Kiertävä elokuvateatteri Filmipyörä on ehtinyt jo miehen ikään

”Digitaalisuus on hyväksi pienille toimijoille”

Noin 18 vuotta sitten kangasalalainen Jari Hallamaa päätti toteuttaa jonkin aikaa mielessään kypsyneen ajatuksen. Laadukkaiden elokuvien ilosanomaa ympäri Pirkanmaata levittävä Filmipyörä sai alkunsa aikana, jolloin kiertäviä elokuvateattereita oli Suomessa paljon nykyistä enemmän.
– Toista tämäntyyppistä kiertueteatteria ei taida Suomessa enää olla. Yksi perheyritys tekee kiertueellaan rahaa Lapissa, mutta minun kohdallani ei voi puhua bisneksestä, Hallamaa toteaa.
– Itseni tällä kuitenkin elätän, ja tykkään työstäni. Näkisin, että pienet elokuvateatterit elävät nyt varsin hyvää aikaa, hän jatkaa.
Moision vanhan lukion auditorio on Jari Hallamaan kiertävälle elokuvateatterille tuttu pysäkki. Hyvin sujuva yhteistyö Ylöjärven kaupungin kulttuuripalveluiden kanssa on mahdollistanut Filmipyörän vierailut puutarhakaupungissa jo pitkään. – Kaiken, mitä olen pyytänyt, olen myös saanut, Hallamaa kehuu.

Moision vanhan lukion auditorio on Jari Hallamaan kiertävälle elokuvateatterille tuttu pysäkki. Hyvin sujuva yhteistyö Ylöjärven kaupungin kulttuuripalveluiden kanssa on mahdollistanut Filmipyörän vierailut puutarhakaupungissa jo pitkään. – Kaiken, mitä olen pyytänyt, olen myös saanut, Hallamaa kehuu.

Syyksi positiiviselle näkemykselleen Hallamaa mainitsee digitalisoitumisen, joka on elokuvateattereissa yllättävän tuore ilmiö. Siinä missä suurin osa suomalaisista kotitalouksista siirtyi elektroniikassaan laajalti pois analogiasta jo lähes vuosikymmen sitten, on teattereiden filmejä pyöritetty mekaanisesti yllättävän pitkään.
– Minä sain ensimmäisen digilaitteistoni käyttöön tämän vuoden alussa. Isoissakin elokuvateattereissa sama tekniikka on ollut käytössä vasta reilut viisi vuotta, Hallamaa kertoo.
Elokuvanestorin mukaan alan uusi tekniikka on näkynyt tavalliselle kuluttajalle aiempaa parempina elokuvina. Äänen- ja kuvanlaadun lisäksi kohennusta on tullut myös itse sisältöihin, koska studioiden rahaa ei enää pala jakeluun samalla tavalla kuin ennen.
Toisin sanoen: kun leffa tulee teatteriyrittäjälle kiintolevyllä, se on keskimääräisesti parempi kuin filmiaikaan.
– Otetaan esimerkiksi vaikkapa Disneyn hittielokuva Autot. Ilmestyessään vuonna 2006 se oli aivan uskomaton menestys ja jotain, mitä ei oltu nähty ennen. Nyt samanlaisia elokuvia julkaistaan monta vuodessa, Hallamaa vertailee.
Digitaalisen jakelun ansiosta suomalaisten ei myöskään tarvitse odottaa maailman suurimpia ensi-iltaelokuvia läheskään niin kauan kuin takavuosina. Jopa Hallamaan kaltaiset pienyrittäjät voivat ottaa Sel8nteen, Monsterit-yliopiston ja Lentsikoiden kaltaisia uutuuksia valikoimiinsa sangen nopeasti niiden ilmestymisen jälkeen.
– Silti on edelleen mahdotonta ennustaa, mikä elokuva uppoaa katsojiin ja mikä ei, Filmipyörän isä hymyilee.

”Lukio on toimiva paikka”

Ylöjärvellä Filmipyörä on vieraillut vuosien varrella tiuhaan. Viimeksi Hallamaa toi projektorilaitteistonsa puutarhakaupunkiin marraskuun lopulla. Esityspaikaksi on vakiintunut Moision vanhan lukion auditorio, joka tarjoaa mainiot tilat vaativankin elokuvaharrastajan makuun.
– Tämä on ollut oikein toimiva paikka. Ja nyt kun lukio on siirtynyt koulutuskeskus Valoon, rakennus on muuttunut entistäkin rauhallisemmaksi, Hallamaa kehuu.
Elokuvineen ympäri Pirkanmaata sukkuloineen yrittäjän mukaan Ylöjärven ja Lempäälän kaltaiset Tampereen kehysalueet ovat leffanäytösten kannalta varsin omalaatuista seutua. Maakunnan kasvukeskuksen vieressä kun ei välttämättä edes kaivata omaa elokuvateatteria.
Mutta vaikka suuren valtakunnallisen ketjun jättiteatterit ovat vain lyhyen ajomatkan päässä, on Filmipyörällekin riittänyt vuosien mittaan asiakkaita. Hallamaan mielestä se on luonnollista.
– Aina löytyy ihmisiä, jotka eivät halua lähteä elokuvanäytöksen vuoksi toiseen kaupunkiin. Minun kiertueellani käy esimerkiksi paljon lapsiperheitä, ja pyrin valitsemaan näytettäviä elokuvia muun muassa heidän makunsa mukaan, mies kertoo.
Lämpimin vastaanotto kiertävällä teatterilla on perinteisesti ollut Pälkäneen kaltaisissa kunnissa, joissa kynnys elokuviin lähtemiselle on muutoin korkea. Näillä paikkakunnilla Filmipyörä houkuttelee näytöksiinsä useimmiten eniten katsojia, ainakin väkilukuun suhteutettuna.
– Toisaalta näissä kehyskunnissa potentiaalisia asiakkaita on enemmän, joten molemmat ovat minulle tärkeitä.

Ulkoilmanäytökset toistaiseksi tauolla

Filmipyörän mukana kulkeva esityslaitteisto on päivitetty tänä vuonna digiaikaan. – Uusi projektori painaa noin 60 kiloa, mikä on vanhaan filmikoneeseen verrattuna todella vähän, Jari Hallamaa naurahtaa.

Filmipyörän mukana kulkeva esityslaitteisto on päivitetty tänä vuonna digiaikaan. – Uusi projektori painaa noin 60 kiloa, mikä on vanhaan filmikoneeseen verrattuna todella vähän, Jari Hallamaa naurahtaa.

Moision vanhan lukion lisäksi Hallamaan kiertävä elokuvateatteri on ollut tuttu näky myös Ylöjärven kotiseutumuseon pihapiirissä. Vakiintuneeksi tapahtumaksi muodostunutta ulkoilmanäytöstä ei kuitenkaan tänä vuonna puutarhakaupungissa nähty.
Hallamaan mukaan poissaolossa oli kaikessa yksinkertaisuudessaan kyse pienestä aikalisästä. Menneinä vuosina hänen elokuunsa ovat vierähtäneet pitkälti ulkoilmanäytöksiä pyörittäessä, mutta tänä suvena Filmipyörä piipahti suven lopulla ainoastaan yhden digitaalisen esityksen Pälkäneellä.
– Jatkossa aion hankkia yhteistyökumppaneita ja jatkaa ulkonäytöksiä. Riski esimerkiksi huonosta säästä on aina suuri, mutta parhaimmillaan näytökset ovat upeita kokemuksia, mies pohtii.
Ylöjärvellä kiertävä elokuvateatteri on käynyt tänä vuonna jo monen monituista kertaa. Kiertämisen lomassa Filmipyörässä on suunniteltu kuumeisesti tulevaa vuotta.
– Tällä hetkellä minulla on tekemistä uuden laitteiston opettelemisessa, minkä lisäksi ohjelmiston suunnittelu ottaa aina oman aikansa. Minulla on myös nykyään valmiudet esittää 3D-elokuvia, ja niitä onkin jo Filmipyörässä nähty, Hallamaa juttelee.

Filmipyörän unohtumattomimmat elokuvaesitykset (suluissa julkaisuvuosi)

• Mies vailla menneisyyttä (2002): – Tähän olisi kymmenen perustetta. Leffa on kaiken kaikkiaan mieletön jokaisella osa-alueellaan.
• Rottatouille (2007): – Tyylikäs ja älykäs animaatio.
• Koskemattomat (2013): – Pitää katsojansa pihdeissä pienillä ja hienovaraisilla konsteilla.
• Tuntematon Sotilas (1955): – Olen esittänyt tätä monessa eri yhteydessä, ja suosio on aina ollut suurta.
• Amélie (2001): – Erinomainen esimerkki unohdetusta eurooppalaisesta elokuvasta.

Valinnat ja kommentit: Jari Hallamaa

Kuru ja Viljakkala eivät mahdottomia kohteita

Kiertue-elokuvateatteri Filmipyörän puuhamiehen Jari Hallamaan mukaan hänen elokuvavankkurinsa voisivat periaatteessa pysähtyä hyvin myös Kuruun tai Viljakkalaan. Ilman paikallisten asukkaiden aktiivisuutta sitä tuskin kuitenkaan tapahtuu.
– Minun ei enää kannata lähteä kokeilemaan uusien paikkakuntien kiertämistä, koska olen hyvin tyytyväinen näihin nykyisiinkin kohteisiin. Mutta jos esimerkiksi kurulaiset ottaisivat minuun yhteyttä ja sanoisivat siellä olevan valtavasti kiinnostusta elokuvaesityksille, voisin ilman muuta harkita asiaa ja keskustella siitä, Hallamaa pyörittelee.
Edellämainittua todennäköisempänä elokuvakonkari näkee kuitenkin asiakkaiden saapumisen elokuviin lähimmille Filmipyörä-paikkakunnille. Kurun tapauksessa kyseeseen tulisi ennen kaikkea Ylöjärvi, Viljakkalan kohdalla puolestaan läheinen rajanaapuri Hämeenkyrö.
– Olen joskus käynyt kiertueellani Viljakkalassakin. Paikkana oli muistaakseni kirkonkylän koulu. Hämeenkyrön kunta on kuitenkin niin lähellä Viljakkalaa, että juuri nyt en usko olevan järkeä palata sinne, Hallamaa miettii.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?