Ylöjärven Perussuomalaisia luotsaa nyt tuore kasvo

Ihan tavallinen Marko

Kun Marko Hirvonen päätti vajaat kymmenen vuotta sitten hypätä mukaan politiikkaan, ei miehen tarvinnut miettiä puoluevalintaansa kauaa. Henkinen ja aatteellinen koti löytyi perussuomalaisista.
– Kaikenlaiset hyväveliverkostot ovat minulle kuin punainen vaate. Vanhat puolueet olivat silmissäni liian ryvettyneitä, Hirvonen toteaa suorapuheisesti.
Marraskuussa myymäläpäällikön poliittinen ura sai uutta potkua, kun hänet valittiin Ylöjärven Perussuomalaiset ry:n puheenjohtajaksi. Tavoitteena on tehdä puolueesta koko kaupungin suurin.
Ylöjärven kaupungin koulutuslautakunnassa Marko Hirvonen on ehtinyt vaikuttaa jo reilun vuoden. – Paikat lautakuntiin jaettiin puolueen sisällä pitkälti oman kiinnostuksen mukaan. Minulle lapset ja nuoret ovat aina olleet lähellä sydäntä, Hirvonen kertoo.

Ylöjärven kaupungin koulutuslautakunnassa Marko Hirvonen on ehtinyt vaikuttaa jo reilun vuoden. – Paikat lautakuntiin jaettiin puolueen sisällä pitkälti oman kiinnostuksen mukaan. Minulle lapset ja nuoret ovat aina olleet lähellä sydäntä, Hirvonen kertoo.

Uudessa toimessaan Hirvonen aloitti virallisesti tämän vuoden alussa. Päätös pitkäaikaisen keulakuvan Sami Savion korvaamisesta tehtiin kuitenkin jo vuoden 2013 puolella.
– Se oli kaikin puolin hyvä ratkaisu. Sami halusi keskittyä työhönsä kaupunginvaltuustossa ja -hallituksessa, ja minulla on tähän tehtävään aikaa, Hirvonen kertaa.
Tuore puheenjohtaja näkee perussuomalaisilla pyyhkivän Ylöjärvellä juuri nyt varsin hyvin. Vuoden 2012 kunnallisvaaleissa peräti kahdeksan uutta valtuustopaikkaa kahminut puolue on Hirvosen näkemyksen mukaan vakiinnuttanut asemansa uuden mahtialueensa päätöksenteossa.
Ainoa murheenkryyni on puolueen paikallisyhdistyksen jäsenmäärä. Ylöjärven Perussuomalaiset ry:hyn kuuluu tällä hetkellä kolmisenkymmentä aktiivia. Määrä on puolet pienempi kuin emopuolueen jäsenmäärä puutarhakaupungissa.
– Tavoitteena on saada lisää jäseniä ja nousta valtuustossa kaupungin suurimmaksi puolueeksi. Se on mahdollista, kun vain uudistamme vähän toimintaamme, puheenjohtaja linjaa.
Jatkossa Ylöjärven perussuomalaisten on määrä kokoustaa useammin ja avoimemmin kuin ennen. Hirvosen toiveissa on yhdistyksen saaminen aiempaa lähemmäs kaupunkilaisten arkea.
– Monelle suomalaiselle on suuri kynnys liittyä poliittiseen puolueeseen. Tietynlaista leimautumista pelätään, mutta ihan suotta, Hirvonen miettii.
– Kunnallisella tasolla tehtävät päätökset koskettavat meitä ihan kaikkia. Jos on poliittisesti aktiivinen, ajaa yhteisiä asioita, hän täsmentää.

Karsastusta enää virkamiehiltä

Ylöjärven kaupungin päätöksenteossa Perussuomalaiset on tällä hetkellä peräti kolmanneksi suurin poliittinen voima. Hirvonen on kuullut, että reilun vuoden takainen kunnallisvaalijytky oli monelle pitkän linjan poliitikolle sokki.
– Vaaliteemanamme oli virkamiesvallan rikkominen, ja olemme pyrkineet toteuttamaan sitä parhaamme mukaan. Ylöjärven perussuomalaisten on sanottu pilanneen kaupungin päätöksenteon, minkä otamme ilman muuta kehuna vastaan, Hirvonen hymähtää.
Tampereella kaupan alalla siviilissä työskentelevä Hirvonen on itse saanut tuntumaa Ylöjärven paikallispolitiikasta noin vuoden ajalta. Vaikka hän itse jäi kunnallisvaaleissa vaille valtuustopaikkaa, näkivät puoluetoverit hänet päteväksi valinnaksi kaupungin koulutuslautakuntaan.
Luottamustoimi on ollut antoisa, avartava – ja miehen itsensä mukaan viestiltään tyly.
– Tieto on lisännyt tuskaa. Vanhat puolueet ovat hyväksyneet tiettyjä toimintatapoja, joita haluaisin ehdottomasti muuttaa, Hirvonen puistelee päätään.
– Henkilökohtainen näkemykseni on, että aikaisemmin lautakunnat ovat olleet virkamiesten kumileimasimia, jotka eivät haasta yhtään näkemystä, joita heille esitetään. En ole tämän mielipiteeni kanssa yksin, hän täräyttää.
Perussuomalaisten poliittiset kiistakumppanit tulevat Hirvosen mukaan jo puolueen kanssa hyvin toimeen. Virkamieskunnan kohdalla tilanne on kuitenkin ilmeisesti tyystin toinen.
– Emme me kritisoi asioita vain kritisoimisen vuoksi, vaikka jotkut varmaan niin epäilevät. Haluamme vain, että päätöksenteko on kuntalaisille läpinäkyvää. Mukavuusalueen ulkopuolelle joutuminen on yrityselämässä tätä päivää, joten miksei se olisi sitä myös kunnissa, perussuomalainen kysyy.

”Perustukset ovat kunnossa”

– Perussuomalaisten kannalta käsillä on nyt näytön paikka. Äänestäjille annetut lupaukset on täytettävä ennen seuraavia vaaleja.

– Perussuomalaisten kannalta käsillä on nyt näytön paikka. Äänestäjille annetut lupaukset on täytettävä ennen seuraavia vaaleja.

Viime vuodet Ylöjärven – kuten muidenkin suomalaiskuntien – paikallispolitiikkaa on leimannut rahan puute. Hirvosen mielestä nykytilanne johtuu vanhojen valtapuolueiden päätöksistä, joista maksetaan hintaa vielä jonkin aikaa.
Mutta mikä Ylöjärvellä on ps-johtajan mielestä hyvin? Eivät kai kaikki päätökset ole huonoja olleet?
– Kyllähän kaupungin kaikkien alojen perustukset ovat kunnossa. Ylöjärvi ei missään nimessä ole uppoava laiva. Sen kurssia vain pitää kääntää, Hirvonen miettii.
Kuntien pakkoliitoksia ja Suur-Tamperetta intohimoisesti vastustava mies on varma, että puutarhakaupungilla on edessään hyvä tulevaisuus itsenäisenä kuntana. Edessä on kuitenkin paljon työtä.
– Kaupungin toiminnan avaaminen ja järkevöittäminen ovat niitä asioita, joita meidän mielestämme pitää muuttaa, Hirvonen linjaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?