Mielikuvat kirppiksistä ovat kirkastuneet mutta niin ovat itse kirpparitkin, sanoo alan yrittäjä

Ei mitään kirppuisia toreja

Viime vuonna kirppismyyjästä kirppariyrittäjäksi sukeutunut Jaana Kuivasniemi avaa tammikuun puolivälin jälkeen tavaraa kiertoon panevan myymälän Ylöjärvelle.
Jaana Huikasniemi (vas.) kokoilee omaa myyntipöytäänsä, johon on saanut tavarat lahjoituksina. Tytär on äidilleen mainio pikku apuri.

Jaana Huikasniemi (vas.) kokoilee omaa myyntipöytäänsä, johon on saanut tavarat lahjoituksina. Tytär on äidilleen mainio pikku apuri.

Jaana Kuivasniemi ei koskaan ole ollut todellinen kirpparihirmu. Toki hän on toisinaan piipahdellut kiertävän tavaran pöytien äärellä, mutta intohimoista kirppisasiakasta hänen sisällään ei ole asunut.
Tie ei siis kulkenut asiakkaan tontilta myymälätiskin taa, vaan yrittäjäpolku kasvoi sattumalta.
Kaikki alkoi hammaslääkärilaskusta.
Nainen kaivoi laskun taskustaan ja raapusti lappusen takapuolelle työhakemuksen, kun huomasi, että Ylöjärven Bonus Kirppikselle haettiin työntekijää. Paikka irtosi, ja kirppisura polkaisi lähtökuopistaan liikkeelle.
Yrittäjäksi ryhtyminen sai vielä odottaa viimeistä sysäystään.
– Oli minulla ollut ajatus kirppisyrittäjyydestä jo aiemmin. Se oli ollut jonkinlainen haave, mutta aina puuttui kipinä.
Viime toukokuussa kipuna sitten kimposi. Tesomalla sijainnut kirppis, jossa Kuivasniemi työskenteli, meni konkurssiin, joten nainen päätti ostaa sen.
– Tilaisuus oli hyvä, kun kirppiksellä oli jo valmiiksi asiakkaat.
Idea ylöjärveläiskirpparista syntyi, kun Tesomalla sijaitseva kirppis joutui purku-uhan alle.
Jo tätä aiemmin Kuivasniemi oli iskenyt silmänsä Soppeenmäessä pitkään tyhjillään olleeseen liiketilaan.
– Olin katsellut ikkunasta, että tuossa olisi ihana kirppispaikka.
Ylöjärvi tuntui oikealta osoitteelta, sillä Kuivasniemi asuu itse lähellä liiketilaa. Puutarhakaupunkiin oli syntynyt myös kirpparin kokoinen aukko, kun kirpputori Tuunari lakkautettiin.
Esimerkiksi Tampereelle suuntaaminen ei pyörinyt yrittäjän mielessä.
– Tesomaa kyllä harkitsin. Mutta täällä on paljon asukkaita, ja liiketila on keskeisellä paikalla. Täällä on kotiseutuetukin.
Nainen ei tahtonut suunnata suotta sinne, missä kirpputoreja vilisee silmissä rinta rinnan.
– En tosin koe, että kirpparit ovat toisilleen kilpailijoita. Ne tuovat asiakkaita, jotka kiertävät kirpparilta toiselle.

Kirppistely on nyt pop

Yrittäjä vahvistaa vakaasti oletuksen, että kirpputorien imago on kohentunut viime vuosina. Suorastaan kirppari-intoakin on havaittavissa.
– Ja suosio varmasti kasvaa koko ajan. Nuoretkin käyvät jo paljon kirppiksillä. Nyt kun vielä saataisiin miehiä lisää.
Vielä muutama tovi sitten kirpputorit olivat monen mielikuvissa nuhjuisia ja ahtaita paikkoja, joissa lojui kulahtanutta rojua.
– Ennen ihminen aina leimattiin, jos hän kävi kirpputoreilla. Nyt niillä kiertely on arkea.
Tänä päivänä moni metsästää kipparilöytöjä ja luo ylpeänä persoonallista tyyliä kierrätetyistä vaatteista ja tavaroista.
– Se on minusta tosi hienoa. Muksutkin voivat rohkeasti sanoa, että vaatteet ovat löytyneet kirpparilta. Kirpputoreilla ei ole vain massatuotantoa, yrittäjä hymyilee.
Kuivasniemi uskoo, että muutos on alkanut jo 1990-luvun laman aikaan ja jatkanut porskuttamistaan nyt uuden kurimuksen aikaan.
Hän myöntää, että myös ekoajattelun pulpahtelulla on osansa asiassa, samoin television kaikenkarvaisella tarjonnalla aina tavaroiden tuunailua käsittelevistä sarjoista huutokauppaamista kuvaaviin ohjelmiin.
– Ja sitten tosi monelle kirppistely on harrastus.
Kuivasniemen mukaan imago ei ole kirkastunut vain asennemuutoksen myötä vaan kyse on myös siitä, että kirppisten taso on oikeasti noussut.
– Ihmiset pitävät tavaroistaan huolta ja tuovat ne siisteinä myytäviksi. Asiakkaat käyvät myös siivoamassa pöytiään. He ovat huomanneet, että se edistää myyntiä. Lisäksi enää ei ole sellaista ylihinnoittelua, jota oli joskus.
Kirppisten komistunut maine ei kuitenkaan ollut ponnahduslauta Kuivasniemen yrittäjyydelle.
– Kyllä kyse oli siitä, että olen tykästynyt tähän hommaan ja kokenut sen omakseni. Kun olen tehnyt tätä pitkään, uskalsin lähteä itse yrittämään.

Asiakas tuo tavarat tai myy itse

Mikkolantiellä aukeavaan liikkeeseen voi tuoda myytäväksi kaikenmoista tavaraa.
– Myytävän tavaran rajaaminen rajoittaisi asiakasmäärää, yrittäjä perustelee.
Tavallisimmin hyllyille kertyy kodin pientä irtainta tavaraa ja vaatteita.
Kirpparille tulee myyntipöytiä, joita tavaroistaan eroon halajavat voivat vuokrata. Henkilökunta huolehtii myymisestä, mutta pöydän vuokrannut hinnoittelee tavarat ja kerää myyntituotot.
Lisäksi tilan perälle tulee pöytiä, joiden ääressä tavaraa nurkistaan karsivat voivat hoitaa myymisen itse.
Niin ikään luvassa on hyväntekeväisyyspöytä, johon kootaan lahjoitettua tavaraa ja jonka tuotot suunnataan lyhentämättöminä hyväntekeväisyyteen.
Yrittäjä ei ole suunnitellut tarttuvansa myyntitapaan, jossa asiakas tuo tavaransa kirppikselle ja kirppis myy ne, ottaa itse osan tuotosta ja hyvittää osan tulosta tavarat tuoneelle. Hän ei kuitenkaan teilaa erilaisia ideoita tyystin vaan katsoo, mihin suuntaan liike kehittyy.
– Olen myös ajatellut, että jossain vaiheessa voisin hakea jostain tavaraa myyntiin.
Soppeenmäessä sijaitseva tila on mukavan kokoinen, yrittäjän mukaan vajaat 400 neliömetriä. Kuivasniemi hyödyntää tilan runsauden pitämällä käytävät väljinä, ei sullomalla huoneeseen huimaa määrää pöytiä.

Liiketoimintaa omalla tyylillä

Kirppiksen pito ei kaikkien silmiin näytä tuottoisalta bisnekseltä. Kuivasniemen mukaan sillä pystyy kuitenkin elättämään itsensä.
Hänen myymälänsä kerää tuottoja vain pöytävuokrista. Siksi näden hinta on mietittävä tarkkaan: liian korkeat summat karkottavat asiakkaat, mutta alakanttiin hinnoiteltuina ne käyvät yrittäjän kukkaroon.
Jotkut kirppariyrittäjät hankkivat lisätuloa esimerkiksi liikkeen yhteydessä olevasta kahvilasta.
– Ja moni ostaa kuolinpesiä ja myy niitä.
Kuivasniemi kokee kirpparin pyörittämisen liiketoiminnaksi ihan siinä missä muillakin liikealoilla ahertamisen. Erona moneen muuhun yritykseen on se, että kirppiksen pitäjä saa luoda tyylinsä vapaasti ja olla oma itsensä vailla ketjujen kaavojen kahleita.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?