John F. Kennedy

Kaks kaks yks yks kuus kolme. Tuollainen litania numeroita sitä on mieleen syöpynyt. Kyse on tietysti päivämäärästä 22.11.1963 ja Yhdysvaltojen silloisen presidentin salamurhasta. Lyhyesti Kennedyä voi kuvata nuoreksi ja suosituksi. Itse asiassa hän oli nuorin vaaleilla valittu USA:n presidentti. Siksi häntä kohdannut rikos on erityisen iljettävä. Toivottavasti rapakon takana murha ei vanhene koskaan.
Tapahtumasta on kohta kulunut tasan 50 vuotta ja siksi luonnollisesti asiaa muistellaan monin eri tavoin. Muun muassa Ilta-Sanomissa oli aiemmin syksyllä erillisenä lehtenä kattava journalistinen historiapaketti. Median rooliksi tulee kuvailla väistämättä lukuisia asioita. Sen sijaan syvällinen analyysi helposti puuttuu. Pikemmin tiukka salaliittoteoreetikko voi nähdä peräti hämäyksen tapaista.
Sekä Kennedyn että hänen vaimonsa Jacquelinen osalta pelkästään heidän sukutaustojaan voi pitää mielenkiintoisina. Erityisesti Kennedyjen kohdalla olisi oikeampaa puhua dynastiasta kuin pelkästä suvusta. Jackien tyylikäs olemus puolestaan hakee vertaistaan elokuvatähtien joukosta, misseistä nyt puhumattakaan.
Avioliittolupauksissa sanotaan vain kuoleman erottavan. Kennedyn pariskunnalla näin aluksi kävikin. Jacqueline jatkoi omaa elämäänsä miehensä kuoleman jälkeen yli 30 vuotta. Oli jopa tunnettu avioliitto kreikkalaisen laivanvarustajan Onassiksen kanssa. Lopulta kuolema yhdisti heidät. Rouva Kennedy nimittäin haudattiin samalle, presidenteille harvinaiselle Arlingtonin sotilashautausmaalle. Ei ainakaan voi sanoa, että Yhdysvallat olisi unohtanut leskeksi jääneen ensimmäisen naisen.
Lopputulos on kaikkien tiedossa. Sitä edeltävistä tapahtumista on melko paljon tietoa, mutta vielä enemmän on avoimia kysymyksiä. Tietokilpailukysymyksenä voi hyvin olla kohtalokkaan kadun nimi Dallasissa. Helpottavana muistisääntönä voi pitää kauhuelokuvaa Painajainen Elm Streetillä. Kyseisen kadun nimi kun sattuu olemaan sama.
Reaalielämän painajaiset ovat pahimpia. Lee Harvey Oswald jäi kiinni vain noin 1,5 tuntia Kennedyn ampumisen jälkeen. Kun ajattelee sen aikaista tekniikan tasoa, niin tulos on hämmästyttävän nopea. Oswaldin tiedetään ostaneen kiväärin ja revolverin postimyynnistä. Ei ihan onnistuisi nykyään edes jenkeissä.
Pari näkökulmaa ovat salaliittoteoreetikoiden mukaan epäilyttäviä. Oswaldin ampumataitoa pidettiin huonona. Osin tämän takia on spekuloitu sillä, että ampujia oli mahdollisesti enemmän kuin yksi. Myöskään motiivista ei ole varmaa käsitystä. Oswaldin lesken mukaan hänen miehensä ei suhtautunut kielteisesti Kennedyyn.
Vielä suurempi motiivin puute taas koskettaa herraa nimeltä Jack Ruby. Hän puolestaan keskellä poliiseja ampui Oswaldia vain kaksi päivää presidentin murhan jälkeen. Tällaista voi kuvitella tapahtuvan lähinnä kirjoissa ja elokuvissa. Oswald tosin sai vain yhden luodin vatsaansa. Tiedä sitten millaista hoitoa hän sai, mutta lopputulos on tiedossa. Oswald hiljeni määritelmällisesti. Ruby puhui monenlaisia juttuja, mutta tärkeimmistä asioista hän pysyi vaiti kuolemaansa saakka.
Ihan kotoisessa Suomessa olen törmännyt seuraavaan sanontaan. Sillä ei ole merkitystä, että kuka luodin ampui, vaan sillä joka sen maksoi. Kennedyn tapaukseen tästä saa jotain osviittaa. Ihan pelkät poliittiset motiivit tuskin riittivät murhan toteutukseen. Toisaalta totuus on tarua ihmeellisempää. Oswald saattoi toimia yksin. Avoimuus asian ympärillä ei valitettavasti ole täydellistä. Ja mikäli murha oli ostettu, rahaa on ollut takana enemmän kuin suuri yleisö osaa edes kuvitella.
Kokonaisuudessaan 1960-luku oli Yhdysvalloissa levoton. JFK:n lisäksi murhattiin Martin Luther King. Lisäksi valitettavan tunnetuksi tuli kirjainyhdistelmä RFK. Se tarkoittaa Robert Fitzgeraldia eli Johnin nuorempaa veljeä. Hänen presidenttiyshaaveensa jäivät pelkiksi suunnitelmiksi.
Suomessa julkinen sektori on kriisissä. Menot ylittävät tulot ja se kuuluu ilmaista termillä kestävyysvaje. Kennedyn tunnetut sanat sopivat myös meille tänä aikana. Älkää kysykö, mitä maanne voi tehdä hyväksenne – kysykää, mitä te voitte tehdä maanne hyväksi.

marko@markotaipale.fi

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?