Internetissä yrittäjille annettavat vinkit eivät korvaa Ensimetrin tarjoamaa henkilökohtaista ohjausta

”Ylöjärvellä vallitsee erityinen yrittäjyyden syke”

– Kaikissa Pirkanmaan kunnissa on hyvä yrittäjyyshenki. Ylöjärvellä se on kuitenkin täysin poikkeuksellinen, suorastaan erinomainen.
Näin sanoo Ylöjärven Ensimetrin yritysneuvoja Tuula Malvisalo. Hän on varmasti oikea henkilö arvioimaan edellä mainittua asiaa, sillä Malvisalo on uransa aikana työskennellyt Ensimetrin toimipisteissä myös muun muassa Tampereella, Pirkkalassa, Ikaalisissa, Hämeenkyrössä ja Kangasalla.
Yritysneuvoja Tuula Malvisalo palvelee yrittäjiksi aikovia ihmisiä Ylöjärven kaupungintalon toisessa kerroksessa.

Yritysneuvoja Tuula Malvisalo palvelee yrittäjiksi aikovia ihmisiä Ylöjärven kaupungintalon toisessa kerroksessa.

Malvisalo antaa kiitosta kahteen suuntaan.
Ensinnäkin paikallislehti Ylöjärven Uutiset ansaitsee Malvisalon mukaan arvostusta.
– Ylöjärven Uutiset pitää omalta osaltaan upeasti yllä yrittäjyyden henkeä. Lehdessä yrittäjät tuodaan esiin ihan toisella tavalla kuin muualla Pirkanmaalla. Vastaavaa ei näe muissa paikallislehdissä, Malvisalo ihmettelee.
Lisäksi yritysneuvoja kehuu Ylöjärven Yrityspalvelu Oy:n tekemään työtä.
– Kun Ylöjärven Yrityspalvelu perustettiin, olin melko skeptinen sen toimivuudesta. Käytännön kokemus on kuitenkin osoittanut, että se on tuonut hurjasti lisää virtaa Ylöjärven yrityselämään.
Ensimetri ja Ylöjärven Yrityspalvelu tekevät tiivistä yhteistyötä.
– Aiemmin se oli jopa nykyistä tiiviimpää, kun työskentelin Ylöjärven Yrityspalvelun tiloissa. Nyt emme välttämättä tapaa ihan joka viikko, mutta henkisesti olemme kuitenkin jatkuvassa yhteistyössä. Sekä Ensimetri että Ylöjärven Yrityspalvelu haluavat palvella kaikkia yrittäjiä mahdollisimman hyvin, Tuula Malvisalo sanoo.

Hyville ideoille myönteinen päätös

Tampereen seudun uusyrityskeskus Ensimetri viettää 20-vuotisjuhliaan.
Ensimetri perustettiin siis vuonna 1993. Kolme vuotta myöhemmin avattiin Ensimetrin Ylöjärven toimipiste. Tuula Malvisalo on palvellut Ylöjärvellä aloittelevia yrittäjiä kahden vuoden ajan.
Asiakasvirta Ylöjärven Ensimetriin on tasainen. Malvisalo palvelee kolmea tai neljää yrittäjyyden alkupoluilla hapuilevasti tallustelevaa asiakasta viikossa.
– Kolme asiakasta päivässä on sopiva määrä. Viiteen asiakkaaseen puhti ei enää riitä. Yksi asiakastapaaminen kestää tyypillisesti puolitoista tuntia, ja lausunnon tekemiseen menee sen jälkeen lähes kaksinkertainen aika.
Malvisalon kirjoittama lausunto menee työ- ja elinkeinotoimiston starttirahapäättäjille. Useimmiten starttirahapäätös on myönteinen, sillä lausuntoja tehdään käytännössä vain hyvistä yritysideoista.
– Koetamme jo täällä Ensimetrissä saada asiakkaan itse oivaltamaan sen, jos yrityksellä ei ole menestysmahdollisuuksia. Pohdimme asiakkaan kanssa yrittäjyyttä tarkasti ja harkitsevasti. Tarvittaessa ohjaamme asiakasta kehittämään uraansa johonkin muuhun kuin yrittäjyyden suuntaan, Malvisalo toteaa.

Asiantuntijoista on suuri apu

Uusyrityskeskus Ensimetrin Perustamisopas alkavalle yrittäjälle tarjoaa hyvät lähtötiedot yrittämisestä kiinnostuneelle.

Uusyrityskeskus Ensimetrin Perustamisopas alkavalle yrittäjälle tarjoaa hyvät lähtötiedot yrittämisestä kiinnostuneelle.

Tuula Malvisalon mielestä on hyvä, että ihmiset saavat entistä enemmän tietoa yrittäjyydestä internetistä.
Hän kuitenkin korostaa, ettei netti korvaa henkilökohtaista asiakaskäyntiä.
– Netti ei briiffaa, ei kyseenalaista, eikä anna kaikkia tarvittavia vinkkejä. Asiakas on aina ollut erittäin tyytyväinen, kun hän on päässyt keskustelemaan yritysneuvojan kanssa ideastaan.
Eniten yrittäjäksi aikovia askarruttavat rahoituslaskelmat, joiden kanssa moni on sormi suussa. Myös markkinointiosaamisen puute on iso ongelma.
– Liiketoimintasuunnitelman laatiminen on kuitenkin ehkä kaikista tärkeintä. Yrittäjäksi ryhtyminen ilman liiketoimintasuunnitelmaa on kuin lähtisi vieraaseen metsään ilman karttaa ja kompassia, Malvisalo kuvailee.
Hän nostaa esille myös verkostoitumisen tärkeyden.
– Mitä paremmin yrittäjä verkostoituu, sen todennäköisemmin hän menestyy.  Tulevaisuus on verkonkutojien.
Yritysneuvojan lisäksi aloittelevaa yrittäjää palvelee luotettavista paikallisista toimijoista koostuva asiantuntijaverkosto.
Verkosto kattaa kaikki yrittäjän tarvitsemat toimialat, ja se tarjoaa henkilökohtaista tukea yrittämistä vasta suunnitteleville. Tie verkoston hyödyntämiseen käy Ensimetrin yritysneuvojan kautta.
– Asiantuntijat luotsaavat ohjeillaan ja näkemyksillään aloittelevaa yrittäjää ohi karikoiden, joihin hän todennäköisesti kompastuisi ilman asiantuntija-apua. Jokainen asiantuntijamme näkee asiakkaan tilanteen eri näkökulmasta. Se on vähän kuin patsasta tarkasteltaisiin eri puolilta, Malvisalo selvittää.

Professori: Uusiyrityskeskuksia rahoitettava nykyistä enemmän

Uusyrityskeskus Ensimetriin saapuu vuosittain noin
2 000 asiakasta pohtimaan liikeideaansa. Näistä noin 900 jatkaa yrityksen perustamiseen saakka. Näitä merkittäviä lukuja ei ehkä arvosteta tarpeeksi.

Vaasan yliopiston professori Vesa Routamaa julkaisi äskettäin tutkimuksen Uusyrityskeskustoiminnan kansantaloudellisesta merkityksestä. Tutkimus koski Pirkanmaan aluetta ja Uusyrityskeskus Ensimetrin toimintaa 20 vuoden ajalta.
Routamaan mukaan tutkimuksen tulokset osoittavat, että Suomi pystytään nostamaan suosta lisäämällä alkavia yrittäjiä avustavien uusyrityskeskusten rahoitusta.
Routamaan tutkimustulosten mukaan Ensimetri on hyvä esimerkki siitä, miten tehokasta uusyrityskeskusten toiminta on. Hänen laskelmiensa mukaan uusyrityskeskusten rahoitus pitäisi viisinkertaistaa.
– Rahoitusta lisäämällä Uusyrityskeskuksissa pystyttäisiin tekemään pitkäjänteistä ja tehokasta työtä uusien yrittäjien auttamiseksi, Routamaa sanoo.
Ylöjärven Ensimetrin yritysneuvoja Tuula Malvisalo on täsmälleen samaa mieltä Routamaan kanssa.
– Meillä on liian vähäiset resurssit. Yritysneuvojien aika menee perusneuvontaan, emmekä ehdi tehdä jälkiseurantaa ja tukea jo aloittaneita yrittäjiä. Yhteiskunnan rahaa pitäisi ohjata nykyistä enemmän Ensimetrille. Elämme jatkuvassa niukkuudessa, Malvisalo sanoo.
Vesa Routamaan mukaan ihmisillä on paljon yrittäjyyteen liittyviä ideoita, joista pitäisi päästä keskustelemaan asiantuntijoiden kanssa.
Suomen 32 uusyrityskeskusta saa tänä vuonna kunnilta, valtiolta ja elinkeinoelämältä rahoitusta yhteensä noin 9,5 miljoonaa euroa.
Professori Routamaan laskelmien mukaan Ensimetrin avulla syntyneet yritykset tuottivat viime vuonna Tampereen seutukunnassa kunnille verotuloja noin 127 miljoonaa euroa ja valtiolle arvonlisäveroja yhteensä 437 miljoonaa euroa.
Routamaan mielestä uusyrityskeskukset ovat kustannustehokas rahasampo kunnille ja valtiolle.
– On hämmästyttävää, ettei uusyrityskeskuksiin satsata nykyistä enempää, Routamaa ihmettelee.
Uusyrityskeskusten neuvonnan avulla syntyneet yritykset ovat keskimääräistä elinvoimaisempia. Kahden vuoden kuluttua perustamisesta 90 prosenttia yrityksistä on vielä toiminnassa ja viiden vuoden kuluttua 80 prosenttia. Vain alle neljä prosenttia aloittaneista yrittäjistä lopettaa toimintansa konkurssin vuoksi viiden ensimmäisen vuoden kuluessa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?