Meinattiin saada kulta, mutta sitten tuli Mats Sundin

Havuja perkele! – Suomen urheilun nousu ja uho -revyy sai ensi-iltansa Tampere-talon Pienessä salissa marraskuun lopussa. Antti Majanlahden ohjaama posketon viihdepaketti keihästää pilke silmäkulmassa urheilun sankarit, perässähiihtäjät, kaukaloketut ja taustavaikuttajat.
Tampere-talon urheilupitoisessa Havuja perkele! -revyyssä nähdään koomisia hahmoja, joiden trikoisiin ja hiihtohaalareihin ovat sujuvasti sujahtaneet Helena Rängman, Antti Majanlahti ja Puntti Valtonen. Esitykset jatkuvat ensi vuonna.

Tampere-talon urheilupitoisessa Havuja perkele! -revyyssä nähdään koomisia hahmoja, joiden trikoisiin ja hiihtohaalareihin ovat sujuvasti sujahtaneet Helena Rängman, Antti Majanlahti ja Puntti Valtonen. Esitykset jatkuvat ensi vuonna.

Katsomossa seurataan videokuvan välityksellä, miten Antti Majanlahti ryntää Tampere-talon ulko-ovelle, aulaan, portaikkoon ja lopulta Pieneen saliin.
Muka myöhässä esitykseen saapuvan Majanlahden pikajuoksu portaikossa pyllähtelyineen käynnistää Tampere-talon revyyuutuuden. Ja tässä kompuroinnissa Lasse Virénkin jää toiseksi.
”Havuja…perkele!” ärjäisi nykyinen kansanedustaja, ex-hiihtäjä Marjo Matikainen taistellessaan kultaa viiden kilometrin perinteisellä Oberstdorfin MM-kisoissa vuonna 1987.
Legendaarinen karjaisu on kelpuutettu tämän vuoden revyyn nimeksi.
Kun lämpimässä olohuoneen nurkassa itävä, mollivoittoinen sohvaperuna nauraa ja itkee seuratessaan pyörtyileviä viidenkympin kävelijöitä, karhunpainissa piereskeleviä mutteriniskoja, hikisiä hiihtotrikoita, sutjakoita mäkihyppyhaalareita, hampaattomia lätkä-äijiä ja narisevia formulakuskeja, niin siinä on jotain arvomitalia suurempaa.
Suomalainen, syvästi tunteva penkkiurheilija on voitonnälkäinen ja armoton. Valkokankaalta yleisö voi seurata autenttisia kuvia ja sanomalehtileikkeitä urheilijoiden uran suloisimmista ja karvaimmista hetkistä.

Jälkipyykin pesukone

Esitys yhdistää hervottomaan henkilögalleriaan sketsejä, musiikkia ja Majanlahden mainioita koreografioita. Historian jäljillä sauvotaan partakarvat räällä tärkättyinä karhunkaataja Martti Kitusen latuvakoon saakka. Urheilun onnistumiset ja koko maan lamauttaneet pettymykset sivakoidaan vauhdilla läpi.
Likaisen jälkipyykin pesuun revyy tarjoaa oman masiinansa. Lahden naiset ja miehet eivät sitä päässeet hyödyntämään, mutta H. Harkimolle vehjettä voisi tarjota. Pikataipaleen pääosissa on maamme urheilun Hall of Fame -kunniagallerian eliittijoukko, Paavo Nurmi ja Hannes Kolehmainen etunenässä. Mukana ovat myös sinivalkoinen ääni Pekka Tiilikainen ja pesäpallon isä Tahko Pihkala. Anna-Kaisa Saariselkä ja herrat Kammola sekä Arkadianmäki ovat vain siivu tutulta kuulostavia nykyvaikuttajia. Värikäs poppoo venyttää suupieliä silmänurkkiin.
Mainio jääkiekkosketsi osuu maaliin. Veistä väännetään kiakkokansan haavassa kunnolla: meinattiin saada kulta, mutta sitten tuli Mats Sundin.
Pyörätuoliurheilija Leo-Pekka Tähden sorsinta Vuoden urheilija -vaalissa antaa tekijöille aihetta moukarointiin. Viime perjantain esitystä oli päivitetty ajankohtaisella lätkäuutisella, joten revyy elää myös ajassa.

Positiivisia näytteitä

Havuja perkele! -revyyn ovat työstäneet käsikirjoittaja Jussi Tuominen, laulunikkari Harri Rinne ja säveltäjä-sovittaja-muusikko Janne Viitaniemi.
Viitaniemi orkestereineen voitelee esittävän joukkueen menovälineet luistaviksi. Mukana on parikymmentä uutta kappaletta ja vanhoja, tuttuja säveliä uusin sanoituksin.
Urheilun hapanimelää maailmaa meille maistattavat Antti Majanlahti, joka toimii myös ohjaajana, Puntti Valtonen, Helena Rängman ja Aku Sajakorpi.
Majanlahti on suvereeni koomikko, joka rakentaa erilaisia persoonia hulvattomalla tavalla.  Niitä ovat vaikkapa satuileva Lumikki ja Tamperetta vääntävä kölvi. Yksi hänen parhaimmista hahmoistaan on posketon karikatyyri eräästä jääkiekkopersoonasta, joka luisteli aurinkona myös Tanssii tähtien kanssa -kisassa.
Helena Rängman on pirteä komedienne, joka pystyy sujahtamaan useisiin trikoisiin. Rängman yllättää positiivisella näytteellä: aaria sujuu siinä missä kaunis balladikin.
Puntti Valtosen esittämä Nurmon Pentin mäenlasku -luritus, Veikko Lavin Silakka-apajan sävelin, on Linnanmäkineen ja Pieksämäkineen makoisa urheiluvälipala.
Aku Sajakorpi täydentää ketjua ja puolustaa paikkaansa niin supliikin syöttäjänä kuin laulun laukojana.
Lopuksi yhdyn väitteeseen  ”elämä ilman urheilua on kuin Popeda ilman Patea”.
Havuja perkele! -revyy tarjoaa sallittua dopingia sopivasti piristävän kerta-annoksen.

Tampere-talon vauhdikas uutuusrevyy suksii urheiluhistorian latuja

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?