Vanhan lukion liikuntasalista se aikoinaan alkoi. Tietotekniikasta kiinnostuneet teini-ikäiset ylöjärveläiset järjestivät vuonna 2002 hauskan lan-verkkoon pohjautuvan pelitapahtuman. Legendaarisen scifi-sarjan Star Trekin mukaan nimetty LanTrek houkutteli pauloihinsa myös muutaman henkilökunnan edustajan.
Vielä ensimmäisellä kerralla tilaa riitti hyvin kaikille. Nyt ajatus pienestä liikuntasalista tuntuu LanTrekin kohdalla lähinnä huvittavalta.
– Hieman laskutavasta riippuen tämä on nykyään Suomen suurin verkkopelitapahtuma. Ensi vuonna LanTrek järjestetään ensi kertaa Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa, tapahtuman järjestäjät kertovat.
Juha-Matti Haapala ja Valtteri Pajunen kävivät ensimmäisen LanTrekin aikaan vielä peruskoulun ala-astetta. Nyt hieman päälle parikymppiset nuorukaiset ovat massiiviseksi paisuneen tapahtuman avainhenkilöitä.
– Hassuahan tässä on se, että Tietokonekerho LanTrek ry:ssä on vain parisenkymmentä jäsentä. Talkoolaisia tulee kuitenkin joka vuosi mukaan noin sata ympäri Suomen, yhdistyksen puheenjohtaja Haapala kertoo.
– Ympäri vuoden toisiinsa on LanTrekin tiimoilta yhteydessä noin kymmenen hengen ydinporukka. Alkuperäiset vetäjät ovat jääneet sivuun sitä mukaa, kun tapahtuma on kasvanut, varapuheenjohtaja Pajunen lisää.
Mistään pienestä puuhastelusta ei LanTrekissä ole todellakaan enää kysymys. Tämän vuoden tammikuussa tapahtuma keräsi Hakametsän Tampere Areenalle niin paljon verkkopelaajia, että hallin seinät tulivat auttamattomasti vastaan.
818 tietokonepaikan ja yli tuhannen kävijän lukemat ovat sellaisia, joihin suurin osa alan tapahtumista ei Suomessa pysty. Ainoastaan Helsingissä järjestettävä Assembly on selvästi LanTrekiä suurempi, mutta sekin lähinnä erilaisen luonteensa vuoksi.
– Assembly on ensisijaisesti demo- ja messutapahtuma, mutta kyllä sielläkin on viime vuosina pelattu entistä enemmän. Samojen järjestäjien talvitapahtuma Assembly Winter on keskittynyt pelkkään pelaamiseen, mutta tammikuussa me ajamme heistä ohi, Pajunen ja Haapala tietävät.
Aikaisemmin Pirkkahallina tunnettuun Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen pääseminen oli LanTrek-järjestäjille pitkään salainen unelma. Muutaman kuukauden päästä se toteutuu, sillä vuoden 2014 tapahtuma järjestetään hallikompleksin uunituoreessa TähtiAreenassa.
– Konepaikkoja on aiempaa enemmän, palkintorahaa jaetaan aiempaa enemmän ja kaikki on yleisesti ottaen entistä suurempaa. Toivottavasti se näkyy kävijöille mahdollisimman hyvin, Pajunen hymyilee.
Paluu Ylöjärvelle epätodennäköinen
Vaikka vuodenvaihteeseen on vielä rutkasti aikaa, ovat tulevan LanTrekin järjestelyt jo hyvässä vauhdissa. Tapahtuman taustalla jo seitsemättä vuotta vaikuttavan Juha-Matti Haapalan mukaan työtä teettävät samat asiat kuin muissakin isoissa yleisötapahtumissa.
– Tilan suunnittelu, rakentaminen, verkkoyhteyksien varmistaminen, yhteydenpito sponsoreihin… On näitä osa-alueita ihan riittävästi, Haapala naurahtaa.
Siitä lähtien, kun LanTrek siirtyi vuonna 2012 pois Ylöjärveltä, tapahtumalla on ollut vahva tamperelainen leima. Haapalan ja Pajusen mukaan vastaanotto Pirkanmaan pääkaupungissa oli ensimetreistä lähtien erittäin positiivista.
– Kun toimme LanTrekin Tampereelle, kaupungin nuorisotoimi tuli tueksemme lähes riemusta kiljuen. He esimerkiksi maksoivat ensimmäisen Tampere Areenan tapahtumamme vuokran käytännössä yksin, Haapala kiittelee.
– Ylöjärvellä meininki oli ihan toista. Kaupunki suhtautui meihin myönteisesti, mutta ei tukenut LanTrekiä muuten mitenkään. Ajatusmaailma oli hieman kärjistettynä se, että hyvä kun järjestätte, mutta ei kai tästä pidä mitään maksaa, Pajunen heittää piikin synnyinkaupunkiinsa.
Se, että LanTrek palaisi jonain päivänä Ylöjärvelle, on kaksikon arvion mukaan erittäin epätodennäköistä. Syynä on yksinkertaisesti sopivien tilojen puute.
– Jokin pieni oheistapahtuma voisi olla Ylöjärvellä ihan mahdollinen, mutta se vaatisi aktiivista väkeä sellaista järjestämään. Pelkästään nykyisellä porukalla siihen ei ole mahdollisuuksia, talkoohenkiset miehet linjaavat.
Ei nörtteilyä vaan kansanhuvia
Tietokone- ja konsolipelaamista aktiivisesti harrastavat nuoret ovat vielä tänäkin päivänä joillekuille kummastelun aihe. Etenkin suurissa ikäluokissa on paljon ihmisiä, jotka pitävät näyttöpäätteen edessä nököttämistä typeränä ajanhukkana.
Haapalaa ja Pajusta moiset näkemykset huvittavat. Vanha stereotypia, jonka mukaan pelaamista harrastavat lähinnä finninaamaiset, sosiaalisesti rajoittuneet ja energiajuomaa kittaavat teinit, on tänä päivänä kaukana todellisuudesta.
– Melkein jokainen suomalainen pelaa jotakin, vähintään mobiilipelejä. LanTrekissäkään ei käy vain matematiikasta tykkääviä poikia, vaan esimerkiksi tyttöjen määrä on tuplaantunut joka vuosi, Valtteri Pajunen selvittää.
Ulkomailla pelibisnes on synnyttänyt jopa huippu-urheiluun verrannollisia ilmiöitä. Parhaat videopelien taitajat ansaitsevat turnausmenestyksellään miljoonia euroja, ja innokkaat fanit piirittävät suurimpia mestareita kaikkialla.
Ja toisin kuin moni maallikko voisi luulla, pelien parissa viihtyminen ei myöskään tarkoita huonoa fyysistä kuntoa.
– Tutkimusten mukaan 60–70 prosenttia pelaajista harrastaa aktiivisesti jotain urheilulajia. Nämä asiat eivät siis sulje toisiaan pois, Haapala kuittaa.