Ylisellä kotipaikkaansa pitävä Lammasmaailma haluaa vaalia vastuullista lammastaloutta

Kauniista lampaasta on yllättävän moneksi

Toimitusjohtaja, eläinlääketieteen tohtori Eero Rautiainen silittelee Tampereen kauppahallissa lampaantaljoja ja miettii ääneen, miten monta erilaiselta tuntuvaa ja näyttävää taljaa lampaista saakaan. Taljat ovat vain yksi esimerkki lampaasta saatavista tuotteista, joiden kirjo on käsittämättömän laaja.
Lammasmaailmaa pyörittävä Eero Rautiainen tekee kaikkensa suomalaisen lammastalouden hyvinvoinnin eteen.

Lammasmaailmaa pyörittävä Eero Rautiainen tekee kaikkensa suomalaisen lammastalouden hyvinvoinnin eteen.

Ylöjärveläinen Lammasmaailma Oy arvostaa erityisesti lammastalouden monipuolisuutta ja haluaa parantaa sen laatua entisestään.
– Tarjoamme vain kotimaista lihaa, jonka alkuperä on tiedossa. Liha tulee tutuilta tiloilta vastuullisesti tuotettuna. Pyrimme lisäämään luomulihan menekkiä ja lisäksi haluamme nostaa suomalaisen villan arvostusta. Suomalainen villa on hieno, monipuolinen ja ekologinen tuote, Rautiainen selvittää innoissaan.
Lammasmaailmalla on Pirkanmaalla kymmenkunta kumppanuustilaa, joiden lihaa yritys markkinoi.
– Olemme niitä ihmisiä varten, jotka jo nyt arvostavat lampaan ja karitsan lihaa, sekä niitä ihmisiä varten, jotka eivät vielä tunne lampaanlihatuotteita, Rautiainen sanoo.
Vaikka lampaanlihan kulutus on ollut kasvussa, sen käyttö on edelleen melko vähäistä. Suomessa lammas muodostaa vain murto-osan lihan kokonaiskulutuksesta, ja suurin osa täällä syötävästä lampaasta on tuontilihaa.
– Suomessa on totuttu siihen, että pääsiäisenä ostetaan lampaanviulu, ja muuten lammasta ei sitten syödäkään. Osa ihmisistä ei ole vieläkään huomannut, miten herkullista lampaan liha on. Sen vuoksi aiomme tuoda markkinoille entistä enemmän erilaisia lammasherkkuja, kuten makkaroita ja palvia. Haluaisimme pitää ihmisten mielessä myös lampaanlihan arkikäytön, Rautiainen suunnittelee.

Lihalaatikon sisällön voi valita

Lammasmaailman myymälässä on esillä hiirolalaisen Pirtin kehräämön käsityötuotteita.

Lammasmaailman myymälässä on esillä hiirolalaisen Pirtin kehräämön käsityötuotteita.

Tampereen kauppahallissa myymäläänsä pitävä Lammasmaailma tarjoaa asiakkaille säännöllisesti tuoretta karitsaa. Lammasmaailma ei kuitenkaan pyri olemaan lihakauppa, jossa olisi jatkuvasti tarjolla tuoretta lihaa.
– Osa hyvin säilyvistä tuotteista on kuitenkin koko ajan tarjolla ja osa tietyin väliajoin, Rautiainen vinkkaa.
Tällä hetkellä Lammasmaailman suoramyynnistä on valittavissa viisi erilaista laatikkoa, joihin lihat on leikattu valmiiksi. Lihanleikkuussa on painotettu lihan helppokäyttöisyyttä niin arki- kuin juhla-aterioissa. Jokaiseen tuotteeseen sisältyy myös vuodenaikaan liittyviä ruoanlaittoehdotuksia.
Lammasmaailman verkkosivuilta tilattavat tuotteet toimitetaan kestävässä kartonkilaatikossa, jossa liha säilyy viileänä kotiin saakka.
– Jatkossa tavoitteemme on se, että asiakas voi myös itse pyytää, miten karitsa leikataan. Tämä voisi olla mahdollista esimerkiksi silloin, kun asiakas haluaa ostaa kokonaisen karitsan. Tuotantoketju on kokonaisuudessaan hallinnassamme, eli saamme alihankkijalta sitä, mitä pyydämme. Tuottajan ei tarvitse kuin kertoa meille, milloin hänellä on karitsoita tarjolla, ja me hoidamme loput, toimitusjohtaja Rautiainen kertoo.

Minkä värisiä villoja tahansa

Villalankavalikoima on ällistyttävän laaja.

Villalankavalikoima on ällistyttävän laaja.

Liha on kuitenkin vain yksi lammasmaailman monista valmisteista. Lammasmaailma on tuonut kuluttajien ulottuville myös hurjan määrän erilaisia lampaanvillasta tehtyjä tuotteita.
Osa villatuotteista tulee suoraan lammastiloilta, ja villasta tehdyt käsityöt saapuvat niiden tekijöiltä.
– Villatuotevalikoima muuttuu koko ajan. Esimerkiksi erilaiset käsityöt tulevat ja menevät. Niitä ei tehdä koskaan sarjatuotantona, Rautiainen kertoo.
Hänen mukaansa Suomessa on jo paljon ihmisiä, jotka ovat hurahtaneet suomalaiseen villaan.
Lammasmaailma tarjoaakin käsityön ystäville villalankoja koko värikartan alueelta. Alkuperäisrotujen villa sopii erityisen hyvin niin neulontaan kuin huovutukseen.
Kaiken muun lisäksi tarjolla on tietysti jo edellä mainittuja lampaantaljoja.
– Suomenlampaan talja on värikirjoltaan monipuolinen. Lisäksi taljan voi valita lyhyt- tai pitkävillaisena. Taljoja voi hankkia käyttötarkoituksen mukaan esimerkiksi sisustukseen, jalan alle, auton istuimelle tai vaikka pulkan lämmikkeeksi, Rautiainen esittelee.

Terveystyöllä lisää kannattavuutta

Laiduntavat lampaat muuttavat karunkin maiseman kauniiksi (arkistokuva).

Laiduntavat lampaat muuttavat karunkin maiseman kauniiksi (arkistokuva).

Lammasmaailmalla on itselläänkin maisemanhoitolampaita, vaikka yrityksen päätyö on kehittää ja markkinoida suomalaista lammastaloutta.
Lammasmaailma tarjoaa tuotemarkkinoinnin lisäksi lampureille eläinterveydenhuollon ja laadunvarmistuksen palveluita. Tällaisia ovat esimerkiksi uuhien tiineystarkastukset, lampolan loistorjuntasuunnitelmat sekä terveydenhuoltosuunnitelmat.  Näiden tarkoitus on parantaa lampureiden kannattavuutta.
– Lammastalous on ala, jossa eläimen hyvinvointi on helposti turvattavissa, Rautiainen toteaa.
Hänen mukaansa suomalainen lammastalous kävi erittäin syvällä Suomen liityttyä Euroopan unioniin. Lampaan lihan laskennallinen arvo valahti niin alas, että isot teurastamot eivät enää kiinnostuneet lampaasta, ja tuottajat joutuivat tekemään kaiken itse.
– Tämän seurauksena moni lampuri on tänä päivänä todellinen moniosaaja. Nykyään tilojen koko kasvaa ja tuotanto muuttuu koko ajan entistä ammattimaisemmaksi. Sen ansiosta suomalaista lammasta on aiempaa helpompi saada kuluttajien käyttöön. Koko alasta huokuu vankka innostuneisuus, Rautiainen sanoo.
Hän muistuttaa, että myös maisemanhoito on tänä päivänä merkittävä osa lammastaloutta. Lampaiden puhdistaessa esimerkiksi pusikoituneita ja rehevöityneitä rantoja maisema avartuu ja maasta alkaa nousta enemmän valoa tarvitsevia kasveja.
– Ne muodostavat sitten lopulta upean ketomaiseman. Ja ovathan itse lampaatkin kauniita katsella siinä maisemassa, Rautiainen kuvailee.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?