Historian kahdeksanteen Peltokertoimeen toivotaan lisää naiskuljettajia

Luvassa jälleen pärinää ja bensan katkua

Vahannan nuorisoseurassa ja Ylöjärven mopopiireissä odotellaan jo malttamattomina ensi sunnuntaita. On jälleen se aika vuodesta, kun Liimolan pelto täyttyy pappamopoista ja niitä kuljettavista vauhtipäistä. Peltokertoimen voittajille on luvassa mainetta ja kunniaa.
Peltokertoimen järjestelyistä vastaava Jukka Peltonen lupaa julkkiskuskien käyttöön hyvät ja tasavauhtiset menopelit.

Peltokertoimen järjestelyistä vastaava Jukka Peltonen lupaa julkkiskuskien käyttöön hyvät ja tasavauhtiset menopelit.

Idea pellolla ajettavasta mopokilpailusta syntyi Vahannan nuorisoseuran jäsenien päässä kahdeksan vuotta sitten. Pitkään ja pimeään syksyyn oli saatava säpinää.
Ensimmäinen Peltokerroin ajettiin kuitenkin keväällä erittäin lyhyellä radalla. Tapahtuman suosio yllätti kaikki, joten uusi mopokurvailu päätettiin järjestää jo heti seuraavana syksynä.
– Kahtena ensimmäisenä vuotena ajoimme sekä keväällä että syksyllä. Sitten alkoi tuntua, että vuoteen mahtui pelkkää Peltokertoimen järjestelyä. Lopulta päätimme ajaa vain syksyllä, kun pellot oli niitetty talvikuntoon, Peltokertoimen järjestelyistä vastaava Jukka Peltonen muistelee.
Nykyisellään Peltokerroin kaasutellaan siis Liimolan pellolla, joka sijaitsee Vahannan nuorisoseurantaloa vastapäätä.
– Täytyy kiittää maanomistajaa myötämielisyydestä, koska aina tällainen tapahtuma aiheuttaa jonkin verran härdelliä. Myös peltoon jää  jonkin verran jälkiä, vaikka emme ajakaan crossipyörillä. Kaiken lisäksi saamme pitää varikkoa maatilan isännän luvalla talon pihassa, Peltonen selvittää.
Peltokerroin on ennen kaikkea hyvähenkinen ja iloinen perhetapahtuma.
Kyseessä ei ole varsinaisesti virallinen kilpailu, vaikka joskus siltä voi tuntuakin.
– Tietysti aina, kun vedetään kypärä päähän, vauhti ja voittamisen tahto tuntuvat nousevan. Paikalla on sitä varten ensiapuryhmä. Tosin koskaan ei ole sattunut isoja haavereita. Jotkut ovat saaneet ainoastaan henkisiä kolhuja, Peltonen sanoo ja hymyilee.

Pellolla nähdään draamaa ja komediaa

Peltokertoimen kuljettajille halutaan taata mahdollisimman tasapuolinen kalusto, jotta ajaminen säilyisi reiluna kaikkia kohtaan.
Kilpailuluokkia on useita. Naiset ajavat kilpaa keskenään, samoin lapset. Lisäksi pellolla nähdään vakiomopojen luokka sekä endurancesäännön mukaan vesiviritettyjen mopojen luokka.
Tapahtuman kenties odotetuimmassa lähdössä kilpailevat paikalliset julkisuuden henkilöt, jotka yleensä takaavat yleisölle paljon mielenkiintoista nähtävää.
– Muistan, kun Mustajärven Pate kaatui taannoin rokkareiden kisassa ja Mustien Enkeleiden Jussi Aaltonen pysäytti ja käski kaikkia odottamaan, että Pate pääsee pystyyn. Kisa jatkui sen jälkeen tasaisena, ja hetkeä myöhemmin Aaltonen kaatui itse. Kukaan ei kuitenkaan jäänyt odottamaan Aaltosta, ja tästä saatiin aikaiseksi melkoinen meteli varikkoalueella, Peltonen muistelee nauraen.
Peltonen lupaa, että tälläkin kerralla radalla nähdään muutama muusikko ja jokunen muu tunnettu henkilö.
– Ainakin A. Aallon Rytmiorkesterin ja Mustien Enkeleiden edustajia on paikalla. Lisäksi mukaan tulee punkrokkari Harri Konttinen. Myös Rantajätkien kanssa on ollut puhetta siitä, että heiltä löytyisi haastaja rokkareille.
Peltokertoimeen on aina riittänyt osallistujia, ja kaikki halukkaat on ainakin toistaiseksi pystytty ottamaan mukaan kilpailuun. Tosin naisten luokassa on ollut viime vuosina verenvähyyttä.
– Kaupunginvaltuutettu Minna Sorsa ajoi viime vuonna upeasti, joten toivottavasti hänen esimerkkinsä houkuttelee mukaan muitakin naisia. Ja toivottavasti Minna tulee taas itsekin, Peltonen pyytää.

Voittajat muistetaan kylällä pitkään

Peltokertoimessa vaalitaan Pappa-Tunturien pitkää perinnettä.

Peltokertoimessa vaalitaan Pappa-Tunturien pitkää perinnettä.

Peltosen mukaan pehmeällä ja vaihtelevalla radalla pärjää tarkalla ajolla, jossa maltti on valttia.
– Kannattaa välttää pahimpia sumppuja ja kolareita. Jos pyörä on vaakatasossa, kello ei tykkää.
Peltokertoimen järjestäminen vaatii tietysti melkoisen määrän työtä. Talkooväkeä ei ole koskaan liikaa.
– Äkkiä nämä tällaiset tapahtumat sortuvat yhden miehen niskaan, mutta onneksi vielä on löytynyt apua ihan kiitettävästi, Peltonen sanoo.
Liimolan pelto niitettiin lyhyeksi ajotapahtumaa varten viime torstaina. Sen jälkeen Peltonen kävi suunnitelemassa radan mopon satulasta käsin, minkä  jälkeen ajoreitti merkittiin nauhoilla.
– Lauantaina pannaan sitten teltat pystyyn ja sähköt valmiiksi. Tässä samalla suunnittelemme koko ajan oheisohjelmaa. Eiköhän siellä ainakin rokki soi ja makkarat käristy, Peltonen tuumaa.
Peltokertoimen voittajat palkitaan tietysti asianmukaisin pokaalein, mutta pystiä suurempi on voittajalle lankeava maine ja kunnia.
– Peltokerroinhan on arvoasteikossa MM-kisoista seuraava. Omalla kylällä on hyvä kulkea rinta rottingilla, kun on pärjännyt Peltokertoimessa. Kannattaa myös muistaa, että hyvät sladit jäävät mieleen, eli hienot temput radalla muistetaan pitkään, Peltonen vinkkaa.
Peltokerroin jatkuu varmasti vielä vuosia, mutta tulevaisuudessa sen rinnalla saatetaan nähdä toinen, hieman vastaava tapahtuma.
– Olemme seuranneet televisiosta Rekkakuskit jäällä -sarjaa. Ajattelimme, että jos järjestäisimme Mopokuskit jäällä -tapahtuman, Peltonen nauraa.

Jotkut ottavat kilpailun tosissaan ja mittaavat mopon moottorin tehoja erilaisilla käyrillä.

Jotkut ottavat kilpailun tosissaan ja mittaavat mopon moottorin tehoja erilaisilla käyrillä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?