Juhlatunnelma täytti taitajien talon

Tupa täyttyi vieraista, kun Akun Tehtaalla juhlittiin talon ja sen väen saavuttamaa virstanpylvästä viime torstaina.
Harvoin lavalla nähty Nyrock Dolls esiintyi juhlan kunniaksi. Kitaroinnista vastasivat Pasi Heikura (vas.), Kjell Westö (kesk.) ja Mauri Kunnas (oik.). Bassoon tarttui Juba Tuomola (2. vas.). Silja Sillanpää lauloi, ja rumpuja paukutti Aku Syrjä. Toinen laulaja Arto Nyberg ei päässyt paikalle.

Harvoin lavalla nähty Nyrock Dolls esiintyi juhlan kunniaksi. Kitaroinnista vastasivat Pasi Heikura (vas.), Kjell Westö (kesk.) ja Mauri Kunnas (oik.). Bassoon tarttui Juba Tuomola (2. vas.). Silja Sillanpää lauloi, ja rumpuja paukutti Aku Syrjä. Toinen laulaja Arto Nyberg ei päässyt paikalle.

Valtavat valokeilat halkovat Ylöjärven tummaa taivasta. Akun Tehdas on puettu hämyiseen valaistukseen niin sisältä kuin ulkoa.
On aika juhlia yritysryppään kymmenvuotista taivalta.
Tupa täyttyy juhlavieraista. Nautiskellaan tarjoiluista ja rupatellaan. Aika ajoin vieraita viihdytetään ohjelmalla. On onnentoivotuksia, katsauksia kuluneisiin vuosiin ja tietenkin livemusiikkia.
Lavalla musisoivat Zarkus Poussan kvartetti, erityiskokoonpano Nyrock Dolls, Eläkeläiset ja Eppu Normaali, tottahan toki.
Pienellä screenillä pyörii onnentoivotusvideoita. Muun muassa Timo Kahilaisen lakonisuudessaan hupaisa onnittelu nostaa hymyn huulille. Myös Akun Tehtaan yrityksistä näytetään esittelypätkiä, ja tehtaan aikaansaannoksia vilahtelee näytöllä.
Videot osoittavat hyvin, mihin kaikkiin sopukoihin Eppujen ympärille syntynyt yritysrypäs on ulottanut rönsynsä.

Ammattitaitoa ja hyvää yhteishenkeä

Akun Tehdas on ollut paitsi kiintoisa sivusta seurattava myös oivallinen kumppani.
Juhlasalin hämärässä seisovalle Radio Musan ohjelmapäällikölle Pentti Teräväiselle tehdas on tarjonnut juttuaiheita eetteriin. Talossa järjestyi myös hänen tuottamansa karjalaisiskelmä-cd:n painatus.
– Ihaillen olen katsellut Akun Tehtaan menestystä. Täällä ammattitaito on valjastettu käyttöön, Teräväinen kehaisee.
Niin ikään talo saa kiitosta työpaikkana.
– Tämä on ihan uskomattoman hyvä paikka työskennellä. En tiedä työpaikkaa, joka voisi olla samanlainen kuin tämä, Aku’s Factoryn äänimies Jyrki Saranpää ylistää.
Vaikka jatkuvasti kehittyvällä alalla työskentely on toisinaan raskasta, työn mielekkyys pitää Saranpään tyytyväisenä. Myös hyvä henki innostaa.
– Aku on paras pomo, joka voi olla. Täällä porukka on rentoa johdosta lähtien.
Tuskin käy kiistäminen, että Akun Tehdas on värittänyt positiivisin sävyin Ylöjärven yrittäjäimagoa.
– Varmaan tehdas on ollut suht koht positiivinen ilmiö, Aku’s Factoryn kehitysjohtaja Reijo Hammar tuumii vaatimattomasti, liiallista hehkutusta väistellen.
– Ehkä meillä on ollut siinä mielessä hyvä vaikutus, että ylöjärveläiset yritykset osaavat verkostoitua, Hammar viittaa tehtaan luomiin lukuisiin kontakteihin.

Tyytyväisin mielin, jalat maassa

Pikkujoulut. Ne Juha Torvinen mainitsee ensimmäisenä, kun kysytään muistoja tehtaan taipaleelta.
– Tuo matto on ollut painimattomme, Torvinen nauraa.
Mieleen on tallentunut myös Ratinan stadionin keikka vuodelta 2004. Eppu Normaali oli tapahtuman pääesiintyjä, ja ensimmäistä kertaa kaikki järjestelyt olivat bändin omissa käsissä.
Aku Syrjä myhäilee, kuinka hieno tunne kirpoaa, kun esiintyessään havahtuu miettimään, että alla oleva lava ja ympärillä olevat laitteet ovat oman firman kalustoa.
Bändin jäsenten on kuitenkin hankala poimia yksittäisiä tunnepiikkejä vuosien varrelta.
– Tämä on ollut yhtä laakeaa huippukohtaa, Mikko ”Pantse” Syrjä kuvailee.
Aku Syrjä myöntää, että aika ajoin mieleen kumpuaa tyytyväinen tunne siitä, mitä on saatu aikaan. Torvisen mukaan firmaan pätee kuitenkin sama juttu kuin bändiin: ylpeisiin aatoksiin ei voi jämähtää, vaan on keskityttävä tekemiseen.
Vaikka Martti Syrjä ei olekaan varsinaisesti tehtaan leivissä, letkauttaa hän käyvänsä toisinaan tarkistamassa, miten hommat sujuvat.
– Tulee illuusio tärkeänä olemisesta. Mutta onhan se paras pysyä hiljaa, jottei hämmennä pataa, mies sanailee.
Hän kokee olleensa palanen tehtaan luomisessa.
– Haluan siten tuntea omalle itsellenikin osuvaa ylpeyttä, hän hymyilee.
– Olen iloinen, että Akun Tehtaalla on onnistuttu. Kaverit eivät ole munineet, vaikken joka päivä olekaan käynyt katsomassa hommia päältä, muusikko virnistää.

Vuositolkulla vakaita askelia

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?