Ryhti haki vieraspisteet Yritykseltä

Ylöjärven Ryhdin naiset eivät antaneet joulutunnelman hiipiä vielä puseroon, vaan he hakivat lentopalloilun ykkössarjapisteet Kausalan Yritykseltä erin 3–1 (25–21, 25–19, 15–25, 25–17).
Passari Outi Munnukan yhteispeli sujui hakkuri Mari Kiven (vas.) ja yleispelaaja Eevi Ylä-Vitelin (taustalla oik.) kanssa Yritystä vastaan.

Ryhti nousi Yrityksen kanssa tasapisteisiin, muttei ainakaan vielä ohi, sillä Lentopalloliiton sarjamääräysten mukaisesti voittojen määrä ratkaisee sijoituksen tasapisteissä. Se on tasan, mutta eräsuhde on Yrityksellä –2 ja Ryhdillä –5.
Runkosarja päättyy ensi sunnuntaina Kaukajärvellä kello 18 alkavaan otteluun Ryhti – Helsinki Volley, jolla ei ole merkitystä jatkoon. Helsinkiläiset ovat jo varmistaneet ylemmän jatkosarjapaikkansa, eikä se saa Ryhti-ottelusta lähtöpisteitä, koska Ryhti jatkaa alemmassa sarjassa.
– Siitä ei missään tapauksessa tule vähäpätöinen ottelu vaan tärkeä oppimisen paikka kovia joukkueita vastaan pelaamisesta, Ryhdin päävalmentaja Heikki Kosonen muistutti.
Ryhtiläisiä kiinnostaa lauantain kamppailu Mikkelin Passarit – Messukylän Toverit. Jos MesTo ottaa pisteenkin, se pudottaa Raision Urheilijat samaan jatkosarjaan Ryhdin kanssa. Passareiden 3–0- tai 3–1-voitto pudottaisi siihen MesTo:n.
– Näin pirkanmaalaisittain täytyy tietysti toivoa, että MesTo pääsisi ylempään, vaikka eihän sillä meidän kannaltamme mitään todellista merkitystä ole, Kosonen puntaroi.

Laitapelaajat onnistuivat

Ryhti selvisi Iitissä moneen syksyn otteluunsa verrattuna erittäin vähin virhein. Vastaanottoprosenttikin nousi 46,3:een, eikä hutilointeja tullut muillakaan osa-alueilla kuin kolmannessa erässä.
Siinä toteutui ”kolmannen erän syndrooma”, josta ei päästä eroon niin kauan kuin lentopalloa pelataan. Ryhti nousi ensimmäisessä erässä 16–19-tappioasemasta voittoon passari Outi Munnukan syöttöputkella ja jatkoi samaa tahtia toisessa.
Vastaanotto retkahti hivenen kolmannessa erässä, ja Kosonen joutui kutsumaan 1–9-tilanteessa joukkueensa jo toiselle aikalisälle. Erittäin hyvä merkki jatkon kannalta on, että ote löytyi uudelleen neljänteen erään.
– Yritys pelasi kolmoserän hyvin. Minun olisi pitänyt pystyä purkamaan aiemmin se tilanne, että lyhyet syötöt kakkoskulmaan tuottivat vastaanottovaikeuksia, Kosonen tuumasi.
Eevi Ylä-Viteli oli erittäin hyvä jatkopalloissa ja uskalsi tappaa niitä hankalistakin asennoista. Eevin tehot olivat 18/+11 ja hakkuri Mari Kiven 11/+4. Hanna Hietikko tuli vaihtopenkiltä kentälle kolmannessa erässä ja teki työnsä huolellisesti.
– Tämä oli jämäkkä peli kaikilta laitureiltamme, Kosonenkin kehui.
Munnukka onnistui jälleen passarina, ja hyvä oli myös keskellä Mona Mäkkylä tehoin 5/+4. Kuortaneelta välillä mukaan saatu Daniela Öhman sätti itseään, kun hänelle ei sattunut aivan hänen paras päivänsä.
– Danielan rutiinitasokin alkaa olla jo kova, mutta on tietysti hyvä merkki, ettei nuori pelaaja ole siihen tyytyväinen, Kosonen naurahti.

Miehillä komea syyskauden päätös

Ryhdin miehet päättivät alkusarjan komeasti ja ottivat kauden kolmannen voittonsa kakkossarjassa kaadettuaan Soppeenharjulla akaalaisen A-Volleyn 3–1 (25–14, 23–25, 25–21, 25–13).
Erinomaisen ensimmäisen erän jälkeen Ryhdin keskittyminen herpaantui varsinkin vastaanotossa, mutta taktiset muutokset onnistuivat, eikä kokemattomalla joukkueella liikkeellä olleella A-Volleylla ollut sen jälkeen paljoa sanomista.
Kolmanteen erään Ryhdin liberon paikalle tuli Joonas Järnvall, joka nosti ja puolusti kovalla asenteella. Varsinkin neljäs erä oli Ryhdiltä jälleen selvää hallintaa, joskaan pelin taso kokonaisuutena ei noussut järin korkealle.
Ryhdin ykkössankari oli helppo nimetä. Ilari Toimela pelasi ensimmäisen miesten ottelunsa keskipaikalla ja onnistui erinomaisesti. Toimela piti päänsä kylmänä ja selvisi todella vähillä virheillä.
Hyökättäviksi ei Ilarille palloja tullut kovin monta, mutta torjuntataitonsa ja urheilullisuutensa hän ehti näyttää.
Ryhdin hyökkäyksen tehokkaimmat olivat laitamies Lauri Vuori ja hakkuri Olli Kangas. Vuori ei takonut lattialankkuja säpäleiksi vaan sijoitti palloa kenttään järkevästi. Kokeneista eniten peliaikaa keräsi Timo Salonen keskellä.
Ryhti keskittyy joulutauolla tiukkaan harjoitteluun ja yhteispelin edelleen tiivistämiseen, mutta valmentaja Jouko Rantala arvelee, että pari harjoitusotteluakin on tarpeen pelata, jottei tauko venyisi liian pitkäksi.
– Näillä tietoa alempaan loppusarjaan olisi tuloillaan vastustajat Pieksämäeltä ja Mikkelistä, mutta voihan liitto muuttaa lohkojakoa maantieteellisistä syistä, Rantala kertoi.
Ryhdin naisten kakkosjoukkueen syyskausi kakkossarjan alkulohko 8:ssa ei tuottanut pistettäkään, ja voitettuja eriäkin kertyi vain kaksi, joten ottelut jatkuvat alemmassa jatkosarjassa.

C-tytöt nousivat SM-sarjaan

Ryhdin C-tytöt onnistuivat siinä, mistä C-pojat jäivät erävoiton päähän viime viikonloppuna – kipusivat ykkössarjasta SM-sarjaan.
Tytöt pääsivät yrittämään SM-sarjan D-pooliin nousua kotisalissaan Soppeenharjulla eivätkä jättäneet ilmaan minkäänlaisia kysymysmerkkejä kolmella puhtaalla voitollaan.
Päivä alkoi erittäin helpolla ottelulla Joensuun Jujua vastaan, ja tuloksena oli 2–0 (25–12, 25–7) -voitto.
Pienen happihyppelyn jälkeen energiaa riitti 2–0 (25–14, 25–16) -lukemiin hollolalaista Salpista vastaan, ja heti perään kaatui Varkauden NMKY 2–0 (25–12, 25–18).
Vaikka tasoerot olivat melkoiset, koko Ryhdin joukkue hoiti hommansa mallikkaasti.
Jatkon kannalta rohkaisevaa oli se, että niin Kiia Sylvelin kuin Miriam Jauhiainenkin takoivat keskihyökkäyksistä paljon pisteitä.
Passari Emmi Jalonen pyöritti monipuolista passipeliä, josta laiturit Salli Joutsenvirta, Emilia Hänninen ja Elina Toimela hyökkäsivät sumeilematta.
Myös D-ikäiset Veera Nikkilä ja Minerva Kannisto osoittivat ennakkoluulottomilla otteillaan, että Ryhdin juniorisampo jauhaa koko ajan uusia pelaajia.
Kati Jalosen valmentamalla joukkueella on edessään uusien asioiden opettelua SM-sarjassa, sillä siinä alasyöttöpakkoa ei ole ykkössarjan tapaan.
– Helppojen jatkopallojen toimittaminen passarille on entistäkin tärkeämpää, Jalonen muistuttaa.

Köykän pateri puri Salossa

C-pojat turnasivat ykkössarjan korkeinta pooliaan Salossa, jossa Salpis oli ensimmäisessä ottelussa hieman vastustajaansa taitavampi ja voitti 2–1.
Isäntäjoukkue Rikalan Volleyta vastaan Olli Kainulaisen ja Jari Rantasen valmennettavat löysivät taas oikean vireen ja hoitivat 2–1-voiton. Kun pelit menivät sopivasti ristiin, viimeisestä ottelusta vantaalaista Keimolan Kaikua vastaan olisi riittänyt 2–0-voitto turnausvoittoon.
Tuloksena oli ”vain” 2–1-voitto, sillä Ryhdin pojat rupesivat miettimään toisessa erässä, että nyt olisi SM-sarjapaikka tarjolla. Jännityksen lauettua kolmannessa erässä peli sujui jälleen hyvin.
Eetu Köykkä löi paterihyökkäyksistä niin tehokkaasti, että vastustajien valmentajatkin pyörittelivät päätään. Aleksi Rantanen nosti, puolusti ja löi laidalta hyvin, mutta onnistujia löytyi useita.
– Joukkue nostaa jo helpot pallot ja hyökkääkin napakasti. Varmistamisessa on eniten parantamisen varaa, ja huono hetki iskee vielä joskus koko joukkueelle yhtä aikaa, Kainulainen kuvaili.
Ryhti on hakenut seuraavaa turnausta Soppeenharjulle, joten tilaisuus nousuun saattaa tarjoutua kotikentällä 11. tammikuuta