Sinikka Koholan mielestä kukkaset kuuluvat juhlapyhiin siinä missä kuusikin

”Joulupöytä ilman kukkia on alaston”

Vaikka vuodet vierivät ja ajat muuttuvat, tietyt asiat ovat ja pysyvät. Kukkakauppa-alalla jo lähes 50 vuotta työskennelleen Sinikka Koholan mukaan suomalaiset haluavat kaikenlaisina aikoina koristaa jouluaan korein kukkasin.
– Joulukukkia odotetaan monessa perheessä koko vuosi. Niitä voi verrata joulukuuseen; molemmista tulee kotiin joulun näköä ja tuoksua, Kohola kuvailee.
Jouluruusu on kokenut viime vuosina renessanssin. Sinikka Koholan mukaan valkea, sievä ja perinteinen kukka on tätä nykyä kuuminta hottia joulukukkamarkkinoilla.

Jouluruusu on kokenut viime vuosina renessanssin. Sinikka Koholan mukaan valkea, sievä ja perinteinen kukka on tätä nykyä joulukukkamarkkinoiden suosikki.

Paitsi Ylöjärvellä, myös muun muassa pääkaupunkiseudulla kukkia myynyt Kohola ei ole huomannut, että joulukukkakauppa olisi viime vuosikymmeninä missään vaiheessa taantunut. Trendit ovat toki muuttuneet, mutta itse perinne ei ole.
– Muistan jo omasta lapsuudestani hyvin, miten äitini oli laittanut kodin kauniiksi jokaiseksi jouluksi. Kukat kuuluivat siihen kokonaisuuteen ihan olennaisesti, nyt 64-vuotias Kohola muistelee hymyillen.
– Kukkakaupan kannalta joulunalus on koko vuoden tärkein sesonkiaika. Joulukukkia aletaan hankkia jo lokakuun lopulla ja tahti vain kiihtyy sitä mukaa, kun vuoden loppu lähestyy, hän jatkaa.
Kohola laskeskelee joulukukkamyynnin tuottavan kukkakaupoille jopa 30 prosenttia niiden koko vuoden liikevaihdosta. Edes viime vuosina rumaa päätään ahkerasti näyttänyt talouden taantuma ei ole hillinnyt suomalaisten halua hankkia koristekasveja koteihinsa.
Päinvastoin, joulumyynti on viime vuosina vain kasvanut.
– Kukat ovat niin edullisia, että niillä on helppo ilahduttaa itseään tai läheisiään vaikeinakin aikoina. Nykyään loppuviikot ovat tällä alalla jopa aiempaa vilkkaampia, koska ihmiset haluavat piristystä viikonloppuihinsa.
– Minun mielestäni koti ei näytä oikein miltään, jos siellä ei ole kukkia. Ja joulupöytä ilman kukkia on aika alaston, Kohola tuumaa.

Jouluruusu on nyt pop

Perinteiset kukkasuosikit ovat säilyttäneet asemansa suomalaisten joulussa vuosikymmenestä toiseen. Jo toissa vuosisadalla maassamme yleistynyt hyasintti lienee kaikista pitkäaikaisin joulukukkana käytetty koristekasvi.
– Kaikille se ei kuitenkaan sovi. Hyasintin vahvan tuoksun vuoksi moni päätyy lopulta johonkin muuhun kukkaan, Sinikka Kohola tietää.
Suomen Kauppapuutarhaliitto ry:n mukaan hyasinttiakin suositumpia joulukukkia ovat joulutähti ja ritarinkukka eli amaryllis. Perinteistä pitävät ihmiset valitsevat yleensä punaisen joulukukan, mutta myös elegantti valkoinen vetoaa moneen tämän päivän kuluttajaan.
Valkoisen, kerrotun ritarinkukan imussa suosiotaan on nostanut hieman yllättäen myös eräs vuosikymmeniä vanha koristekasvi.
– Jouluruusu ei ole periaatteessa ollenkaan uusi juttu, mutta siitä on tullut viime vuosina erittäin suosittu joulukukka. Se on ollut kuumin trendi tällä saralla jo viitisen vuotta, Kohola kertoo.
Moneen muuhun jouluiseen kukkaan verrattuna jouluruusu näyttää pelkisteltyltä ja sirolta. Sen kauneus perustuu heteisiin ja emeihin, jotka muuttuvat nopeasti tähtimäisiksi siemenkodiksi.
Hyvällä hoidolla jouluruusu tuottaa hankkijalleen iloa pitkäksi aikaa. Kun pakkaset ovat ohi, kasvin voi istuttaa ulos, minkä jälkeen se kukkii uudelleen.
– Aikaisemmin jouluruusua ei arvostettu, koska se on tavallaan aika vaatimaton kukka. Nyttemmin sen hyvistä puolista on kuitenkin kirjoitettu niin paljon, että suosio on noussut, Kohola analysoi.

Lähimmät kukat tulevat Lempäälästä

– Joulutähtiä menee aina kaupaksi. Tänä vuonna saataville on tullut uutuusväri burgundinpunainen, Sinikka Kohola kertoo.

– Joulutähtiä menee aina kaupaksi. Tänä vuonna saataville on tullut uutuusväri burgundinpunainen, Sinikka Kohola kertoo.

Vaikka joulukukilla on pitkät sinivalkoiset perinteet, ei niitä voisi hyvällä tahdollakaan kuvitella kasvamaan Suomen luontoon. Eksoottiset koristukset vaativat kasvuunsa runsaasti lämpöä ja valoa, minkä vuoksi ne tulevatkin maahamme useimmiten ulkomaisilta puutarhoilta.
Poikkeuksiakin kuitenkin on. Sinikka Koholan KodinOnni-myymälä Kauppakeskus Elossa saa lähimmät kukkalähetyksensä alle 40 kilometrin päästä Pirkanmaalta.
– Lempääläläiseltä Mäkelän puutarhalta saamme joulutähtiä ja ritarinkukkia. Joskus muinoin Suomessa oli vaikka kuinka paljon puutarhoja, mutta nyt ne voi laskea yhden käden sormilla, Kohola harmittelee.
Kaikkein kotimaisin joulukukka on joulutähti. Muita maassamme viljeltyjä juhlapyhien koristeita ovat syklaami, atsalea, tulilatva ja annansilmäbegonia. Trendikkäistä jouluruusuistakin jotkut voivat olla peräisin suomalaisilta puutarhoilta.
Kokonaan oman lukunsa joulukukkien kirjavassa joukossa muodostavat leikkokukat. Niitä hankitaan kotien kaunistukseksi vasta aivan viime hetkillä, jopa jouluaattona.
– Kukat ovat mainio tapa viedä joulutervehdys ystävälle. Voipa niitä hankkia joululahjaksikin, Kohola hymyilee.

Joulukukat Suomessa

• Joulukukkien käytöllä suomalaiskodeissa on yhtä pitkät perinteet kuin joulukuusellakin. Varhaisin havainto joulukukista on vuodelta 1879, jolloin ensimmäinen hyasintti oli sijoitettuna helsinkiläisen kukkakaupan näyteikkunaan joulunpyhien aikaan.
• 1800-luvun lopulla hyasinttien rinnalla yleistyivät kielot ja syreenit. Etenkin kielo saavutti nopeasti suuren suosion, koska osaava puutarhuri saattoi kukittaa sen itse.
• Sotavuosina joulukukat olivat maassamme harvinaisia. Niukkuuden aikana ne korvattiin muun muassa oksilla, havuilla, sammalella ja kävyillä.
• 1900-luvun loppupuolella joulukukkien valikoima laajeni merkittävästi. Alun perin Norjasta peräisin oleva joulutähti on nykyään Suomen suosituin joulukukka.

Lähde: Kauppapuutarhaliitto

Kukkakampanjalla iloa vanhuksille

Pirkanmaalaiset ovat jo kuukauden ajan voineet osallistua hyväntekeväisyystempaukseen, jonka tarkoituksena on joulumielen levittäminen kukkien avulla. Yksityisen Home Instead Seniorihoiva -yhtiön masinoima Ole Joulupukkina Seniorille -kampanja on kerännyt joulukukkia vanhuksille myös Ylöjärvellä.
– Yllättävän hyvin tämä on lähtenyt käyntiin. Ajattelin, että ihmiset hankkivat senioreille vain pieniä ruusuja, mutta jotkut ovat ostaneet jopa isoja joulutähtiä, Kauppakeskus Elon KodinOnni-myymälän Sinikka Kohola kertoo tyytyväisenä.
Ideana on, että asiakas voi osoittaa kukkakaupassa tekemänsä ostoksen paikkakunnan yksinäisille ja vähävaraisille vanhuksille. Ylöjärven kaupungin kotihoitoasiantuntijat valitsevat kukkien saajat.
KodinOnnen lisäksi hyväntekeväisyystempaukseen voi osallistua Ylöjärvellä Katin Kukassa Mikkolantiellä. Kampanja-aika ulottuu joulukuun 18. päivään saakka.
Ole Joulupukkina Seniorille -joulukukkakampanja järjestetään tänä vuonna neljättä kertaa. Ylöjärven lisäksi lahjoituksia voi tehdä Hämeenkyrössä, Tampereella, Nokialla, Vantaalla, Espoossa ja Helsingissä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?