Ylöjärvi tarkistaa vuosittaisen maksuosuutensa Tredea Oy:lle?

Elinkeinoyhtiö hieroo yritystonttikauppoja hyvien aikojen tahtiin

Ylöjärvi säilyttää vahvan vetovoimansa elinkeinoelämän silmissä, vaikka valtakunnallisesti yrityskenttä isosti painiikin talouskurimuksessa.
– Olemme myyneet ja luovuttaneet jo kymmenen merkittävää tonttia tänä vuonna. Uskon, että pääsemme tavoitteeseemme eli lyömme lukkoon vielä kaupat parista kolmesta yritystontista, Ylöjärven Yrityspalvelu Oy:n toimitusjohtaja Timo Isolähteenmäki sanoo.
– Ylöjärven yritystonttikauppa on seudun vilkkainta. Olemme myyneet jo kymmenen tonttia tänä vuonna, Ylöjärven Yrityspalvelu Oy:n toimitusjohtaja Timo Isolähteenmäki sanoo. Siltatien ensimmäinen vaihe on pian täysi. Muun muassa Kaavin Kivi Oy avaa tehtaansa ja myymälänsä pian.

– Ylöjärven yritystonttikauppa on seudun vilkkainta. Olemme myyneet jo kymmenen tonttia tänä vuonna, Ylöjärven Yrityspalvelu Oy:n toimitusjohtaja Timo Isolähteenmäki sanoo. Siltatien ensimmäinen vaihe on pian täysi. Muun muassa Kaavin Kivi Oy avaa tehtaansa ja myymälänsä pian.

Ylöjärven kaupunki katsoo erityisellä suurennuslasilla, mihin se eurojaan ensi vuonna käyttää. Pelkona on ollut esimerkiksi se, että leikkuri viiltää elinkeinotoimen määrärahoja.
Kaupunkikehitysjaoston puheenjohtaja ja Ylöjärven Yrityspalvelu Oy:n hallituksen puheenjohtaja Mika Kotiranta (kok.) sanoo, että päätöksentekijöiden on harkittava nimenomaan Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiön eli Tredea Oy:n ostopalvelusopimuksen sisältöä.
– Jos supistuksiin turvaudutaan, on Ylöjärven kakkua Tredeallekin pienennettävä, Kotiranta linjaa.
Hän huomauttaa, että Ylöjärven Yrityspalvelu toimii kahden työntekijän organisaationa tehokkaasti ja tuloksellisesti.
– Toimitusjohtaja Timo Isolähteenmäki ja elinkeinosihteeri Tiina Rinne-Järvensivu saavuttavat kaikki tavoitteet. Yritystonttikauppa käy valtakunnallisestikin mitattuna kiitettävästi, Kotiranta  muistuttaa.

Tamperekin reagoi

Kaupunginjohtaja Pentti Sivunen, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Katja Luojus (kok.) sekä elinkeinoyhtiön hallituksen veturi Mika Kotiranta onnittelevat Ylöjärven kaupungin taannoista johtoa kaukonäköisyydestä.
– Onneksi Ylöjärvi vuosikaudet sitten säilytti oman kunnallisen elinkeinoyhtiönsä ja on satsannut sen voimavaroihin vuosittain, he sanovat.
Ylöjärveläisvastuunkantajat päättelevät, että Tamperekaan ei ole tyytyväinen seudullisen elinkeinoyhtiön toimintaan.
– Tampere on avannut keskustelun siitä, että he palkkaisivat uudelleen oman elinkeinojohtajansa, ylöjärveläisvaikuttajat toteavat.
Mika Kotiranta viittaa myös jatkuvasti julkisuuteen pulpahtaviin yrittäjien palautteisiin, joiden mukaan Tampere ei hoida aktiivisesti ja tuloksellisesti yrittäjien asioita. Se ei esimerkiksi  turvaa heidän tonttitarpeitaan.
Kaupunginjohtaja Pentti Sivunen kokee, että Tredeasta ei ole tullut arjessa yhteistyökumppania elinkeinoelämän toimijoiden kanssa.
– Se, että esimerkiksi meillä Ylöjärvellä on myönteinen pörinä yrityssektorilla, kertoo siitä, että oma elinkeinoyhtiömme on onnistunut markkinoinnissaan ja tonttimyynnissään, hän suitsuttaa.
– Toissa maanantainakin meillä oli kaupunginhallituksessa hyväksyttävänä kaksi tonttikauppaa. Koko vuoden tonttien myyntisaldo on komea, kaupunginjohtaja kehuu.
Pentti Sivunen päättelee, että Tredea on lähtenyt isojen toimintalinjojen vetämiseen.
– Se on verkottunut korkeakoulujen, yliopistojen ja muiden vastaavien isojen tahojen kanssa, hän tarkentaa.
Kaupunginjohtaja huomauttaa, että Tampereen kaupungin toimintakulttuuri yrityskenttää kohtaan on ollut pitkässä juoksussa vahvasti erilainen kuin esimerkiksi Ylöjärven.
– Isolla naapurilla on omat johtajansa niin kiinteistöjä kuin tonttejakin varten. Hitaus ja kankeus syntyy siitä, että Tampereella palaset eivät loksahda tässä ja nyt kohdalleen, Sivunen päättelee.
Kotiranta, Luojus ja Sivunen ovat sitä mieltä, että Tampereen kaupunkiseudun on puhallettava yhteiseen hiileen ja pidettävä Tredean toimintakyvystä huolta.
– Sille sopivat muun muassa seudulliset kehityshankkeet, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Katja Luojus tarkentaa.
Sivunen odottaa tuloksia pian käynnistyvältä Innovatiiviset kaupungit -hankkeelta.
Luojus kertoo, että kaupunginhallitus on käsitellyt muutamia kertoja Tredean asioita.
– Hallituksessa on kuultu kritiikkiä, ja olemme palautteet viestittäneet seudulliselle elinkeinoyhtiölle, hän sanoo.

Uusia aihioita koko ajan

Toimitusjohtaja Timo Isolähteenmäki iloitsee siitä, että hänen käsissään on koko ajan uusia yrityskauppa-aihioita.
– Saan lähes joka päivä uusia yhteydenottoja, joissa kysellään sijoittumismahdollisuuksia Ylöjärvelle.
– Meidän yritystonttitarjottimemme on monipuolinen. Lähes jokaiselle oikeasti liikkeellä olevalle pystymme tarjoamaan sopivan kohteen, Isolähteenmäki vakuuttaa.
Toimitusjohtaja sanoo, että Teivon alue on paraatipaikalla.
– Vaasantien varteen sopivat erityisesti isoja toimitiloja tarvitsevat yritykset, hän tarkentaa.
– Kolmenkulma kutsuu puolestaan pieniä ja keskisuuria yrityksiä sekä logistiikka-alan toimijoita, Isolähteenmäki muistuttaa.
– Siltatien yritysalue soveltuu myös pienille ja keskisuurille yrityksille. Ensimmäinen vaihe alkaa olla pulkassa, koska siellä on enää yksi myymätön tontti. Onneksi vetovoimainen alue on saamassa pikavauhtia laajennusosan, jolle saadaan parikymmentä uutta tonttia. Ne ovat myyntikunnossa ensi vuonna, Isolähteenmäki kertoo.

Tekemisen meininki kiehtoo

Miksi Ylöjärvi saa koko ajan uusia yrittäjiä?
Timo Isolähteenmäki sanoo, että kasvukaupungin yrittäjäystävällisyys on jo maankuulu käsite.
– On todella merkityksellistä, että kaupunkiimme onnistuneesti sijoittaneet kertovat eri puolilla myönteisistä kokemuksistaan. Viidakkorumpu herättää kiinnostuneet, toimitusjohtaja tietää.
Isolähteenmäki muistuttaa monipuolisen tonttitarjonnan merkityksestä sekä oikea-aikaisesti rakennetun kunnallistekniikan hyödyistä.
– Uskottavuutemme kannalta on tärkeää, että pidämme kiinni kriteereistämme, jotka kutakin yritysaluetta varten olemme laatineet.
– Ylöjärven päättäjät ovat turvanneet tonttireservit, eli jokaiselle keskeiselle teollisuusalueelle on turvattu riittävät laajentumismahdollisuudet, hän tilittää.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?