Kymmenvuotisjuhliaan viettävälle Taekwon-Do Centerille luovutettiin Nuori Suomi -sinetti

Tatami tömisi pikkutiikereiden jalkojen alla

Riemunkiljahduksia, kohteliaita kumarruksia ja halauksia, liikunnan iloa ja itsensä voittamisen tunteita. Näistä asioista oli Ylöjärven Liikuntakeskuksen lauantai tehty. Ylöjärven Taekwon-Do Centerin järjestämä Pikku Tiikeri Cup onnistui jälleen melkeinpä yli odotusten. Päivän kruunasi ylöjärveläisseuralle luovutettu Nuori Suomi -sinetti.
Vauhdikkaat kamppailut kiinnittivät yleisön huomion.

Vauhdikkaat kamppailut kiinnittivät yleisön huomion.

Ylöjärvelle kokoontui kaikkiaan 108 innokasta 5–13-vuotiasta taekwon-do-junioria, joista jokainen pääsi mittaamaan taitojaan liikesarjoissa ja otteluissa.
Voittaminen ei todellakaan ollut tärkeintä, vaan osallistumisen riemu näkyi kirkkaimpana kaikkien lasten kasvoilla. Niinpä jokaiselle osallistujalle annettiin kultamitali. Toki eri sarjojen voittajat saivat vielä ylimääräisen palkinnon.
Kilpailusarjoina tapahtumassa olivat liikesarjat, ottelu, pyykkipoikaottelu sekä etuhyppypotku.
Lauantai alkoi kuitenkin tapahtuman idean, sääntöjen ja vanhempien roolin kertaamisella. Sen jälkeen pienet taekwon-dokat pääsivät yhdessä suoritettuun alkulämmittelyyn.
Tuomari- ja valmentajapalaverin jälkeen vuorossa olivat itse kilpailut ja ottelut. Päivä päättyi palkintojen jakoon noin klo 16.
Lauantai sisälsi toki paljon muutakin kuin taekwon-doa, sillä Ylöjärven Taekwon-Do Center oli järjestänyt tapahtumapaikalle muun muassa lasten puuhapisteen, onnenpyörän sekä varustemyyntipisteen. Lisäksi jokainen paikalle saapunut sai pientä purtavaa ja virvokkeita.

Muutokset tehtiin yksi kerrallaan

ITF-liiton puheenjohtaja Heli Karjalainen (vas.) luovutti Nuori Suomi -sinetin Ylöjärven Taekwon-Do Centerin pääopettajalle Mariusz Steckiewiczille sekä puheenjohtajalle Tarja Korhoselle. Seuran varapuheenjohtaja Sanna Latosaari (oik.) sai pidellä Nuori Suomi -diplomia.

ITF-liiton puheenjohtaja Heli Karjalainen (vas.) luovutti Nuori Suomi -sinetin Ylöjärven Taekwon-Do Centerin pääopettajalle Mariusz Steckiewiczille sekä puheenjohtajalle Tarja Korhoselle. Seuran varapuheenjohtaja Sanna Latosaari (oik.) sai pidellä Nuori Suomi -diplomia.

Lauantain huippuhetki koettiin kilpailujen puolivälissä, kun usean vuoden ajan kestänyt Taekwon-Do Centerin projekti sai kunniakkaan päätöksen.
Seuran pitkän ajan tavoitteena on ollut saavuttaa Nuori Suomi -sinetti ja nyt Pikku Tiikeri Cupissa tuo sinetti vihdoin nostettiin koristamaan Taekwon-Do Centerin harjoitussalin seinää.
Virallisesti Taekwon-Do Center käynnisti Nuori Suomi -projektin vuoden 2011 keväällä.
– Lähtölaukauksen jälkeen aloimme tutustua tarkemmin lajiliittomme eli Suomen ITF Taekwon-Do ry:n Nuori Suomi -kriteereihin. Sen jälkeen aloimme hiljalleen muuttaa seuramme käytäntöjä. Täytyy sanoa, että tuolloin alussa emme vielä tienneet, mihin olimme lähdössä mukaan, Ylöjärven Taekwon-Do Centerin puheenjohtaja Tarja Korhonen sanoo.
Hänen mukaansa matka tähän pisteeseen on kuitenkin ollut erittäin antoisa.
– Lähdimme tekemään muutoksia yksi kerrallaan ja aina huomasimme, että jokainen muutos oli hyvä. Emme kuitenkaan olisi tehneet muutoksia, jos kriteereitä ei olisi ollut. Tänä syksynä toimintamme sitten auditoitiin, jolloin seuramme todettiin täyttävän Nuori Suomi -sinettikriteerit.
Sinettikriteereitä on kaikkiaan 12. Ne liittyvät yhteisöllisyyteen ja yksilöllisyyteen, harjoittelemiseen ja kilpailemiseen, ohjaamiseen ja valmentamiseen sekä viestintään ja organisointiin.
Nuoren Suomen tehtävänä on edistää lasten ja nuorten hyvinvointia ja elämäniloa liikunnan ja urheilun avulla.

Vahvaa juniorityötä alusta alkaen

Päivän huimimmat taidonnäytteet nähtiin etuhyppypotkuissa EM-mitalisti Pauli Puljulan (vas.) valvovan silmän alla.

Päivän huimimmat taidonnäytteet nähtiin etuhyppypotkuissa EM-mitalisti Pauli Puljulan (vas.) valvovan silmän alla.

Tarja Korhosen mukaan nyt saavutettu sinetti ei kuitenkaan ole tärkein asia.
– Tärkeintä on se, miten meidän toimintamme on muuttunut. Esimerkiksi yhteistyö lapsien, perheiden ja valmentajien välillä on lisääntynyt merkittävästi.
Korhonen haluaa muistuttaa, että Nuori Suomi -sinettikriteerit tarjoavat mahtavia askelmerkkejä jokaiselle urheilu- ja liikuntaseuralle.
– Suosittelen, että jokainen seura ottaisi itselleen hyviä käytäntöjä näistä kriteereistä, Korhonen sanoo.
Lopuksi Korhonen halusi kiittää lajiliittoa erinomaisesta tuesta sekä Taekwon-Do Centerin valmentajia ja ohjaajia ahkeruudesta.
Erityiskiitos meni ylöjärveläisseuran pääopettajalle, mestari Mariusz Steckiewiczille.
– Hän käynnisti uraauurtavasti lasten ohjaamisen heti seuran perustamisesta alkaen. Sellainen ei ollut kymmenen vuotta sitten aivan tavanomaista, Korhonen kertoo.
Ylöjärven Taekwon-Do Centeristä tuli ITF-lajiliiton historian toinen seura, joka sai Nuori Suomi -sinetin.
– Hienoa, että tämä tapahtui seuran kymmenvuotisjuhlien kunniaksi. Täällä on tehty hienoa juniorityötä seuran koko historian ajan, sinetin luovuttanut ITF:n puheenjohtaja Heli Karjalainen kiittelee.
Nuoren Suomen sinettiseurat ovat lasten ja nuorten urheilun kärkiseuroja. Ne ovat, ja niiden pitää olla myös jatkossa, aktiivisia sekä kehitysvoimaisia seuroja.
– Sinettiseurana oleminen on kunnia-asia. Se tuo myös vastuuta. Ylöjärven Taekwon-Do Center on osoittanut olevansa laadullisesti huippuseura, ja tuon laadun säilymistä seurataan koko ajan, Karjalainen toteaa.

”Laji opettaa erittäin hyviä arvoja”

Eräs lauantain iloisimmista taekwon-dokoista oli ylöjärveläinen Jetro Raipala, joka pääsi osallistumaan toista kertaa Pikku Tiikeri Cupiin.
Jetro Raipala nautti selvästi Pikku Tiikeri Cupin tunnelmasta. Myös isä Jani Raipala oli tyytyväinen cupjärjestelyihin.

Jetro Raipala nautti selvästi Pikku Tiikeri Cupin tunnelmasta. Myös isä Jani Raipala oli tyytyväinen cupjärjestelyihin.

Soppeenmäessä asuva Jetro edustaa Ylöjärven Taekwon-Do Centeriä.
– Kivointa on, että pääsee mukaan näihin cupeihin. Täällä on hienoa, Jetro tiivistää päivän tunnelmat.
Hän osallistui liikesarjoihin sekä otteluihin.
Liikesarjassa tehty neljään suuntaan lyönti onnistui hienosti. Otteluissa Jetron tavoitteena oli saada mitali, ja tämäkin toive toteutui, kun kaikille osallistujille annettiin komea palkinto.
Jetro aloitti taekwon-don harrastamisen puolitoista vuotta sitten.
– Jetro kävi katsomassa Taekwon-Do Centerin esittelytilaisuuden ja halusi sen jälkeen alkaa harrastaa lajia, Jetron isä Jani Raipala kertoo.
Hän pitää taekwon-doa erittäin hyvänä ja antoisana harrastuksena.
– Laji opettaa itsehillintää, periksiantamattomuutta sekä muita hyviä arvoja, Jani Raipala kehuu.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?