Voionmaan opiston opiskelijat saivat hienon mahdollisuuden selostaa Mestis-jääkiekkoa

Tulevaisuuden äänet

Kuusi Voionmaan opiston opiskelijaa ahtautuu seuraavien kuukausien aikana parikymmentä kertaa Lempäälän Masku Areenan selostuskoppiin. Edessä on nuorten toimittajalupausten uran toistaiseksi kovin haaste, kun heidän täytyy selostaa suorassa televisiolähetyksessä katsojille, mitä Lempäälän Kisan otteluissa tapahtuu.
Nämä Voionmaan opiston opiskelijat nähdään jatkossa Lempäälän jäähallissa viihdyttämässä sekä televisionkatsojia että paikalla olevaa yleisöä.

Nämä Voionmaan opiston opiskelijat nähdään jatkossa Lempäälän jäähallissa viihdyttämässä sekä televisionkatsojia että paikalla olevaa yleisöä.

LeKin jokainen kotiottelu näytetään Mestis-TV:ssä. Aiemmin otteluissa ei ollut selostajaa lainkaan, mutta nyt pelitapahtumien kulkua värittää kuusi huippuinnokasta nuorukaista.
Ääneen pääsevät Voionmaan opiston radio-ja tv-linjalla opiskelevat Antti Koivisto, Niki Miettinen ja Janne Lemmetty sekä lehtitoimittajaksi kouluttautuvat Mikko Heikkilä, Elmeri Salo ja Lari Seppinen.
Kenelläkään kuusikosta ei ole aiempaa kokemusta media-alan töistä.
21-vuotias hattulalainen Janne Lemmetty haki Voionmaalle opiskelemaan kyllästyttyään rekka- ja konekuljettajan töihin. Hän toimii tuoreen selostajaporukan tuottajana.
22-vuotias tamperelainen Mikko Heikkilä teki vuonna 2010 suorittamansa ylioppilastutkinnon jälkeen jonkin aikaa töitä, kunnes huomasi haluavansa urheilutoimittajaksi.
Niin ikään 22-vuotias hyvinkääläinen Niki Miettinen sanoi itsensä irti puusepän töistä ja palasi koulun penkille Voionmaalla.
19-vuotias ylöjärveläinen Antti Koivisto ja 18-vuotias kouvolalainen Lari Seppinen tulivat Voionmaalle, kun paikka yliopistossa ei auennut.
19-vuotias nokialainen Elmeri Salo puolestaan kertoi olleensa jo pidempään kiinnostunut toimittajan työstä, ja siksi Voionmaa tuntui houkuttelevalta vaihtoehdolta.

Vinkkejä parhaalta mahdolliselta taholta

Kun kutsu selostustöihin Lempäälään kävi, oli kokemattomien toimittajien saatava nopeasti asiantuntija-apua.
Toki neuvoja on tullut myös viestintään ja taiteeseen erikoistuneen kansanopiston opettajilta, mutta tärkeimmät vinkit piti saada muualta.
Fiilis olikin korkealla, kun apuun riensi itsekin Voionmaalla aikoinaan opiskellut tähtiselostaja Tuomas Virkkunen.
Tämä herra ainakin tietää, mistä puhuu. Urheilutoimittajain liitto valitsi Virkkusen vuoden 2008 urheilutoimittajaksi. Lisäksi IS Urheilu ja Urheilulehti ovat valinneet hänet Suomen parhaaksi jalkapalloselostajaksi.
Aiemmin muun muassa Ylellä ja Viasatilla työskennellyt Virkkunen selostaa nykyään MTV Sportilla.
– Virkkunen tähdensi sitä, että taustatyötä pitää tehdä todella paljon ennen selostusta. Lisäksi hän kertoi, että selostusta voi harjoitella esimerkiksi silloin, kun pelaa Playstationilla lätkää tai futista, Niki Miettinen kertoo.
– Vaikka Virkkunen oli vain päivän kanssamme, saimme häneltä kullanarvoisia vihjeitä. Hän oli iloinen siitä, että olimme saaneet tällaisen mahdollisuuden, johon kannatti ehdottomasti tarttua, Janne Lemmetty lisää.
Opiskelijaporukka otti Virkkusen neuvot tosissaan, sillä ensimmäiseen selostusvuoroonsa valmistautuessaan Lemmetty ja Elmeri Salo käyttivät kolme päivää taustatyön tekemiseen.
– Opiskelimme joka ilta LeKin ja vastustajan asioita, ja teimme kumpikin omat muistiinpanomme. Silti pelaajien nimet meinasi unohtua ottelun tuoksinassa. Se kertoo siitä, miten nopea peli jääkiekko on, Lemmetty selvittää.

Ensimmäinen selostus sujui hyvin

Lemmetty ja Salo olivat siis opiskelijoista ensimmäisenä tulessa marraskuun ensimmäisenä päivänä, kun LeKi kohtasi kotonaan Heinolan Peliitat.
Selostuskopissakin säilyi jännitys loppuun asti, kun ottelu ratkesi vasta jatkoajan jälkeen voittomaalikilpailussa.
– Muuten en jännittänytkään oikeastaan ollenkaan. Itse asiassa yllätyin siitä, miten helppoa ja rentoa selostaminen oli. Odotin pahempaa, Salo sanoo.
Lemmetyn mukaan selostajakaksikko sai aikaiseksi rennon kokonaisuuden, jota oli varmasti mukava kuunnella.
– Jännittäminen loppui, kun saimme linjat auki. Saimme myönteistä palautetta, paitsi niistä kolmesta kirosanasta, jotka suustani lipsahti, Lemmetty nauraa.
Jatkossa selostajakokelaat aikovat seurata tiiviisti LeKin tekemisiä sekä Mestiksestä kantautuvia uutisia.
Selostuksista aiotaan saada kauden edetessä entistä sujuvampia ja kuulijalle mielenkiintoisia. Parhaimmillaan LeKin otteluita seuraa Mestis-TV:stä satoja silmäpareja.
– Haastavinta on varmaankin muistaa pelaajien nimet ja numerot. Lisäksi minua arveluttaa se, missä kohtaa selostajapari vaihtaa selostusvuoroa, ettei synny hiljaisia ja kiusallisia taukoja, Mikko Heikkilä tuumaa.
Tuottajana toimiva Lemmetty on jakanut selostusvuorot tasan kuusikon kesken. Jokaiselle tulee selostettavaksi noin seitsemän ottelua.

Ohjelmaa myös erätauoille

Ellinora Pelamo huolehtii erätaukohaastatteluista

Ellinora Pelamo huolehtii erätaukohaastatteluista

Voionmaan opiston anti LeKin ottelutapahtumiin ei rajoitu pelkästään kamppailujen selostamiseen.
Selostajakuusikon lisäksi oman värinsä LeKin otteluihin tuovat Voionmaan opiston opiskelijoiden tekemät erätaukohaastattelut.
Haastattelijoina Lempäälän jäähallissa toimivat Ellinora Pelamo, Efe Tüze, Minja Rantavaara, Oona Saari, Sami Tuunanen sekä Soila Merijärvi.
Ellinora Pelamo mietti ensin myös selostustöitä, mutta jätti sen suosiolla urheilusta kiinnostuneille nuorukaisille.
– Blondi selostamassa jääkiekkoa ei ole välttämättä kovin hyvä yhtälö, alkusysäystä media-alan uralle Voionmaalta hakeva Pelamo sanoo vilpittomästi nauraen.
Voionmaan opiston opiskelijat pääsevät harjoittelemaan media-alaa mahdollisimman monipuolisesti. Kaikesta otetaan ilo irti.
– Olemme harjoitelleet täällä opistolla esimerkiksi radio-ohjelmien tekoa, ja pian pääsemme tekemään lähetyksiä Radio Moreeniin. Lisäksi olemme kirjoittaneet lehtijuttuja ja parhaillaan on käynnissä valokuvauskurssi. Televisiotöihin pääsemme tutustumaan lähemmin keväällä, Pelamo luettelee.

Vahva usko tulevaisuuteen

Lähes kaikilla Voionmaan opiston opiskelijoilla on tiedossa se, mitä tapahtuu, kun opiskelut ensi keväänä päättyvät.
Esimerkiksi Niki Miettinen ja Janne Lemmetty ovat menossa Radio Citylle työharjoitteluun. Jatkossa Miettinen toivoo pääsevänsä töihin ulkomaille. Lemmettyä puolestaan kiinnostaa radioalan viihteellinen puoli.
Koko ikänsä jääkiekon parissa pelaajana, tuomarina ja valmentajana toiminut Mikko Heikkilä  haluaa puolestaan urheilutoimittajaksi.
Ellinora Pelamo toivoo hänkin pääsevänsä media-alan töihin, eikä lisäkoulutuskaan olisi hänen mukaansa pahitteeksi.
Lari Seppinen saattaa hakea Antti Koiviston tapaan uudelleen yliopistoon.
Nuoria opiskelijoita ei ainakaan vielä huoleta media-alan myllerrys. Työpaikat saattavat olla kiven alla.
– Tämä on kuitenkin ala, joka ei voi koskaan kuolla. Uskon, että osaajille löytyy aina tarvetta, Ellinora Pelamo sanoo.
Voionmaan kultakurkut ovat seuraavan kerran äänessä tänään keskiviikkona kello 18.30, kun LeKi kohtaa Mestiksen kärkijoukkueisiin kuuluvan TuTon.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?