Terveysaseman vaihtoa harkitsevan pitää tiedostaa monta asiaa ennen kaavakkeiden täyttöä

Valintamahdollisuus kiinnostaa ainakin jonkin verran

Ylöjärven Uutiset kertoi viime numerossaan, miten jokainen suomalainen voi valita terveysasemansa nyt täysin vapaasti. Terveysaseman vaihto nykyisestä johonkin toiseen toki onnistuu, mutta valinnan yhteydessä pitää ottaa huomioon yllättävän monta asiaa. Tämä saattaa vaikuttaa lamaannuttavasti vaihtointoon.
Nähtäväksi jää, miten moni Ylöjärven ympäryspaikkakunnilla asuva haluaa jatkossa terveyspalvelunsa Mikkolantieltä.

Nähtäväksi jää, miten moni Ylöjärven ympäryspaikkakunnilla asuva haluaa jatkossa terveyspalvelunsa Mikkolantieltä.

Vuoden alusta alkaen jokaisella ylöjärveläiselläkin on siis ollut mahdollisuus valita vapaasti perusterveydenhuollostaan vastaava terveyskeskus ja kunnan sisällä edelleen se terveysasema, jota haluaa käyttää.
Valinta koskee perusterveydenhuollon kokonaisuutta eli sairasvastaanottoa, ehkäisevää terveydenhuoltoa ja suun terveydenhuoltoa.
Kannattaa siis heti alussa huomioida se, että valintaa ei voi kohdistaa kouluterveydenhuoltoon, opiskelijaterveydenhuoltoon, perheneuvolaan, pitkäaikaiseen laitoshoitoon tai hoivapaikkaan.
Ylöjärvellä ei ole myöskään velvollisuutta järjestää kotisairaanhoitoa muualla, vaikka joku ylöjärveläinen olisi valinnut terveysasemakseen toisen kaupungin tai kunnan terveysaseman.
Lisäksi on syytä muistaa,
etteivät yksityiset erikoissairaanhoidon palvelut kuulu valinnanvapauden piiriin.
Tämän vuoksi Ylöjärven ja sen ympäryskuntien kuntalaisilleen hankkimat yksityisen erikoissairaanhoidon ostopalvelut tai palvelusetelit eivät kuulu valinnanvapauden piiriin.

Ei ruuhkaa – ainakaan vielä

Ainakaan vielä terveysaseman valitsemisvapaus ei ole näkynyt ruuhkana Ylöjärvellä Mikkolantien terveysasemalla.
– Toki olemme saaneet yhteydenottoja ja kyselyitä asiasta, mutta asemanvaihtokaavakkeita meille ei tietenkään ole ehtinyt vielä monta tulla, ylilääkäri
Teija Lahti Ylöjärven kaupungista kertoo.
Lahden mukaan kyselyitä on tullut nimenomaan sen suuntaisesti, että potilaat ovat olleet kiinnostuneita saamaan hoitoa Ylöjärvellä.
– Lisäksi jotkut ovat kysyneet, voivatko he vaihtaa vain hammashuollon paikkaa ja säilyttää muun perusterveydenhuollon entisessä paikassa. Tämähän ei toki onnistu, vaan koko paketti pitää vaihtaa kerralla, Lahti muistuttaa.
Ylilääkäri Lahden mukaan on melko vaikea arvioida, miten paljon terveysaseman vaihtajia lopulta ilmaantuu.
– Etukäteisarvioiden mukaan vaihtaminen ei olisi kovin runsasta, mutta toisaalta se varmasti riippuu lääkäritilanteesta Pirkanmaalla. Ihmiset arvioivat, miten hyvin lääkärin vastaanotolle missäkin pääsee.
Lahti muistuttaa, että kyseessä on ennennäkemätön tilanne kaikille.
– Kunpa minulla olisikin kristallipallo, niin olisin tyytyväinen, Lahti naurahtaa.

Potilastiedot otettava mukaan

Ylöjärveläiset voivat nyt hakea terveyspalveluita vaikka Tampereen Hatanpäältä.

Ylöjärveläiset voivat nyt hakea terveyspalveluita vaikka Tampereen Hatanpäältä.

Terveysaseman vaihdon yhteydessä jokaisen kansalaisen on huolehdittava omien potilastietojensa siirrosta valitsemalleen terveysasemalle.
Sähköinen potilastietojen siirto ei Pirkanmaalla onnistu, joten potilaan on itse pyydettävä potilastietonsa tulosteena mukaansa tai toimitettava ne jotenkin muuten uudelle terveysasemalleen.
Myös neuvolatiedot ja suun terveydenhuollon tiedot on siirrettävä paperisessa muodossa.
Esimerkiksi ylöjärveläisellä potilaalla on valittavissa Tampereen seudulla 29 eri terveysasemaa. Näistä 12 sijaitsee Tampereella. Lisäksi valittavina on seitsemän terveysasemaa Kangasalla, kaksi Lempäälässä, kaksi Nokialla, kaksi Vesilahdella, yksi Orivedellä ja yksi Pirkkalassa.
Ylöjärvellä terveyasemakseen voi valita Mikkolantiellä sijaitsevan Ylöjärven terveyskeskuksen sekä Kisatiellä Kurussa sijaitsevan Kurun terveysaseman.
Ylöjärveläinen voi hakea terveyspalveluita myös Viljakkalan palvelupisteestä. Kaikkia terveysasemapalveluita Viljakkalasta ei enää saa, vaan asiakkaat ohjataan tarvittaessa muualle palvelujen piiriin.

Kiireellinen hoito kuten ennen

Kaikilla kansalaisilla on terveysaseman lisäksi mahdollisuus valita itselleen hoitava henkilö. Tosin valinta voidaan tehdä vain kyseessä olevan toimintayksikön toiminnan sallimissa rajoissa.
Tämä tarkoittaa sitä, että terveysasema huomioi mahdollisuuden toiveen toteuttamiseen omalääkärin tai hoitaja-lääkärityöparin asiakasmäärien perusteella.
Useaa puutarhakaupunkilaistakin on varmasti askarruttanut se, miten kiireellinen hoito järjestetään, jos potilaan valitsema terveysasema on kaukana hänen tarvitessaan pikaista apua.
Itse asiassa terveysaseman valintamahdollisuus ei muuttanut tätä asiaa mitenkään aikaisemmasta käytännöstä. Kiireellinen hoito järjestetään siis kuten ennenkin.
Kiireellistä hoitoa tarvitseva potilas saa apua välittömästi lähimmän terveyskeskuksen tai sairaalan päivystyksessä, riippumatta potilaan asuinkunnasta.

Apua ja neuvontaa saatavilla

Terveysaseman valinta on siis nyt jokaisen ihmisen omissa käsissä. Toisaalta terveydenhuoltolaki ei määritä sitä, voiko alaikäinen valita itse terveysasemansa.
Tällaisessa tapauksessa pyritään siihen, että terveydenhuollon ammattihenkilö arvioi, onko alaikäinen kykenevä päättämään oman terveysasemansa.
Samoin apua tarjotaan tarvittaessa myös ikäihmisille. Kaikille iäkkäille ylöjärveläisille kohdennetaan neuvontapalveluja, joiden avulla terveysaseman valinnan voi tehdä ja jotka tukevat ikäihmisen itsenäistä selviytymistä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?