Tämän hetken kohutuin kännykkäuutuus on Jaakko Roppolalle kuin oma lapsi

Jolla-paatin sisämaaseilori

Miltä kuulostaisi älypuhelin, jollaista ei löydy joka toisen vastaantulijan taskusta? Sellainen, jossa ei ole Windows Phonea, Androidia tai Applen iOS-käyttöjärjestelmää?
Jos ajatus kiehtoo, olet varmasti kuullut Jollasta. Kovalla rummutuksella lanseerattu entisten Nokia-insinöörien uutuustuote ilmestyi alan kauppoihin viime vuoden lopulla. Alkuhuuma jatkuu yhä.
– Kyllä tämä herättää julkisilla paikoilla ihmetystä. On aika hauskaa, että tuntemattomat ihmiset tulevat kyselemään puhelimen ominaisuuksista, kun huomaavat, että käytän Jollaa, puhelinta suunnitellut ylöjärveläinen Jaakko Roppola naurahtaa.
Tätä kuvaa ei ole lavastettu. Jolla-suunnittelija Jaakko Roppolan (2. vas.) vierailu Ylöjärven Uutisten toimituksella muuttui yllättäen haastattelusta tuote-esittelyksi. Älypuhelinmarkkinoiden omaperäisin uutuus kiinnosti uutislaisia niin paljon, että Roppola joutui näyttämään, miten laitetta oikein käytetään.

Tätä kuvaa ei ole lavastettu. Jolla-suunnittelija Jaakko Roppolan (2. vas.) vierailu Ylöjärven Uutisten toimituksella muuttui yllättäen haastattelusta tuote-esittelyksi. Älypuhelinmarkkinoiden omaperäisin uutuus kiinnosti uutislaisia niin paljon, että Roppola joutui näyttämään, miten laitetta oikein käytetään.

Vuosi sitten Kangasalta puutarhakaupunkiin muuttanut Roppola liittyi Jolla-yrityksen riveihin kesällä 2012. Toisin kuin moni työtoverinsa, häntä ei ole koskaan irtisanottu alan entisestä jättiläisestä, Nokiasta.
– Tein kyllä takavuosina Nokialle töitä, mutta olin alihankkijan leivissä. Työni jälki näkyi N900- ja N9-puhelimien graafisessa ulkoasussa, 33-vuotias Roppola muistelee.
– Jollalla teen käytännössä samaa hommaa, mutta vastuualueeni on huomattavasti laajempi kuin ennen, hän jatkaa.
Vanhemman suunnittelijan tittelillä Jollan Tampereen toimistolla työskentelevä Roppola on saanut viime vuosina tottua laajaan mediahuomioon. Yhtiön uutta älypuhelinta on varrottu alaan vihkiytyneiden harrastajien piirissä kuin kuuta nousevaa.
Viime syksynä odottajien joukko kasvoi entisestään, kun Nokian kännykkäliiketoiminnot myytiin yhdysvaltalaiselle Microsoftille. Yhtäkkiä Jolla nousi kotimaisuuden nimiin vannovien kuluttajien silmissä älypuhelinmarkkinoiden ykköseksi.
Alle 100 hengen pienyritys oli kovassa paikassa. Paineet hyvän tuotteen luomiselle olivat äärimmäisen kovat.
– Olemme tosi tyytyväisiä siihen, mitä saimme lopulta aikaan. Suunnittelutiimimme on pieni, mutta teimme töitä koko sydämellämme, Roppola sanoo.

”Mukavaa, että Jollasta puhutaan”

Jaakko Roppola on luonnostellut Jollan ulkoasuratkaisuja ahkerasti työmatkoillaan. Pieni muistikirja kulkee yhä mukana.

Jaakko Roppola on luonnostellut Jollan ulkoasuratkaisuja ahkerasti työmatkoillaan. Pieni muistikirja kulkee yhä mukana.

Ylöjärveläissuunnittelija kertoo lukevansa Jollasta kirjoitettuja kansainvälisiä arvosteluja silloin tällöin. Yhtiön omaan Sailfish-käyttöjärjestelmään perustuva älypuhelin on otettu alan kriittisissä piireissä vastaan varsin kaksijakoisesti.
– On tietysti mukavaa, että Jollasta puhutaan. Puhelimessamme on ongelmia – kuten paljon puhuttu akun kesto – mutta teemme koko ajan töitä tällaisten bugien korjaamiseksi, Roppola juttelee.
Suunnittelijan mukaan puhelinta kohtaan esitetty kritiikki kertoo kahdesta asiasta. Ensinnäkin yhtiö joutui viime kesänä muuttamaan useaa alkuperäistä suunnitelmaansa, kun eräs komponenttitoimittaja vaihtui yllättäen kesken kiivaimman kehitystyön.
Toiseksi suurta yleisöä kummastuttavaksi seikaksi Roppola näkee Jolla-puhelimen omalaatuisuuden. Nokian hylkäämän MeeGo-käyttöjärjestelmän pohjalta luotu Sailfish ei yritäkään olla uusi Android tai iOs. Windows Phonesta nyt puhumattakaan.
– Jollan käyttö perustuu kosketusnäytön eleohjaukseen, jollaista ei ole nähty sitten Nokia N9:n. Moni kriitikko voi luulla olevansa puhelimemme kanssa sinut välittömästi, vaikka niin ei todellisuudessa välttämättä ole, Roppola kertoo.
Lyhyesti sanottuna: Jollaa on opeteltava käyttämään. Roppolan mukaan se voi olla aluksi hankalaa mutta palkitsee lopulta ruhtinaallisesti.
– Tavoitteena on ollut dynaaminen käyttäjäkokemus. Pyrimme käyttämään ruudun pinta-alan järkevästi, emmekä tunkeneet kaikkea näkyville samalla kertaa, toisin kuin moni kilpailijamme, hän selvittää.

Piirustuksia työmatkoilla

Perheensä kanssa Mutalan kylässä asuva Roppola kertoo Sailfishin kehittämisen olevan hänelle intohimo. Jolla-vuosien aikana miehen työpäivät ovat välillä venyneet erittäin pitkiksi.
– Tämä älypuhelin on minulle kuin neljäs oma lapsi. Samaan tyyliin laitteesta ajattelee koko Jollan henkilökunta, Roppola hymähtää.
Käytännössä Roppolan työpanos näkyy Jolla-puhelimen useassa perussovelluksessa, kuten laskimessa ja kalenterissa. Niiden ulkoasun luomisen lisäksi hän on ollut keskeisessä roolissa koko käyttöjärjestelmän visuaalisen ilmeen suunnittelussa.
Suuri osa miehen ideoista on syntynyt työmatkalla Mutalasta Tampereelle.
– Kuljen kotoa toimistolle aika usein bussilla. Matkoilla olen raapustanut ylös ajatuksiani siitä, miltä lopullinen Sailfish-käyttöjärjestelmä voisi näyttää, Roppola kertoo esitellen pientä muistivihkoaan.
Vaikka Jollan ensimmäinen puhelin onkin nyt kaupoissa, eivät Roppolan työt ole vähenemään päin. Jatkossa mutalalaista työllistää esimerkiksi tuotekehittely.
– Toivon, että Jolla ei kasvaisi liian suureksi. Ja tarkoituksena olisi myös saada Sailfish levitettyä muihinkin mobiililaitteisiin, Roppola hymyilee.

Jolla-älypuhelin on kerännyt kriitikoilta niin kehuja kuin haukkujakin. Kylmäksi se ei ole jättänyt ketään.

Jolla-älypuhelin on kerännyt kriitikoilta niin kehuja kuin haukkujakin. Kylmäksi se ei ole jättänyt ketään.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?