Ylöjärveläisyritykset olivat innokkaina mukana kansainvälisillä Alihankinta-messuilla

Alihankinta pitää Ylöjärven vireänä

Viime viikolla järjestetyt Alihankinta-messut keräsivät yli 1 000 näytteilleasettajaa Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen. Mukana vilskeessä oli myös seitsemän menestyvää ylöjärveläisyritystä sekä Ylöjärven Yrityspalvelu Oy. Messujen tärkein anti oli vanhojen sekä uusien mahdollisien asiakkaiden tapaaminen.
Jatkuvaa kehitystyötä tekevän Arvemet Oy:n tuotantopäällikkö Pekka Moisio oli tyytyväinen tämänkertaisten Alihankinta-messujen antiin.

Jatkuvaa kehitystyötä tekevän Arvemet Oy:n tuotantopäällikkö Pekka Moisio oli tyytyväinen tämänkertaisten Alihankinta-messujen antiin.

Alihankinta on Suomen johtava teollisuuden muoto. Alihankinta-messut vietti nyt 25-vuotisjuhlaansa.
Hurjan kokoinen tapahtuma esittelee metalli-, elektroniikka-, muovi- ja kumiteollisuutta, teollisuuden ICT-ratkaisuja sekä näiden alojen suunnittelua ja konsultointia. Viime vuonna tehdyn tutkimuksen mukaan Alihankinta-messuilla esitellään vuosittain yli 2 000 uutta innovaatiota.
Tällä hetkellä alihankintateollisuus elää kuitenkin vaikeita aikoja. Teollisuustuotanto on vajonnut Suomessa vuoden 2009 tasolle.
Pudotus on ollut rajua etenkin teknologiateollisuudessa, joka eli vuosina 2007–2008 ennätyksellisen menestyksen ajanjaksoa. Vuosien 2010 ja 2011 lyhytaikainen elpyminen on muuttunut sittemmin jälleen laskusuhdanteeksi.
– Suomen viennin hartiat ovat kaventuneet, ja julkisten menojen taakka on kasvanut. Teknologiateollisuuden ja sen Suomessa toimivien alihankintayritysten työllistävä vaikutus on kuitenkin edelleen erittäin merkittävä. Alihankinnan kilpailukyvyn voi jopa sanoa ratkaisevan Suomen tulevaisuuden, sillä puolet toimialan työpaikoista on alihankintayrityksissä, Teknologiateollisuus ry:n pääekonomisti Jukka Palokangas sanoo.

Ylöjärveläiset näyttävästi esillä

Ylöjärvi ja puutarhakaupungissa toimivat yritykset olivat näyttävästi esillä Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen A-hallissa.

Ylöjärvi ja puutarhakaupungissa toimivat yritykset olivat näyttävästi esillä Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen A-hallissa.

Ylöjärveltä Alihankinta-messuilla oli tänä vuonna mukana monenlaista osaamista.
Ammattitaitoaan ja tuotteitaan esittelivät ohutlevytuotteiden sopimusvalmistaja Arvemet Oy, palloventtiileitä valmistava Jouka Oy, koneistettavia osia valmistava Milltamo Oy, metallialan sopimusvalmistaja ST-koneistus Oy, paineastioiden ja säiliöiden päätyrakenteita valmistava Suomen Säiliönpääty Oy, teknologiateollisuuden järjestelmä- ja komponenttitoimittaja Tampereen Konepajat Oy sekä metallin alihankintayritykset Metallityöliike Juholat Oy ja Erkeme Oy.
Soppeenmäen teollisuusalueella, Hopeatiellä, toimiva Arvemet Oy toi messuille näytille suosituista Aika-tuotteistaan Hali-puunkantimen sekä Vire-jakkarapöydän.
– Tulimme näyttäytymään ja esittelemään uusia tuotteitamme. On hyvä olla esillä, jotta ihmiset näkevät Arvemetin olevan elossa ja hyvissä voimissa, yrityksen tuotantopäällikkö Pekka Moisio kertoo.
Moision mukaan Alihankinta-messuilta on mahdollista saada uusia asiakkaita.
– Näiltäkin messuilta on jo saatu muutama. Itse asiassa jokaisilta eri messuilta meille on tullut jokunen uusi asiakas.
Tämä vuosi on sujunut Arvemetilla kohtalaisen mukavasti, eikä taloustaantuma ole päässyt kovin paljon verottamaan asiakaskantaa.
– Olisin ehkä odottanut, että menisi nykyistä huonommin, kun tilannetta vertaa alan uutisiin. Olemme kuitenkin pysyneet hengissä, Moisio naurahtaa.
Niin ikään Soppeenmäen teollisuusalueella, Kulkutiellä, toimintaansa pyörittävä Milltamo Oy tuli messuille tapaamaan asiakkaitaan.
– Täällä on paljon ihmisiä, ja aika moni on poikennut meidänkin pisteessämme Uusia asiakkaita täältä ei varmaankaan kovin paljon saada, mutta jo olemassa olevien asiakkaiden kontaktointi on tärkeää, yrityksen työnjohtaja Hannu Karjula selvittää.
Milltamolla ollaan tyytyväisiä siihen, että kaikille yrityksen työntekijöille on riittänyt tänä vuonna töitä.
– Emme ole onneksi joutuneet tekemään lomautuksia. Tilauskanta ei ole kuitenkaan kovin pitkä. Tulevaisuutta on vaikea ennustaa, kun toimitusajat ovat nykyään niin kireitä. Tiedämme tilanteemme yleensä enimmillään kuukauden päähän, Karjula kertoo.

Uudet yritykset ovat tervetulleita

Ylöjärven Yrityspalvelun toimitusjohtaja Timo Isolähteenmäki on tyytyväinen siihen, että puutarhakaupungin yritykset pääsevät luomaan messuilla kontakteja ja verkostoitumaan sekä oman osaston sisällä että messuvieraina olevien asiakasyritysten kanssa.
– Näyttää siltä, että verkostoituminen on onnistunut hyvin tänäkin vuonna, Isolähteenmäki tuumaa.
Ylöjärven Yrityspalvelu halusi näyttäytyä messuilla, koska paikalla on erittäin merkittävä määrä Suomen alihankintayrityksistä.
– Olemme jakaneet messuilla yhteystietojamme, ja keskustelut ovat lähteneet liikkeelle. Kaupunki saa hyvää nostetta imagollensa, kun messuosastolla on esillä vahvaa ylöjärveläistä alihankintaosaamista. Kenties se houkuttelee muitakin yrityksiä Ylöjärvelle, Isolähteenmäki miettii.
Hänen mukaansa Ylöjärvellä on tarjolla hyviä tiloja ja tontteja kaupunkiin tuleville yrityksille.
– Olemme pitäneet etenkin tonteissa reserviä yllä ja tehneet aktiivisesti töitä sen eteen, että saisimme pk-yrityksille tarjolle myös uusia alueita. Tilanne on siinä mielessä hyvä, että meillä on tarjolla tonttitilaa monenlaisille yritysprofiileille.

Ylöjärvelle luodaan kehittämiskokonaisuus

Koulutuskeskus Valossa toimiva Ylötehdas ja Ylöjärven Yrityspalvelu Oy ovat rakentamassa yhteistyössä yritysten kanssa Ylöjärven kone- ja metallialalle osaamisen kehittämiskokonaisuutta.

Hankkeen taustalla on paikallisille kone- ja metallialan yrityksille toteutettu kone- ja laitekartoitus, jonka yhteydessä yrityksiltä kyseltiin osaamisen kehittämistarpeita.
Tulosten perusteella yrityksillä on yhteisiä tarpeita ja ideoita yhtenäiskoulutuksista. Koulutuskokonaisuuksissa yhteyshenkilönä toimii Ylöhtetaan yrittäjyysinnovaattori Tarja Nieminen.
Itse konekartoituksen tulokset on nyt julkaistu, ja ne löytyvät Ylöjärven Yrityspalvelun verkkosivuilta. Tietokantaan on merkitty yritysten koneet ja laitteet tarkkoine kuvauksineen, tarjotut palvelut, ostotarpeet sekä yhteystiedot.
Ylöjärven Yrityspalvelu päivittää tietokantaa tarpeen mukaan. Listaa voidaan myös täydentää uusilla yrityksillä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?