Urheilijat ja Ryhti ovat harjoitelleet kotoisessa hiihtokoulussa sekä leireilleet pohjoisessa

Lumipula ei lannistanut hiihtoväkeä

Poikkeuksellisen lauha ja lumeton alkutalvi ei ole lannistanut kummankaan ylöjärveläisseuran hiihtäviä junioreita, vaan sekä Urheilijoiden että Ryhdin hiihtokoulussa on harjoiteltu täydellä höyryllä.
– Voi kun päästäisiin taas pian hiihtämmään! Ylöjärven Urheilijoiden hiihtokoulun vetäjä Pasi Pikkarainen toivoi viime torstaina Vuorenmaan veljesten Eliaksen (vas.), Eemin ja Antonin kanssa.

– Voi kun päästäisiin taas pian hiihtämmään! Ylöjärven Urheilijoiden hiihtokoulun vetäjä Pasi Pikkarainen toivoi viime torstaina Vuorenmaan veljesten Eliaksen (vas.), Eemin ja Antonin kanssa.

– En ole kuullut kenenkään narisevan, vaikka olemme joutuneet tyytymään enimmäkseen sulan maan sauvalenkkeihin, Urheilijoiden hiihtokoulun vetäjä Pasi Pikkarainen sanoi viime torstai-iltana.
Vielä silloin Maunussuon maisemat olivat sysimustat, ja taivaalta tihutteli hiljakseen vettä. Viikonlopuksi odotettu pakkanenkin lienee nostanut mielialoja, sillä hiihtokoululaiset ja Hopeasompa-ryhmän nuoret painelivat kosteaan iltaan hymy huulillaan.
– Osa hiihti jo viikon verran Lapin lumilla, ja pääsimmehän me pitämään yhteisharjoitukset Räikän tykkilumellakin neljä kertaa joulukuussa, Pikkarainen kertoi.
Motivaation ylläpitäminen vaatii vetäjiltä luonnollisesti asiaan paneutumista. Hiihtäjän tarvitsemia perusominaisuuksia eli kestävyyttä sekä lajivoimaa kartutetaan jokaisella treenikerralla. Muita teemoja tehdään aina yksi kerrallaan.
Pystyyhän sauvoilla juoksutossut jalassakin tietysti tekemään monenlaisia kimmoisuus- ja lihaskuntoharjoitteita, mutta hiihtotekniikan hiomiseen tarvittaisiin sukset sekä lunta niiden alle.
– Kunhan pääsemme taas Räikän lumelle, tiistaisin harjoittelemme vapaata ja torstaisin perinteistä, Pikkarainen suunnitteli.

Liikuntaa vaikka koko perheelle

Hämeenkyröläinen Elina Vuorenmaa ajeli Maunussuolle kolmen poikansa, 13-vuotiaan Eliaksen, 10-kesäisen Antonin ja 7-vuotiaan Eemin kanssa.
Kolmikko aloitti hiihtoharrastuksen viime talvena, ja Elias sekä Anton kilpailivatkin muutaman kerran. Lunta saisi tulla heidän puolestaan pikapuolin.
– Kerran ehdimme käydä Räikällä hiihtämässä, ennen kuin tykkilumikin suli, Elias muisteli.
Ylöjärveltäkin on aika moni käynyt Jämin hiihtoputkessa loppusyksyn ja alkutalven ankeimpina viikkoina, mutta Vuorenmaat eivät ole sinne lähteneet.
– Mukavaa täälläkin on ollut liikkua ulkona porukalla. Harjoitukset ovat olleet monipuolisia, ja kuntoa on mitattu juoksutestillä pururadalla sekä syksyllä Cooperin testillä, Elias kertasi.
Elias ei tosin Cooperin testiin osallistunut sairastumisen vuoksi, mutta Anton juoksi 2 010 ja Eemi 1 850 metriä. Siitä on hyvä jatkaa kunnon kehittämistä.
– Kilpaileminen ei ole ainakaan vielä tärkein syy hiihtää, vaan tämä on mukava harrastus, Elina-äiti mietti.
Elias harrastaa myös taekwondoa, ja Antoninkin suunnitelmissa on ollut uuden harrastuksen aloittaminen.
Myös Elina Vuorenmaa oli varustautunut iltapuhteeseen lenkkivaatteilla ja sauvoilla edustaen Pasi Pikkaraisen mukaan varsin tyypillisiä hiihtokoululaisten vanhempia.
– Moni tekee itse samalla lenkin. Isät ja äidit saavat tulla lasten mukana, mutta heille on muodostunut ihan oma porukkansa.

Leireiltä monenlaista oppia

Samaan aikaan, kun Urheilijoiden junnukaarti ahersi Maunussuolla, Ryhdin hiihtokoululaiset hikoilivat vanhan lukion salissa.
– Salissa pystyy tekemään hyvin monipuolista jumppaa ja pelaamaan pallopelejä. Jokainen harjoitus on kotiinpäin nuorelle hiihtäjälle, ja salissa saa mukavaa vaihtelua sauvalenkeille pimeässä, valmentaja Jukka Havanka perustelee sisälle menoa.
Ryhtiläiset leireilivät Kuusamossa viikolla 49 peräti 50 hiihtäjän voimin. Havanka kiittelee reissua erittäin onnistuneeksi.
– Lunta oli puoli metriä, ja porukka sai kasaan 11 hyvää hiihtoharjoitusta sekä iltaisin kunnon jumpan ammatti-ihmisen vetämänä.
– Iltasessiot olivat myös tärkeitä opetustapahtumia esimerkiksi hieronnasta ja venyttelystä, Havanka kertoo.
Myös Urheilijoiden Lapin-leirillä tehtiin muutakin kuin kerättiin kilometrejä.
– Niillä reissuilla opitaan aina paljon voitelusta ja muusta välinehuollosta. Sen tiedon levittäminen on tärkeää, koska ei meillä ole yhteistä huoltoautoa kilpailuissa mukana, Pasi Pikkarainen sanoo.

SM-mitalitoivoja molemmissa

Säätiedotus piti kutinsa, ja pakkanen saapui Pirkanmaalle perjantaina, joten seurat pääsivät yhteistyössä tekemään lisää tykkilunta Räikälle.
Se onkin hiihtäjien mieleen enemmän kuin Maunussuo, jossa ei ole WC- eikä muitakaan huoltotiloja. Räikkä soveltuu siksi paremmin myös seurojen vuorotellen isännöimän kilpailusarjan pitopaikaksi.
Ryhdin ykköstykit tämänkin talven kilpailuissa ovat Katri Lylynperä ja Antti Ojansivu, mutta heitä nuoremmista erittäin mielenkiintoista on seurata muun muassa Visa Joenperän ja Veera Leppäsen edesottamuksia.
Tino Stenman, Aapo Haataja ja Aaro Auvinen hallitsivat viime talvena suvereenisti 12-vuotiaiden sarjaa Hämeessä. Heidän sarjansa on nyt 14-vuotiaat, joihin Ryhti saa kaksikin kovaa viestijoukkuetta.
Urheilijoiden mieshiihtäjien ykköspaikkaa pitää Antti Parkkinen, mutta jo viime talvena väläytellyt Sanni Alatalo voi tavoitella 17-vuotiaissa naisissa vaikka SM-mitalisijoja.
Nuorimpien sarjoista voidaan vetää tarkempia johtopäätöksiä vasta hieman tuonnempana.
– Joka talvi menee 2–3 kilpailua ennen kuin nuoret osaavat ja uskaltavat hiihtää kilpaa kuntonsa edellyttämällä vauhdilla. Kilpailemaan oppii vain kilpailemalla, Havanka muistuttaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?