Onnea Kurpitsalle!

Kohta on taas se… vai milloin se oikeastaan on? Oliko se jo? Lapsella oli ainakin halloween disco. Miten se lausutaan? Halloveen? Helouviin? Toivottavasti lapseni ei aio kysyä, mitä silloin juhlitaan. Minä en ole oikein varma. Tämä on taas niin terveisiä Ameriikasta, jossa halutaan tehdä kaikesta mahdollisimman iso numero mahdollisimman runsaalla rekvisiitalla. Niin kuin ystävänpäivä: sydän, sydän, sydän, kortti, konvehti, kermakakku.
Ystävät on ystäviä, ja minä ymmärrän, että niitä juhlitaan. Mutta tämä kurpitsajuttu. Se liittyy jotenkin pyhäinmiestenpäivään?
Onhan toki niinkin, että on ollut ehkä suomalaisten idea liittää Kristukseen syntymäjuhlaan punatakkinen vanha mies nimeltä joulupukki. Mutta kenen mielestä pyhiä miehiä kuvaa parhaiten silvottu kurpitsa? Miksi nämä on edes yritetty liittää toisiinsa?
Haluaisin esittää joitain parannuksia nykyiseen juhlapäiväkalenteriin loppuvuoden osalta. Ensinnäkin, tämä halloween. Ajankohta on erittäin huono. Koska jouluhössötys alkaa vuosi vuodelta aikaisemmin, nämä sesongit ovat ikävästi päällekkäin. Tiimari ei pääse myymään joulutunnelmaa ennen kuin kaikki oranssit ja mustat pahvifiguurit on saatu hoidettua alta pois. Kurpitsajuhla siis nykyistä aikaisempaan ajankohtaan.
Jos ajankohtaa ei jostain syystä voi aikaistaa, niin teemaa voisi ainakin hieman hioa iloisempaan suuntaan. Jos minä haluaisin järjestää juhlat tämän syksyisen sateen ja pimeyden keskelle, en valitsisi teemaksi lepakoita ja kummituksia, vaan jotain hieman hilpeämpää, vaikka kolibreja ja barbienukkeja.
Sitten tämä symboliikka. Ehdottaisin, että erotetaan kurpitsa pyhäinpäivästä. Ne, jotka haluavat juhlia kurpitsaa ja lepakkoa muoviset vampyyrinhampaat suussa, voisivat rauhassa tehdä sen. Kenenkään ei tarvitsisi tuntea syyllisyyttä, jos ei ole koskaan Pyhäinpäivästä kuullutkaan. Ne, jotka ovat pyhäinpäivän kannalla, voisivat juhlia pyhiä miehiä eri ajankohtana ilman mitään kuminaamareita.
Ja kun nyt lähdettiin, saman voisi tehdä joululle. Ensin olisi joulu, sitten punanuttuisenmiehenpäivä. Joulu olisi uskonnollinen pyhä. Punanuttuisenmiehenpäivänä laulettaisiin tipetipe ja porot osaisivat lentää. Silloin ei tarvitsisi yrittää selittää lapsille, että tässä päivässä on kysymys muustakin kuin siitä, että sinä saat lahjoja.
Periaatteessa olen aina ollut sitä mieltä, ettei ole väliä, mitä juhlitaan, kunhan juhlitaan. Mutta tämä alkaa olla jo liian monimutkaista, kun pitää olla harras ja riehakas samaan aikaan.
Päätin jo vuosia sitten boikotoida Halloweenia, koska se on turha muukalainen suomalaisessa juhlakalenterissa. En ole rasisti, mutta jotkin asiat, jotka ovat ulkomailla, saisivat pysyä ulkomailla.
Nyt kurpitsajuhlan sivuuttaminen on kuitenkin mahdotonta. Lapsilla on halloweenjuhlia. Sinne pitää olla naamiaisasu. Koska teema on ankea, vanha kunnon Helinä-keiju ei toimi. On pakko virittää itsensä kauhun taajuudelle ja miettiä voiko kuusivuotiaan pukea luurangoksi tai viikatemieheksi.
Ystävä leipoo halloweenjuhliin teemaan sopivia kauhuleivoksia. Hän on selvästi sinut tämän asian kanssa. Minä en ole.
Terveisiä vain sille, joka keksi, että Suomessakin voitaisiin alkaa juhlia Halloweenia. Hyvä idea, vain nimi on outo, ajankohta väärä, teema liian synkkä ja symboliikka ihan… kurpitsasta.

Veera Nieminen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?