka syntyvät terveysaseman muuttamisesta lähipalvelupisteeksi.
Anne Santalahti kertoo etsineensä tietoa siitä, missä ja milloin valtuutetut ovat pyytäneet saada säästölaskelmat. Tällaista pyyntöä ei kuitenkaan löydy mistään asiakirjasta.
– Minä en ole saanut tällaista pyyntöä, perusturvan talouspäällikkö ei ole saanut sitä eikä kaupungin talousjohtaja ole saanut tällaista pyyntöä, Santalahti toteaa.
Hänen mukaansa päätöksen taloudellisista vaikutuksista on tehty laskelma, jota on käsitelty talousryhmän ja kaupunginhallituksen kokouksissa lokakuussa.
– Mielestäni on aika kovaa kielenkäyttöä, jos väitetään, että laskelmat on tempaistu hatusta, Santalahti toteaa.

Keskustelu jo myöhäistä

Kaupunginjohtaja Sivunen ei usko, että hallinto-oikeus hylkää Ylöjärven kaupunginvaltuuston tekemän päätöksen Viljakkalan terveysaseman kohtalosta.
– Hallinto-oikeus ratkaisee lähinnä sen, onko asia käsitelty juridisesti oikeassa järjestyksessä ja oikealla tavalla. Jos muotovirheitä on tapahtunut, sitten tehdään uusia päätöksiä. Tällä hetkellä en kuitenkaan tunnista asian käsittelyssä virheitä, Sivunen sanoo.
Valituksen hallinto-oikeuteen vieneet valtuutetut muistuttavat, että kaupungin asukaslautakunta on ehdottanut perusturvalautakunnalle aloitetta Viljakkalan terveysaseman säilyttämisestä ennallaan.
Valtuutettu Pekka Hietaniemen mielestä olisi hyvä, että kaupunki tekisi rehellisen selvityksen seurauksista, jotka terveysaseman muuttaminen palvelupisteeksi ennättää aiheuttaa. Hietaniemi toivoo koko asiasta laajaa keskustelua.
Terveys- ja sosiaalijohtaja Anne Santalahden mukaan keskustelua ei enää kannata jatkaa.
– Kaupungissa käytiin viime syksynä laaja keskustelu palvelurakennemuutoksista. Keskustelua käytiin laajasti niin lehtien palstoilla kuin yleisö- ja asukastilaisuuksissa, Santalahti muistuttaa.

Vähemmän puhetta, enemmän tekoja

Viljakkalan Elokaaren terveysaseman odotustiloissa ei ollut viime viikolla kovin paljon ruuhkaa.

Viljakkalan Elokaaren terveysaseman odotustiloissa ei ollut viime viikolla kovin paljon ruuhkaa.

Ylöjärven virkamiesjohto toivoo, että katseet käännettäisiin nyt mieluummin tulevaisuuteen kuin menneisyyteen.
Lähipalvelupiste aloittaa Viljakkalassa toimintansa maaliskuun viimeisenä päivänä. Palvelupisteen työpaikkakokous on jo pidetty. Santalahti muistuttaa, että myös lähipalvelupiste tarjoaa laajasti terveyden- ja sairaanhoidon palveluja Viljakkalan asukkaille.
Santalahden mukaan Viljakkalassa on tarkoitus toteuttaa kerran viikossa täyden palvelun päivä, jolloin avoinna ovat ennalta varatut lääkärin ja sairaanhoitajan vastaanotot sekä hammaslääkärin ja hammashoitajan vastaanotot.
Tämän lisäksi eri viikonpäivinä on Elokaaren palvelukeskuksen vanhuksille osoitettua lääkäripalvelua, kotisairaanhoidon lääkäripalvelua sekä lastenneuvolan lääkäripalvelua, jonka yhteydessä voidaan toteuttaa myös lasten tarvitsemia lääkärin kontrollikäyntejä.
–  Lisäksi kotihoidon palvelut jatkuvat nykyisellään. Kotihoidon terveydenhoitaja aloittaa kerran viikossa aikuisille ja vanhuksille tarkoitetun iltapäivävastaanoton. Myös fysioterapiapalvelua saa entiseen tapaan kahdesti viikossa, Santalahti sanoo ja muistuttaa vielä:
– Lasten neuvolatoiminta jatkuu nykyisellään. Näiden lisäksi kouluilla toteutetaan kouluterveydenhuolto, kuten tähänkin saakka.
Santalahden mukaan olisikin aiheellista kertoa, mitä palveluita Ylöjärveltä ja Viljakkalasta löytyy, eikä kertoa vain siitä, mitä palveluita hieman karsitaan.
– Viljakkalassa palvellaan noin 1 900:aa henkilöä. Kannattaa muistaa, että Ylöjärvellä on monta taajamaa, joissa ei ole yhtä kattavaa palvelua kuin Viljakkalassa tulee olemaan, Santalahti sanoo.
Neljä valituksen tehnyttä valtuutettua haluavat kuitenkin muistuttaa, että kaupungin on tarjottava tasapuolisesti palveluja koko alueellaan.
Kaupunginjohtaja Pentti Sivunen tähdentää, että palvelurakennemuutos on jatkuvasti käsillä.
– Meidän täytyy sopeuttaa palvelutuotantoa monena vuotena monella eri tavalla. Siihen on vain totuttava.
Anne Santalahti haluaa vielä lopuksi sanoa, että hän yrittää tehdä jatkuvasti parhaansa, jotta Ylöjärven terveys- ja sosiaalipalvelut toimivat mahdollisimman hyvin ja tehokkaasti.
– Nyt pitäisi tehdä asioita eikä käyttää aikaa turhaan vatvomiseen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?