Näpistykset ovat kaikkien yhteinen ongelma

Ylöjärveläisäiti toivoo, että kuka tahansa uskaltaisi puuttua näpistelyyn sitä nähdessään. Kähveltäminen vie tihulaisen ongelmiin, aiheuttaa harmia ja huolta perheelle ja tuottaa tappiota kauppiaalle.
Ylöjärvellä nuorten ja heidän vanhempiensa kanssa näpistelytapauksia läpi käyvän Näppihaukan mukaan näpistäjillä on usein rahaa mukanaan. Sen puute ei siis välttämättä selitä näpistystä, vaan tilanne ajaa nuoren kähveltämään. Taustalla voi olla monenmoisia selittäviä tekijöitä. Ongelmanuoresta ei silti välttämättä ole kyse, vaan kovin moni näpistäjä tulee hyvistä perheoloista.

Ylöjärvellä nuorten ja heidän vanhempiensa kanssa näpistelytapauksia läpi käyvän Näppihaukan mukaan näpistäjillä on usein rahaa mukanaan. Sen puute ei siis välttämättä selitä näpistystä, vaan tilanne ajaa nuoren kähveltämään. Taustalla voi olla monenmoisia selittäviä tekijöitä. Ongelmanuoresta ei silti välttämättä ole kyse, vaan kovin moni näpistäjä tulee hyvistä perheoloista.

Kun Ylöjärvellä asuva perheenäiti kuuli ensi kertaa poikansa näpistelystä, tieto tuli lapselta itseltään.
– Hänellä oli niin paha mieli ja huono omatunto, että hän halusi kertoa, äiti selittää.
Äiti ja poika marssivat kauppaan korvaamaan vahingon. Poika tuumi, että kähveltely saisi jäädä sikseen.
Hän jäi kuitenkin kiinni vielä toisen kerran, ja kolmannenkin.
Nyt poika on päättänyt, että touhu riittää. Äiti ei voi kuin toivoa ja luottaa, että päätös pitää.
– Tietenkään luottamus ei tule takaisin yks kaks.
Eniten äitiä harmitti jupakassa se, ettei poika ollut ottanut isosisaruksensa vuosien takaisesta näpistelystä opikseen.
– Luulisi, että esimerkki olisi opettanut, kun poika näki sekä äidin että sisaruksen harmistuksen aikanaan.
Epäonnistumisen tunne painoi äitiä. Hän mietti, mitä olisi voinut tehdä välttääkseen pojan ajautumisen kaidalta tieltä.
Suoranaisiin itsesyytöksiin äiti ei kuitenkaan vajonnut, sillä synkistelyn sijaan hän mieluummin suuntaa katseen eteenpäin. Lisäksi hänen rankkojakin juttuja sisältävä työnsä tuo asioihin perspektiiviä: pojan teko on tietysti väärä muttei tee tästä paatunutta kriminaalia.
Päällimmäisenä äidin mielessä on turhautuminen. Miksi tällaista tapahtuu kerta toisensa jälkeen?
Äiti toivookin, että kaikki näpistelijät jäisivät kiinni – tämä olisi heidän omaksi parhaakseen.

Näpistykset ovat tavallinen riesa

Vuosina 2009–2012 poliisi on kirjannut Ylöjärveltä vähintään 174 ja enintään 223 näpistystä vuodessa. Näistä myymälänäpistysten määrä on vaihdellut 90 ja 132 kappaleen välillä per vuosi. Lisäksi poliisi on kirjannut miltei vuosittain jokusen näpistyksen yrityksen.
Nuoriso-ohjaaja Satu Sirviö kertoo, että Ylöjärvellä toimivan Näppihaukan tietoon tulee usea näpistys kuussa. Näppihaukan juttusille tulevat kuitenkin vain ne ensikertalaiset, jotka sosiaalitoimen väki päättää sille lähettää.
Paljon on toki tapauksia, jotka eivät paljastu koskaan. Ylöjärven Teboilin kauppias Juha-Pekka Tolvanen myöntää, että osa tapauksista ilmenee vasta kameranauhoilta tai tuotehävikkiä tarkasteltaessa.
– Näitä tapahtuu varmasti joka päivä ylöjärveläisissä kaupoissa, Sirviö sanoo.
K-supermarket Linkissä törmätään näpistyksiin viikoittain, Teboililla muutaman kerran kuussa.
– Lähinnä koululaiset käyvät varastamassa. On toki ammattivarkaitakin, jotka vievät paljon, Linkin kauppias Kai Saarinen sanoo.
Ylöjärveläisäidin mukaan jopa jotkut nuoret saattavat vohkia isoja määriä tavaraa ja myydä sitä eteenpäin.

Kiltti lapsikin voi sortua

Kaveripiiri ei suoranaisesti painostanut ylöjärveläispoikaa tekoon. Se kuitenkin oli tälle mallina.
Äiti uskookin, että kun lapset näkevät varastamisen helppouden, he haluavat kokeilla touhua itsekin. Usein kuvaan kuuluu myös näyttämisen painetta: pitää todistaa kovuutensa.
Pojan kädet pani syyhyämään myös jännityksen tunne ja kokeilunhalu.
Monesti ajatellaan, että näpistelyn ydin ei ole itse varastamisessa – onhan saaliina yleensä jotain vähäpätöistä. Uskotaan, että touhu kielii kodin ongelmista tai lapsen kasvukivuista.
Ylöjärveläisäiti myöntää, että joskus nämä asiat voivat piillä taustalla. Hänkin näkee, että siirtyminen yläkouluun laukaisi pojan ongelman.
– Tuossa iässä lapsi ei oikein tiedä paikkaansa – sitä, onko hän pieni vai iso.
Äiti arvelee tuoreen kouluympäristön ja uuden kotiseudun hämmentäneen poikaa ja tarjonneen houkutuksia.
Äiti toteaa, että jotkut lapset hakevat rajojaan, jos kotona ei ole selviä pelisääntöjä. Kuriongelma ei rajoitu vain koteihin. Nainen harmittelee, etteivät tuntemattomat ihmiset ja joskus kaupan työntekijätkään uskalla puuttua nuorten tihutöihin.
– Nykyajan lapset käyttäytyvät aiempaa uhkaavammin sanallisesti.
Äiti kuitenkin huomauttaa, ettei näpistelyn taustalla aina ole ongelmavyyhtiä.
– Meillä on hyvä perhe, hienot välit ja lapset on kasvatettu kunnolla. Poikani saattaa kysyä luvan ottaakseen jääkaapista herkun, ja sitten sama poika näpistää. Kilttikin voi ajautua näpistämään, äiti korostaa ja saa Näppihaukka Satu Sirviöltä tukea väitteelleen.
Äidin mielestä tihutyöhön voi vetää myös silkka himo saada jokin tuote kaupan hyllyltä, oli se arvokas tai ei. Hänen poikansakin on puhtaasti perso makealle.
Myös Sirviön mukaan syyt näpistelyyn ovat monet.
– Usein lapsella on rahaakin mukana, joten kyse ei ole sen puutteesta vaan siitä, että tilanne ajaa lapsen näpistämään, Sirviö sanoo.

Puhe ja kunnon säännöt purevat

Ylöjärveläisäidin mielestä näpistelyyn on puututtava heti, kun siitä saa vihiä.
– Jos lapsen huoneessa on paljon karkkia, meikkejä tai muuta sellaista, pitäisi kyseenalaistaa, mistä ne tulevat.
Itsekin hän nosti kissan pöydälle ja keskusteli vakavasti poikansa kanssa. Kaksikko penkoi mahdollisia syitä ja mietti, millä keinoin puuhan saisi katkeamaan. Keskustelu oli rakentava ja poika halukas juttelemaan.
Äiti näkeekin, että hyvä keskusteluyhteys lapseen on ensiarvoisen tärkeä työkalu.
Näpistelyn jälkeen äiti myös tiukensi sääntöjä ja ryhtyi kontrolloimaan poikansa menemisiä ja rahankäyttöä entistä tarkemmin.
Hän kuitenkin uskoo konkretiaan pureutuviin rangaistuksiin ja valvontakeinoihin. Lapsen tukeminen ja asioiden selvittäminen ovat hänestä parempia konsteja kuin vaikkapa aresti, joka voi jäädä lapselle merkityksettömäksi.

Valvontaa ja valistusta

Tihutöihin kyllästynyt äiti toivoo, että myymälöiden työntekijät puuttuisivat näpistelyyn aina ja johdonmukaisin keinoin.
Linkin kauppias Saarinen vakuuttaa, että hänen marketissaan kaikista ilmi tulleista tapauksista ilmoitetaan poliisille ja vanhemmille.
– Kaikkia työntekijöitä ohjeistetaan näpistysten varalle, hän sanoo.
Ylöjärven Teboilin kauppias Tolvanen sen sijaan soittaa yleensä näpistelijän koululle ja luottaa, että tieto kulkee sieltä eteenpäin. Poliisille hän soittaa joskus. Kauppias myöntää, että käytäntöjä voisi yhtenäistää huoltoasemalla.
Alle 15-vuotiaista poliisi tekee ilmoituksen lastensuojeluun. Tätä vanhemmille se kirjaa sakon. Jos asianomainen vaatii, sakko voidaan muuttaa oikeusteitse toiseksi rangaistukseksi. Näin Linkin kauppias on useasti toiminut, sillä varaton näpistäjä ei välttämättä maksa sakkoaan koskaan.
Vartijoita Teboilille ei ole pystytty hankkimaan, eikä henkilökuntakaan ehdi jatkuvasti kytätä. Huoltoasemalla on kuitenkin yli 20 valvontakameraa, ja kassoilla on kameramonitorit. Jos iso lauma nuoria astelee sisään, henkilökunta jalkautuu myymälätiloihin.
Linkissä pohditaan jatkuvasti uusia keinoja näpistelyn välttämiseen. Tolvanen tuumaa, että Teboililla on jo riittämiin valvontakameroita, joten paras keino näpistelyä vastaan on entistä huolellisempi tarkkailu. Ylöjärveläisäiti ehdottaa, että usein näpistettäviä tuotteita voisi sijoittaa myyjien näkösälle.
Äiti kaipaa myös lisää valistusta lapsille.
– Lapsiin pitää juurruttaa ymmärrys, että näpistäminen on väärin. Rikosrekisterimerkinnästä voi olla haittaa vaikka työnhaussa. Alle 15-vuotiaista tehtävät ilmoitukset sosiaalitoimeen taas voivat poikia perheelle ongelmia, äiti muistuttaa.
Hän, samoin kuin Linkin kauppias, haastaa ongelman kitkentään kaikki ihmiset: näpistelyyn pitää puuttua, oli tihulainen tuttu tai ei.
– Varsinkin nuoret hyväksyvät kaveriensa näpistelyn, mutta heidän kannattaisi muistaa, että siinä leimautuu koko porukka, Saarinen varoittaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?