Suomi-rockin liehuletit Saimaan aalloilla

Musiikkiteatteri Palatsissa sai viime viikon keskiviikkona ensi-iltansa musikaali Ihan Tuuliajolla, joka kertoo suomalaisten rokkilegendojen Saimaan kiertueesta. Katariina Leinon kirjoittaman ja Petri Lairikon ohjaaman musiikkipläjäyksen vahvuus on Eppu Normaalin, Juice Leskinen Slamin ja Hassisen Koneen musiikki. Draama jää hopealle.
Saimaa-ilmiö on syntynyt. Musiikkiteatteri Palatsin uutuusmusikaali Ihan Tuuliajolla vie rokkilegendat Saimaan aalloille. Martti Syrjä (Teemu Rajamäki, vas.), Ismo Alanko (Kimmo Blom), Miro Honkanen (Olli Lindholm), Juice (J. P. Leppäluoto), Eino (Ari Myllyselkä) ja Tia-Maria (Annika Eklund) soutavat paatin satamaan.

Saimaa-ilmiö on syntynyt. Musiikkiteatteri Palatsin uutuusmusikaali Ihan Tuuliajolla vie rokkilegendat Saimaan aalloille. Martti Syrjä (Teemu Rajamäki, vas.), Ismo Alanko (Kimmo Blom), Miro Honkanen (Olli Lindholm), Juice (J. P. Leppäluoto), Eino (Ari Myllyselkä) ja Tia-Maria (Annika Eklund) soutavat paatin satamaan.

Ei sen väliä, vaikka käsikirjoitus yskii ja köhii. Ensi-iltayleisö huusi, vislasi ja souti tämänkin Palatsin uutukaisen satamaan saakka.
Eikä esiintyjiä tahdottu päästää lavalta millään, vaikka kello nakutti jo puolta yhtätoista.
Myönnän toki, että muistojahan tuo 1980-luku on tulvillaan. Musiikki yhdistää Ihan Tuuliajolla -esityksen kuulijoita ja saattaa porukan lähes ekstaasiin.
Elettiin 1980-luvun alkuvuosia, kun Juice oli Kuopion Renkussa, nyttemmin paremmin Puijonsarvena, Puikkarina, tunnetussa legendaarisessa ravintelissa. Konsertin päätyttyä kansa vetäisi seisten Maamme-laulun – samoin teimme viime tiistaisessa ensi-illassa.
– Mutta Manserock on poikaa, Manse-rock on poikaa, siispä hyvin voikaa…, henkireikä ainut on rock’n roll.
Näin sanaili Juice aikoinaan, ja tästä hurmoksesta näyttäisi yhä moni sukupolvi tankkaavan musiikilliset eliksiirinsä.

Saimaa-ilmiö

Tuuliajolla-kiertue syntyi Juicen ideoimana.
Suomi-rockin laineilla nousukiidossa olleet Juice Leskinen Slam, Hassisen kone ja Eppu Normaali hylkäsivät keikkabussinsa, valtasivat S/S Heinävesi -höyrylaivan ja suuntasivat kolmen bändin Tuuliajolla-kiertueelle Saimaan rantakaupunkeihin ja kyliin. Tampereen lyhytelokuvajuhlilla palkittu veljespari Aki ja Mika Kaurismäki kelpuutettiin matkalle mukaan dokumentin tekijöiksi.
Elettiin vuotta 1981: Saimaa-ilmiö oli syntymässä.
Saimaassa virtasi vesi ja paatilla kalja, mutta itäiseen Suomeen idätettiin onnistuneesti manserockin siemen. Kiertue poiki dokumentin lisäksi livelevyn ja kirjan. Tuuliajolla-kiertueita tehtiin vaihtuvalla kokoonpanolla monta, ja Popedakin hankki yhdellä niistä kannuksensa Saimaan rannoilla. Viimeinen, kuudes rundi toteutettiin uuden sukupolven yhtyeiden voimin vuoden 2006 kesällä.

Mainio Andy

Palatsissa seilataan ensimmäisen kiertueen tunnelmissa, mutta messissä on kuitenkin jo eräs Olli Lindholm (Miro Honkanen).
Suomi-rockin liehuletit – J. P. Leppäluodon Juice, Teemu Rajamäen Martti Syrjä, Kimmo Blomin Ismo Alanko ja Honkasen Olli Lindholm – ovat hyvin laulettuja rooleja. Onneksi miehet eivät lähde imitoimaan persoonallisia ääniä. Kehonkieli haastaa sekin näyttelijöiden eläytymiskyvyn ja mielikuvituksen. Osin siinä onnistutaan, mutta vielä voisi sukeltaa syvemmälle esikuvan nahkoihin. Käden vispaus, hyppiminen ja pomppiminen sekä mikrofonin riepottelu ovat toki hyvin tunnistettavia.
Laivalla juonta kuljettaa urheilutoimittaja Eino (Ari Myllyselkä), joka on vastentahtoisesti joutunut tuuraamaan kollegaansa. Äiteen poika Eino karsastaa juopottelua ja räiskii kökköjä vitsejä ja urheiluanekdootteja. Spitaalivitsit ja oravajutut röhönauruineen lentelivät originaalilla reilu meininki -kiertueella, mutta musikaaliin niitä on tungettu liikaa. Alkaa pitkästyttää. Musiikki onneksi pelastaa, ja Miro Honkasen tulkitsema Andy McCoy synnyttää aitoa naurua.

Kitaroista kiksit

Romanttista puolta edustaa Einon ja laivaemäntä Tia-Marian (Annika Eklund) riiustelu. Eklundin bravuuri on komeasti haltuun otettu Yö-yhtyeen Joutsenlaulu. Eklund tulkitsee nasevasti myös Armi ja Danny -kohtauksessa Aavikon lapsekasta lauluääntä.
Honkasen Danny on näkemisen arvoinen. Vain python puuttuu.  Musiikkina raikuvat kiertueyhtyeiden ja Yön ikivihreät. Saunakohtaus Baarikärpäsineen on suoraan manserockin Impivaarasta, ja Kaunis Veera on jo nostalgiaa. Parrulasti vain on vaihtunut kaljakoreihin.
Elina Vätön puvustuksen herkku on Andy McCoy, Lindholmin Ollin nostalgiset raitapöksyt ja Syrjän Martin ihanat satiinisortsit.
Kimmo Blom näytti Ismo Alanko -peruukissa vähän pöllähtäneeltä Muumien Tuutikilta, mutta siltä taisi näyttää nuori Alankokin kiertueella. Bändiä (Juha Kinnunen, Risto Lassila, Jussi Ojanen, Tero Tanhuanpää, Sami Tenhunen ja kapellimestari Mikko Kangasjärvi) on jälleen syytä kehua, ja kitarathan vievät tunnetusti tytön sydämen. Soitosta syntyivät tämänkertaisen esityksen kiksit.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?