Nuorten MM-kilpailut jälleen Ryhdin hiihtoässien talven päätavoitteena

Lylynperällä ja Ojansivulla lupaava cup-vauhti

Ylöjärven Ryhdin nuoret hiihtäjät Katri Lylynperä ja Antti Ojansivu hiihtivät lupaavasti Suomen cupin osakilpailussa Rovaniemellä viime viikonloppuna, vaikkeivät aivan kärkisijoille vielä ennättäneetkään.
Katri Lylynperän lihaksisto oli Ounasvaaran Suomen cupissa jo terävämmässä kunnossa kuin edellisenä viikonloppuna Oloksella.

Katri Lylynperän lihaksisto oli Ounasvaaran Suomen cupissa jo terävämmässä kunnossa kuin edellisenä viikonloppuna Oloksella.

Lauantaina Lylynperä putosi ensimmäisenä finaalista vapaan tavan sprintissä, joten hänen loppusijoituksekseen tuli seitsemäs. Sunnuntain perinteinen vitonen tuotti 12. sijan 54 sekuntia molemmat matkat Ounasvaaralla voittaneen Anne Kyllösen takana.
Vauhtia voi suhteuttaa vaikkapa niin, että sprintin maailmancupin osavoiton viime talvena lykkinyt Mona-Lisa Malvalehto oli vain 11,4 sekuntia Lylynperää kiireisempi. Mainio näyttö oli myös edellisen viikolopun kolmossija Oloksella 20-vuotiaiden naisten perinteisellä vitosella selvästi parhaana suomalaisena.
Maaajoukkueen edustuspaikat Rukan maailmancupissa eivät olleet vielä tällä kertaa Lylynperän ulottuvilla, mutta se ei ole ihme Suomen naisten kivikovan tason tuntien. Sen sijaan isäntämaan oikeudella
Suomelle kuuluvaan kansalliseen ryhmään Lylynperä kelpuutettiin.
– Ensi viikonlopun ohjelmakseni varasin kylläkin jo aiemmin muuton Sotkamosta kotimaisemiin Sastamalaan, Pohjois-Suomessa vuoden päivät opiskellut ja harjoitellut Lylynperä naurahti.
– Toissa vuonna pystyin harjoittelemaan marras-joulukuussa vain juoksulenkkeilyllä, joka ei ole parasta mahdollista hiihtokauteen valmistautumista.
– Entisellä kaavalla olen harjoitellut tähänkin talveen, eli tehoja ei ole nostettu. Ensimmäisistä kilpailuista odotin huomattavasti pahempaakin, koska kroppa tuntui peruskestävyysreenin jälkeen aika löysältä, Lylynperä kertoo.

MM-menestys päätavoitteena

Lylynperän kauden ehdottomana päätavoitteena on menestyminen nuorten MM-kilpailuissa, jotka hiihdetään tammi- ja helmikuun taitteessa Italian Val di Fiemmessä. Lylynperä sai MM-tulikasteensa viime talvena, mutta kärkisijat jäivät vielä jonkin matkan päähän.
Val di Fiemmessä 20-vuotiaiden naisten lajivalikoimaan kuuluvat perinteinen vitonen, vapaa sprintti, 5+5 kilometrin yhdistelmä sekä viesti. Lylynperälle se sopii oikein hyvin:
– Olen valmis hiihtämään vaikka täyden ohjelman, jos valmennusjohto päättää niin.
Lylynperää ei käytännössä pudota MM-joukkueesta mikään muu kuin paha epäonni, niin vahva hänen asemansa kaksikymppisten sarjassa on kotimaassa. Tärkeimmät katsastukset hiihdetään vuodenvaihteen tienoilla sekä tammikuun alussa, mutta varakatsastukset jo joulukuun puolivälissä.
Pidettyään viime keväänä kahden viikon lepokauden Lylynperä lomaili Teneriffalla ennen voimapainotteisen jakson alkua.
Hän harjoitteli keskikesän nuorten maajoukkueryhmän mukana ja nautti MM-suunnistustunnelmasta Sotkamossa heinäkuussa osallistuen itsekin pariin Kainuun rastiviikon kilpailuun. Loppukesä sujui Rovaniemen ja Ylläksen maisemissa sekä maajoukkueryhmässä että omatoimisesti, ja syyskuussa olivat vuorossa ylioppilaskirjoitukset.
– Sain loput pakolliset aineet hyväksytysti läpi, mutta keväällä kirjoitan vielä pitkän matematiikan ja fysiikan. Keväällä ovat sitten tiedossa lakkiaiset, Lylynperä kertoo.
Kirjoitusten jälkeen häntä vaivasi kuumeeton flunssa, mutta loukkaantumia ei ole onneksi riesana ollut.
– Rullalenkillä menin tosin nurin niin, että polvet ovat arvella, muttei sen pahempaa ole sattunut. Muutkin MM-ehdokkaat ovat tietääkseni saaneet harjoitella ehjän kesän ja syksyn.

Ojansivunkin vire selvässä nousussa

Armeijaa käyvä Antti Ojansivu arvioi huippukuntonsa löytyvän hieman tavallista myöhemmin.

Armeijaa käyvä Antti Ojansivu arvioi huippukuntonsa löytyvän hieman tavallista myöhemmin.

Antti Ojansivu aloitti Rovaniemellä sprintin karsinnan 64. sijalla, mutta perinteinen kymppi sujui jo selvästi tätä paremmin. Ojansivu hiihti nousujohteisella vauhdilla 16:nneksi hävittyään voiton ottaneelle Sami Jauhojärvelle 52 sekuntia ja jäätyään kymppisakista 21,5 sekuntia.
Ojansivu nappasi myös huippukovan päänahan päihitettyään maailmanmestari Matti Heikkisen 0,7 sekunnilla.
– Eipä tainnut Matilla olla ihan hänen paras päivänsä. Ei ollut itsellänikään vielä ihan herkintä menoa, mutta yleensäkään alkukausi ei ole ollut minulle kovin vahva. Parempaa päin tässä ilman muuta mennään, Ojansivu tuumasi.
– Nyt vielä armeija on vienyt kunnon esiin tulemista normaalia pidemmälle. Siellä olen pystynyt tekemään lähinnä ihan perusharjoittelua, vaikka alokasajan paljon seisomisen jälkeen hommat ovatkin muuttuneet. Vauhtia pitää etsiä tavallista enemmän kilpailujen kautta, Ojansivu jatkoi.
Kestävyysharjoituksista erikoisimmalta kuulostaa matka polkupyörällä viikonloppuvapaalta Niinisaloon. Kansainvälisen tason hiihtäjälle 75 kilometrin polkaisu on kuitenkin lähinnä mukava sunnuntailenkki.
Harjoitusvapaat kuitenkin pyörivät, ja ennen Rovaniemeä Ojansivu leireili maajoukkueryhmän mukana kaksi viikkoa Oloksella, jossa lunta ja pakkasta riitti sopivasti. Oloksen 15 kilometrin vapaalla meno oli vielä tukkoista, sillä sijoitukseksi tuli 105:s kolmisen minuuttia kärjestä.
Hän myös jäi pohjoiseen vielä Suomen cupin jälkeen virittelemään kuntoaan kohti kauden tärkeimpiä koitoksiaan.
– Näytöt eivät ihan riittäneet Rukan maailmancupiin, mutta eipä sinne pääsy toisaalta ollutkaan vielä tämän talven varsinainen tavoitteeni. Päätähtäin on Val di Fiemmen MM-laduilla, alle 23-vuotiaiden sarjassa hiihtävä Ojansivu sanoi.
Niin ikään nuorten MM-kilpailuihin halajava Ylöjärven Urheilijoiden Artturi Pensasmaa  lykki jo Oloksen 20-vuotiaiden vapaalla 15 kilometrillä parhaana suomalaisena kuudenneksi. Palaamme Pensasmaan kuulumisiin tarkemmin lähiviikkojen aikana.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?