Putkituotteita valmistava Prospero Oy satsaa tulevaisuuteen Ylöjärvellä

Tehdasrakennuksen tilat kaksinkertaistuvat

Toistakymmentä vuotta Ylöjärvellä toiminut Prospero-tehdas saneeraa tuotantotilansa kaksinkertaisiksi. Viime viikolla vietettiin harjannostajaisia, ja projektin on kokonaisuudessaan määrä olla valmis ensi vuoden alussa.
Muun muassa metallisia paljetasaimia valmistavan tuotantolaitoksen johtaja Tapio Meriläinen sanoo, että yritys haluaa säilyttää toimintansa kotimaassa. Siksi Ylöjärvellä laajennetaan tehdasrakennusta.
45 Prospero

Prospero Oy:n tarina on vähintäänkin mielenkiintoinen. Yhteyksiä Ylöjärveen löytyy jo 1970-luvulta.
– Muiden muassa Arvi Artama oli perustamassa Prospero Oy:tä myytyään Lamino Oy:n Pilkingtonille 1970-luvun puolivälissä, tehtaanjohtaja Tapio Meriläinen sanoo ja myöntää, että yritys on halunnut pitää yllä matalaa profiilia Ylöjärvellä.
Virallisesti yhtiö perustettiin vuonna 1978. Se valmisti alkuaikoinaan monenlaisia tuotteita.
– Paljetasaimet ovat olleet mukana ensimetreiltä. Aivan aluksi yritys toimi Tampereella, mutta jo vuonna 1981 Ylöjärven Tulotielle rakentui ensimmäinen halli, johtaja taustoittaa.
– Nyt laajennusprosessissa oleva rakennus valmistui vuonna 1988. Seuraavana vuonna Masino-konserni osti enemmistöosuuden Prosperosta. Siitä asti olemme toimineet tämän konsernin osana, Meriläinen summaa.

Kahden tuotteen
voimalla

Tulotieltä ponnistava Prospero valtaa markkinoita kahdella omalla tuotteellaan: metallisella paljetasaimella ja kokometallisella letkuasennelmella.
– Näitä tuotteita käytetään pääasiassa putkistojen lämpöliikkeen kompensointiin sekä värinän vaimennukseen. Käyttökohteita ovat esimerkiksi kaukolämpölinjat, laiva- ja voimalaitosmoottorit, voimalaitokset sekä telakat – yleisesti ottaen kaikki ne paikat, joissa vain on putkistoja.
Valmistettavien artikkelien suuruus vaihtelee suurestikin.
– Koko riippuu paljon siitä, mihin esinettä tarvitaan. Kaikkein pienin letku on halkaisijaltaan kuusi millimetriä, ja suurimmat palkeet ovat yli kolmen metrin suuruisia.
Näiden monikerrospaljetasainten valmistajana Prospero on ainoa maassamme. Letkuja valmistetaan toki muuallakin.
Asiakaskunta on laaja. Yritys kasvattaa vientiään yleisestä surkeasta taloustilanteesta huolimatta.
– Asiakkaitamme on Suomen lisäksi muun muassa Puolassa, Baltiassa ja Ruotsissa. Mutta löytyypä asiakaskuntaa myös Etelä-Koreasta, Kiinasta ja Mongoliasta. Viimeisimpänä uutena kohteena on STX:n telakka Ranskan St. Nazairessa, jossa neuvottelut tulevan Oasis-risteilijän paljetoimituksista ovat edenneet jo pitkälle, tyytyväinen tehtaanjohtaja paljastaa.

Huomattava
työllistäjä

Suomessa Prosperolla on ainoastaan yksi tehdas, mutta konsernilla on toimipaikkoja muuallakin kuin Ylöjärvellä. Yritys työllistää Suomessa kaikkiaan huomattavan joukon ammattilaisia.
– Masino-konsernilla on toimintaa Vantaan-pääkonttorin lisäksi myös Turussa. Konsernissa on kaikkiaan noin 120 työntekijää, joista arviolta 35 pakertaa Ylöjärvellä. Uusien tilojen myötä on mahdollista tuplata tämänhetkinen työntekijämäärä, Tapio Meriläinen kertoo.
Konsernin liikevaihdon perusteella voi sanoa, ettei yritystoiminta ole mitään nappikauppaa.
– Puhumme noin 40 miljoonan euron vuotuisesta liikevaihdosta. Prosperon tehtaan on nyt mahdollista tuplata myös oma liikevaihtonsa, johtaja selvittää.
Tuuma Ylöjärven tehtaan laajentamisesta kehkeytyi puhtaasti käytännön sanelemana. Meriläisen mukaan lisätilan tarve ajoi rakennusjalalle.
– Yli 20 vuotta vanha halli on käynyt auttamatta ahtaaksi liiketoiminnan suurentuessa viime vuosina. Lisäksi tilat tarvitsivat myös peruskorjausta. Toiminnan kasvattaminen entisestään ei olisi enää onnistunut vanhoissa tiloissa.
Saneerausprojekti on iso paukku myös rahallisesti.
– Investointina rakennusprojektin suuruusluokka on kolme miljoonaa euroa. Tänä päivänä on harvinaista, että jokin yritys laajentaa tehdasrakennusta Suomessa, kun toimintaa viedään järjestään ulkomaille.
Meriläisellä on myös selvä ajatus, miksi tehdas haluttiin säilyttää juuri Ylöjärvellä.
– Tehtaan toiminta on vakiintunut puutarhakaupunkiin, ja ammattitaitoiset työntekijämme asuvat lähialueella. Ei olisi ollut edes järkevää aloittaa toimintaa muualla Suomessa.

Tuotanto säilyy
kotimaassa

Yrityksen sydämenasia on säilyttää tuotanto Suomessa. Nykypäivänä tällainen linjaus on kullanarvoinen.
– Olemme vetäneet strategisen linjauksen, että haluamme pitää tuotantomme Suomessa.
Laajennus tuo mukanaan monta mukavaa seikkaa. Vaikka ennen kaikkea neliömäärä kasvaa, saattaa yritys olla tulevaisuudessa myös nykyistä suurempi työllistäjä.
– Se mahdollistaa sekä entistä joustavamman layoutratkaisun tuotannolle että uudet koneinvestoinnit, joita ei ole pystytty vanhoissa tiloissa tekemään.
– Henkilöstöä tarvitsemme ainakin suunnitteluun lisää jo lähiaikoina. Tuotantoon palkataan väkeä tarpeen mukaan, oletettavasti jo keväällä.
Rakennusprojekti valmistuu syksyn ja ensi kevään aikana.
– Tuotantolaitteiden muutto alkaa lokakuun loppupuolella, mutta myös vanhat tuotantotilat peruskorjataan. Rakennusprojekti etenee hyvin aikataulussaan, ja kokonaisuudessaan uudet tilat ovat käytössä maaliskuun lopulla. Keväälle jää vielä hieman pihatöitä, hän valottaa.
Prosperossa tähytään tulevaa avoimella mutta kilpailuhenkisellä mielellä.
– Laajennukseen ryhdyttiin tulevan kasvun mahdollistamiseksi. Kilpailijoita on Euroopassa useita, ja visionamme on kasvaa siinä joukossa keskisuureksi toimijaksi. Tähän tavoitteeseen pääseminen tarkoittaa toiminnan tuplaamista lähivuosien aikana.

Laatu on
vahvuus

Tapio Meriläisen mukaan Prosperon vahvuus on laatu.
– Olemme viime vuosina suuntautuneet yhä enemmän vaativiin sovelluksiin, joihin liittyy erilaisia hyväksyntöjä ja luokituksia. Näissä olemme vahvoja, ja kun maailma etenee kohti yhä säädellympää ympäristöä, meille pienenä yrityksenä riittää valtavasti markkinoita maailmalla.
Ala on kuitenkin suhdanneherkkä niin kuin teollisuus ylipäänsä.
– Yleinen teollisuuden tilanne ilmenee meilläkin, ja tehtaan laajennuspäätös oli hyvin lähellä jo vuoden 2008 lopulla. Silloisen markkinatilanteen muutoksen takia odottelimme tämän vuoden alkuun ennen kuin rohkaistuimme aloittamaan laajennusprojektin.
Vallitseva talouskurimus näkyy eri asiakkaiden käyttäytymisessä.
– Taantuman vaikutus vaihtelee hyvin paljon asiakkaittain. Toisilla menee oikein hyvin, toisilla on puolestaan hiljaista. Kausivaihtelu tarkoittaa sitä, että kesällä on vilkkaampaa, ja vuodenvaihteen paikkeilla on hiljaisempi hetki kuin muulloin. Tämä sopii tuotannon muutolle mainiosti, sillä muutto aiheuttaa väkisin hieman haittaa arkitoiminnalle, tehtaanjohtaja kuittaa.

Masino-konserni

• on teknistä kauppaa harjoittava, suomalaista teollisuutta ja tuotantoa palveleva yritysryhmä, jonka moni tuote on oman toimialansa markkinajohtaja.
• on perustettu vuonna 1958.
• työllistää 120 henkeä.
• pyörittää 40 miljoonan euron liikevaihtoa.
• toimii Vantaalla, Ylöjärvellä ja Turussa.

Lähde:
Masino-konserni

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?