Timo Silvan aikoo myllertää turvallisuusalaa lasten avulla

Possuhahmolla maailmalle?

Voiko laulavasta, tanssivasta ja leikkivästä porsaasta olla kokonaisen yrityksen perustaksi? Kyrönlahtelaisen Timo Silvanin mielestä voi.
– Loin Palopossu-hahmon vuonna 2008, jotta minun ei tarvitsisi opettaa alle kouluikäisille lapsille turvallisuusasioita omalla naamallani. Possu on sille kohderyhmälle paljon uskottavampi kuin minä, Silvan naurahtaa.
Pitkän uran niin pelastus- kuin turvallisuusalallakin luonut mies otti tänä vuonna rohkean askeleen ja hyppäsi täysipäiväisesti oman hengentuotteensa taustavoimiin. Safepiggy-nimeä kantavan yrityksen tavoitteena on tehdä maailman jokaisesta kodista turvallinen asua ja elää.
Palopossu-hahmo on tänä syksynä tullut tutuksi ylöjärveläisille pikkulapsille. Reippaiden näyttelijätyttöjen esittämä turvallisuussankari on kiertänyt pontevasti kaikki kaupungin päiväkodit.

Palopossu-hahmo on tänä syksynä tullut tutuksi ylöjärveläisille pikkulapsille. Reippaiden näyttelijätyttöjen esittämä turvallisuussankari on kiertänyt pontevasti kaikki kaupungin päiväkodit.

Silvanin ajatuksesta syntynyt Palopossu on pienille lapsille ja heidän perheilleen suunnattu sankarihahmo, joka kertoo tuiki tärkeistä turvallisuusasioista hauskalla ja persoonallisella tavalla. Toistaiseksi possu on seikkaillut niin lastenkirjan sivuilla kuin elävän elämän tapahtumissakin.
– Kolmesta Palopossu-kirjasta on tähän mennessä julkaistu yksi. Siinä keskeisenä aiheena on palovaroitin: miksi sitä tarvitaan ja miten sitä käytetään, Silvan kertoo.
– Meillä työskentelevät kaksi tyttöä puolestaan ovat kiertäneet Ylöjärven päiväkoteja possuasussa syyskuun lopulta lähtien. Lisäksi olemme käyneet esiintymässä sastamalalaisen Hotelli Ellivuoren syyspäivässä, ylöjärveläinen jatkaa listaustaan.
Ikaalisista syntyisin oleva Silvan on Palopossun isä ja luoja. Kaikki alkoi siitä, kun mies huomasi oman alle kouluikäisen lapsensa pelkäävän tulipaloja.
– Opetin, ettei tulipaloissa ole mitään pelättävää. Kerroin, että hyvällä valmistautumisella ne voidaan ehkäistä ja kodista tehdä kaikin puolin turvallinen paikka, Ikaalisten entinen palomestari muistelee.
Ajatus possuhahmosta pälkähti Silvanin päähän eräänä aamuna ennen töihin lähtöä. Toiminnan miehenä kyrönlahtelainen kävi rekisteröimässä Palopossu-tavaramerkin jo seuraavana päivänä.
Tänä vuonna Silvan toteutti tuosta hetkestä asti itäneen haaveensa ja heittäytyi Palopossu-hahmonsa pariin täysipäiväisesti. Turvallisuusalasta intohimoisesti puhuva yrittäjä sai yhtiökumppanikseen tamperelaisen Eila Aallon, ja niin syntyi yhtiö nimeltä Safepiggy Oy.
– Olemme ihan yleinen turvallisuusalan yritys, mutta Palopossu on se tekijä, jolla erottaudumme kilpailijoistamme, Silvan hymyilee.

”Viranomaisten koulutus ei riitä”

Safepiggy Oy:n tilat Asematiellä näyttävät karuilta mutta sisältävät suuria suunnitelmia. Myyntijohtaja Timo Silvanin aikoinaan luoma Palopossu-hahmo on tarkoitus tehdä tutuksi jokaiselle suomalaiselle, eikä urakka ole helppo. Ideoita kuitenkin piisaa.

Safepiggy Oy:n tilat Asematiellä näyttävät karuilta mutta sisältävät suuria suunnitelmia. Myyntijohtaja Timo Silvanin aikoinaan luoma Palopossu-hahmo on tarkoitus tehdä tutuksi jokaiselle suomalaiselle, eikä urakka ole helppo. Ideoita kuitenkin piisaa.

Maamme sisäministeriö linjasi taannoin juhlavaksi tavoitteekseen Suomen muuttamisen maailman turvallisimmaksi maaksi vuoteen 2015 mennessä. Timo Silvanin mielestä päämäärä on hyvä mutta ilman yksityisiä yrityksiä täysin mahdoton.
– Viranomaisten järjestämä turvallisuusopetus riittää tietylle tasolle, ja mielestäni olemme sille jo päässeet. Siitä huolimatta Suomi on Euroopan palokuolematilastoissa edelleen kärkipäässä, vaikka näin ei tietenkään pitäisi olla, Silvan miettii.
Pelastusalalla 21 vuotta työskennellyt Silvan sanoo turvallisuuden kohentamisen olevan aina kiinni yksittäisistä ihmisistä. Siksi tietouden vahvistaminen aivan tavallisissa kodeissa ja perheissä on hänen mielestään olennaisen tärkeää.
Palopossun salaisuus perustuu maalaisjärjellekin helposti avautuvaan logiikkaan.
– Kuvitellaanpa vaikka arkinen tilanne, jossa lapsi kysyy vanhemmaltaan, miksei kodista löydy palovaroitinta. Se on tiukka paikka, koska vastaus täytyy perustella aika hyvin, Silvan heittää.
– Palopossulla pääsemme vaikuttamaan lapsiin, jotka puolestaan vaikuttavat aikuisiin. Tämä on se ajatus, jolla toimimme, hän jatkaa.
Alan opetukselle on Suomessa edelleen tarvetta. Silvanille erityisen tutulla paloturvallisuussektorillakin suomalaiskodeissa on vielä valtavasti petraamisen varaa.
– Liki jokaisessa maamme kodissa on palovaroitin, mutta useamman kuin yhden palovaroittimen koteja on jo huomattavasti tätä vähemmän, turvallisuusammattilainen tietää.

Tähtäin korkealla

imo Silvanin kynästä syntyneestä lastenkirjasta Palopossu ja palovaroitin on otettu jo kolme painosta. Kaksi jatko-osaa on miehen mukaan valmiina pöytälaatikossa.

Timo Silvanin kynästä syntyneestä lastenkirjasta Palopossu ja palovaroitin on otettu jo kolme painosta. Kaksi jatko-osaa on miehen mukaan valmiina pöytälaatikossa.

Viime kuukaudet Silvan on kiertänyt ahkerasti Suomea erilaisten turvallisuuskoulutusten merkeissä. Safepiggy Oy:n tähtäin on kunnianhimoisen miehen puheiden perusteella erittäin korkealla.
– Kukaan ei ole vielä sanonut minulle, että Palopossu olisi jotenkin huono liikeidea. Koen tuotteemme olevan kehitetty niin valmiiseen muotoon, että läpimurto on enää pienestä kiinni, yrityksensä myyntijohtaja Silvan uhoaa.
Safepiggyn tavoitteena on olla Suomen johtava yksityinen turvallisuuskouluttaja vuonna 2015. Kilpailu on vähäistä.
– Pelastusalan keskusliitto, Palopäällystöliitto ja Aluepelastuslaitokset tekevät vähän samantyyppistä työtä, mutta julkisin varoin. Minusta yksityiselle toimijalle on tilausta, ja uskon näidenkin tahojen ajattelevan samoin: kyllä rahalle löytyy tänä päivänä tärkeää käyttöä muutenkin, Silvan pohtii.
Palopossusta on tarkoitus tehdä kovan luokan julkkis niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Innostunut Silvan kertoo, että yhtiöön liittyvät suuret uutiset saattavat olla jo lähellä.
– Kansainvälisen brändin luominen on tänä päivänä helpompaa kuin ennen. Esiin nouseminen massasta on se, mikä tuottaa harmaita hiuksia. Mutta ajatuksia on paljon, ja kymmeniä erilaisia Palopossu-tuotteita odottaa jo toteuttamistaan, Silvan hymyilee.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?