Pehmeitä ja lempeitä kuvia

Paula Oksmanin maalauksissa on jotakin rauhoittavaa. Suurin osa kuvista esittää naisia ja lapsia, ja ne ovat sävyltään pehmeän lempeitä. Tekniikkakokeiluja itseoppinut taiteilija tekee koko ajan.
Paula Oksman käyttää paljon aikaa värisävyjen hiomiseen.

Paula Oksman käyttää paljon aikaa värisävyjen hiomiseen.

Väriläiskäksi nousee nuoren ballerinan keltainen tutu. Samoin loistavan punainen tausta maalauksessa, jossa tyttö poimii maahan lennähtänyttä hattua.
Leijan näyttelyssä ihmishahmojen joukkoon on mahtunut vain yksi kissakaksikko ja yksi asetelma.
Yleensäkin suuri osa Paula Oksmanin maalauksista esittää ihmistä. Usein ne ovat alastontutkielmia. Oksman maalaa pääasiassa valokuvien pohjalta. Eläviä malleja hän värvää vain harvoin poseeraamaan.
Ehkä syynä on se, että viime vuosina Oksmanin kuviin ovat yhä useammin ujuttautuneet kissat ja lapset.
− Molemmat ovat vähän vaikeita eläviä malleja, Paula Oksman naurahtaa.

Taiteella voi elää

Paula Oksman on kotoisin Nilsiältä. Viisitoista vuotta sitten hän asettui asumaan Ypäjälle. Näyttelytoiminta ja ihmisvirrat ovat keskittyneet eteläiseen Suomeen, joten siellä kuvataiteilijankin on helpompi toimia. Paula Oksman on työskennellyt taiteilijana päätoimisesti jo 23 vuotta.
Kun häneltä kysyy, miten taiteen tekemisellä Suomessa elää, hän hymähtää, että ainakin parikymmentä vuotta on elänyt.
− Ajat vaihtelevat. Tällä hetkellä myynnin ja markkinoinnin eteen pitää tehdä hieman enemmän töitä, jotta saisi saman tuloksen kuin aiemmin, Oksman pohtii.
Hän työskentelee kotinsa yhteydessä olevassa ateljeessa – pääosin mielikuvituksensa ohjaamana, mutta toisinaan tilaustöiden parissa. Samassa talossa on myös galleria, joka on säännöllisesti auki heinäkuussa ja muulloin tarpeen mukaan.
Taiteilijan työpäivää rytmittävät pyöräily-, juoksu- tai hiihtolenkit. Viime aikoina sekä lenkkeilyä että työntekoa on ikävästi häirinnyt välilevyn pullistuma.

Kohti modernimpaa

Aiempina vuosina Paula Oksman kuvaili tyylinsä liikkuvan 1600-luvun hollantilaisten mestareiden jalanjäljissä. Rubensin, Jordaensin ja muiden antwerpeniläisten huipputaiteilijoiden käyttämä barokkityyli oli runsasta ja pikkutarkkaa. Myös Oksman on maalatessaan paneutunut yksityiskohtiin. Rehevät ja naturalistisesti kuvatut naisvartalot puolestaan saattavat tuoda mieleen Rubensin.
Viime aikoina naturalistinen esittäminen on tehnyt tilaa modernimmalle ilmaisulle.
− Vuosien mittaan makuni ja tyylini ovat laajentuneet. Tiedä, mitä ne ovat kymmenen vuoden päästä! Yhtä selkeää esikuvaa ei voi nimetä, Paula Oksman sanoo.
− Värisävyjen hiominen ja värimaailman kehittely tuntuvat tärkeiltä juuri nyt. Kokeilen myös mielelläni monenlaisia tekniikoita.

Kokeiluja koko ajan

Viime aikoina Paula Oksman on käyttänyt palettiveistä maalausten pinnan elävöittämisessä. Myös kynttilän noki antaa maalaukseen ihan uusia vivahteita. Lisäksi Oksman on yhdistellyt teoksiinsa palasia sanomalehdestä tai nuottipaperista.
− Olen liimannut sanomalehden tai nuotin palasen kankaalle ensin, ja se jää maalauksen alta osittain näkyviin, taiteilija kertoo.
− Nyt on menossa murrosvaihe ja uuden etsiminen: teen kokeiluja koko ajan. Se tekee koko homman mielekkääksi.

Taidemaalari Paula Oksmanin näyttely Ylöjärven kirjaston näyttelytila Leijassa 25. tammikuuta saakka.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?