Kriterium kerää jälleen ikäluokkahuiput Teivoon

Teivon ravikauden traditionaalinen huipentuma Kriterium on jälleen käsillä. Klassikkokilpailun finaalit ratkaistaan lauantaina. Loppukilpailujen karsinnat käytiin viime viikon tiistaina.
Saku Mikkolan Pörnä-Tyttö spurttasi tarkan juoksun jälkeen niukkaan karsintavoittoon. (Kuvat: Pauli Impola/ Paul’s Special)

Saku Mikkolan Pörnä-Tyttö spurttasi tarkan juoksun jälkeen niukkaan karsintavoittoon. (Kuvat: Pauli Impola/ Paul’s Special)

Suomenhevosten Kriteriumissa iskevät yhteen 4-vuotiaat ja lämminveristen suurkilpailussa 3-vuotiaat ikäluokkahevoset. Suomenhevoset ravasivat kolme karsintalähtöä, ja lämminveriset puolestaan iskivät yhteen viidessä ennakkomittelössä.
Suomenhevosten lähdöistä finaaliin pääsi neljä parasta valjakkoa. Lämminverisissä finaalipaikan lunasti jokaisen karsintalähdön kaksi parasta valjakkoa. Lämminveristen osalta valittiin vielä aikojen perusteella kaksi nopeinta kolmanneksi sijoittunutta hevosta Kriteriumin loppukilpailuun.
Suomenhevosten karsintalähdöt menivät Koivikon Kallelle, Pörnä-Tytölle ja Meliisille. Koivikon Kallen ohjastaja Tuomas Pakkasen mukaan karsintastartti meni suunnitelmien mukaisesti, vaikka 4-vuotias oripoika kaasutti avauspuolikkaan kirpeästi 22,5-kyytiä.
– Hevonen oli lähtöauton takana melko innokkaan oloinen, mutta vaihtoehtoja ei oikein ollut, koska eteenpäin piti lähteä. Avaus oli hiukkasen kova, mutta ajattelin, että tottahan tämä kestää, Kiuruveden ohjastajaässä Tuomas Pakkanen sanaili.
Koivikon Kallea valmistetaan finaalia varten vanhoilla askelmerkeillä.
– Oritta laitellaan todella nätisti ennen loppukilpailua. Hevosta ei pysty trimmailemaan sen kummemmin. Etenemme samoilla nuoteilla kuin tähänkin asti, valmentaja Markus Porokka suunnitteli.
Toisessa suomenhevosten karsintalähdössä Pörnä-Tyttö otti voiton unelmajuoksun päätteeksi. Ohjastaja Saku Mikkolan mukaan tamma jaksaa myös kiertää, jos on tarvis.
– Kyllä hevonen menestyy kaikenlaisilta juoksupaikoilta, mutta tänään saimme tosiaan nappireissun.
Mikkola on hyvillä mielin Kriterium-finaalin alla.
– Fiilikset ovat korkealla. Tamma on tehnyt viime aikoina hyviä juoksuja. Lähdemme matkaan luottavaisin mielin.
Kolmannen suomenhevoskarsinnan vei nimiinsä Heikki Karjulan ohjastama Meliisi. Se johti lähtöään alusta loppuun. Tamma sai samalla arvokkaan päänahan itselleen, kun se pystyi lyömään ikäluokkalähtöjä tähän mennessä hallinneen Ypäjä Eilan. Ohjastaja-valmentaja oli voitosta huolimatta suhteellisen matalalla profiililla.
– Olemme kunnioittaneet Ypäjä Eilaa aika paljon näissä ikäluokkalähdöissä. Se on kuitenkin ollut tämän ikäluokan hallitsija tähän mennessä. Ehkä sen viime aikojen vaikeudet heijastuivat tähän starttiin, Karjula arvioi Meliisin kovaa kilpakumppania.
Meliisi lähtee Kriteriumin loppukilpailuun ilman menestymispaineita.
– En ole juurikaan uhrannut ajatuksia loppukilpailulle. Finaaliin pääseminen oli tavoitteemme. Jos hevonen pysyy tällaisena, juoksemme siellä joukon jatkona, Karjula jatkoi varovaiseen tyyliinsä.

Express Duolla jäi varaa

Markku Niemisen naruttelema Harmi’s Frido oli oman Kriterium-karsintansa ylivoimaykkönen.

Markku Niemisen naruttelema Harmi’s Frido oli oman Kriterium-karsintansa ylivoimaykkönen.

Lämminveristen ensimmäisen karsintalähdön vei nimiinsä Express Duo. Sen ohjissa oli jälleen pienen pikavisiitin entiselle kotiradalle tehnyt Jorma Kontio. Express Duo haki keulapaikan ensimmäisen puolikkaan täyttyessä, ja sen jälkeen lähtö oli käytännössä juostu.
– Kun olimme selvittäneet lähdön, hevonen sai tehdä oman juoksunsa, Kontio vahvisti.
Kaikesta näki, että Pekka Korven valmennettavalle jäi rutkasti paukkuja finaaliin.
Viides ja viimeinen lämminveristen karsintalähtö meni odotetusti kotiradan valmentajan Markku Niemisen hevoselle Harmi’s Fridolle. Sen juoksunkulku oli aika lailla samanlainen kuin Express Duolla.
Myös Nieminen oli tyytyväinen ajokkiinsa, vaikka petrattavaakin jäi.
– Hevonen ei kyennyt alkukiihdytyksessä aivan nopeimpien mukaan, mutta keulapaikka irtosi meille myöhemmin ihan suosiolla. Ori oli tänään vähän turhan paineissaan. Se saisi olla rauhallisempi.
Harmi’s Frido valmistautuu loppukilpailuun tutulla kaavalla.
– Menemme perusasioilla eteenpäin. Emme lähde kikkailemaan, Nieminen viestitti.
Muut lämminveristen karsintavoittajat olivat Greenleaf Slim, Big Headache ja Jonesy.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?