Kirurginveitsen kertomaa

Kuvataiteilija Ellen Gallagherin aihepiireihin kuuluvat Amerikan afrikkalaisperäisen väestön vaikea menneisyys, kirjallisuus, populaarikulttuuri, muoti, tavat ja puhekielen erityisyys. Gallagher työstää teoksiaan jopa kirurginveitsellä.
Ellen Gallagher: Bird in Hand. (Kuva: Mike Bruce)

Ellen Gallagher: Bird in Hand. (Kuva: Mike Bruce)

Ellen Gallagherin työskentelytapa on hyvin fyysinen vaikka hän usein käsitteleekin hyvin hauraita materiaaleja, kuten kaunokirjoituspaperiarkkeja tai sanomalehden sivuja. Hänen työkalunsa on terävä kirurginveitsi, jolla hän leikkaa ja muotoilee niin paperia, muovailuvahaa kuin hiusvoidetta.
Monet Gallagherin teoksista ovat sarjallisia. Esimerkiksi Watery Ecstatic (Veden hurmio) alkoi vuonna 2001 ja jatkuu edelleen. Teossarja sai innoituksensa, kun Ellen Gallagher parikymppisenä työskenteli yhden lukukauden merentutkimusaluksella. Hän tutki mikroskooppisten siipijalkaisten merietanoiden muuttoreittejä: öisin hän pyydysti otuksia ja päivisin piirsi niitä.
Watery Ecstatic -sarjan kuvissa eksoottiset kalat, meduusat, muinaiset merieläimet ja oudot kasvit on tuotu merten salaperäisestä syvyydestä laboratorioon ja valolaatikon kirkkauteen. Teossarja sai vaikutteita myös Sigmund Freudin nuorena tekemistä merielämää kuvaavista piirroksista.

Tate Modernista Tampereelle

Sara Hildénin taidemuseo esittelee Gallagherin teoksia syksyn ja talven aikana. Esillä on piirroksia, elokuvainstallaatioita, veistoksia ja paperileikkaustekniikalla valmistettuja teoksia.
Näyttelyn leikillinen nimi AxME viittaa Yhdysvaltain mustan väestön puhekieleen ja historiaan ja kytkeytyy myös graafiseen muotoon ja merkitykseen. Esillä olevat teokset on saatu lainaan muun muassa Lontoon Tate Modernin kokoelmasta, ja näyttelyn on myös koonnut Tate Modern tiiviissä yhteistyössä taiteilijan kanssa.
Afrikkalaisamerikkalainen kuvataiteilija on syntynyt vuonna 1965 ja asuu tällä hetkellä New Yorkissa ja Rotterdamissa.

Ellen Gallagher: AxME 28.9.2013−26.1.2014 Sara Hildénin taidemuseossa Tampereella.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?