Uusilla uimaradoilla ei pito rassaa

Arki on lähtenyt rullaamaan varsin vetreästi jo kotvan aikaa puutarhakaupunkilaisia palvelleessa uusitussa uimahallissa.
Tunnelmat muutama viikko sitten avatussa hallissa olivat yltiöpositiiviset.
– Tämä on koko Pirkanmaata silmällä pitäen mieletön paikka harrastaa, eräs innokas uimari pohti.
Uimahallin aktiivista käyttäjäkuntaa ovat koululaiset, jotka vilkastuttavat allasosaston arkea.

Uimahallin aktiivista käyttäjäkuntaa ovat koululaiset, jotka vilkastuttavat allasosaston arkea.

Rekoomusaikana rakennetun Ylöjärven uimahallin saneerausprojekti sinetöitiin muutama viikko sitten, kun innokkaat uima-asuiset pääsivät pulikoimaan perinteisen uimaradan lisäksi entistä syvempään päähän sekä viileääkin viileämpään kylmäaltaaseen.
Ylöjärven uimahalli täyttää tänä vuonna pyöreitä. Ensimmäisen kerran halli avattiin 30 vuotta sitten, joten remontti tuli tarpeeseen.
Vaikka talouden käärmeenlukuja pyryttää niin valtion kuin kaupunginkin taholta, Ylöjärvellä on satsattu tuntuvasti ihmisen vapaa-ajanviettomahdollisuuksiin, joista liikunta on yksi tärkeimmistä.
Uimahalli on sukupolvia yhdistävä tekijä, sillä altaissa saattavat uiskennella varttuneet uimarit sekä kilpaa ponnistavat nuoret vesipedot.

Odotettu
remppa

Uudistusremontti oli varmasti monen paikkakuntalaisen odottama. Uusi alku vesipetojen temppelissä ei ole sujunut ihan mutkitta, mutta suurilta ongelmilta on vältytty.
– Avajaispäivänä oli tosi paljon jonoja sekä kassalla että altailla täysin uuden lippujärjestelmän takia. Suurimpien alkuruuhkien jälkeen, kun asiakkaat ovat lunastaneet sarja- sekä ryhmäkortteja, jonot kassalla varmasti vähenevät, liikuntakoordinaattori Sini Kukkonen arvioi.
Toisaalta uudistus on tuonut myös helpotusta aamu-uintien järjestämiseen.
– Uusi systeemi mahdollistaa sen, että ihmiset voivat tulla aikaiselle pulikoinnille itsepalveluperiaatteella, eli kahviotyöntekijää ei välttämättä tarvita aikaisin aamulla, kun uimarit voivat maksaa lippunsa automaatilla, Kukkonen vinkkaa.
Kritiikkiä asiakkailta on tullut entistä korkeammista lippujen hinnoista.
– Hinnat ovat nyt käytännössä seutukunnallisella tasolla – itse asiassa hivenen sen alla. Olemme suositelleet kävijöitä hankkimaan sarjakortteja, koska ne muodostuvat pitkällä tähtäimellä hinnaltaan kertalippuja halvemmiksi. Se varmasti loveaa lompakkoa, jos ostaa aina aikuisen kertalipukkeen, joka maksaa 6,5 euroa. Tätä edullisemmaksi tulee, jos ostaa esimerkiksi kymppikortin, jonka ansiosta kertakäynnin hinnaksi jää 4,7 euroa, Kukkonen selvittää.

Monenlaista
uutta

Vanhaan halliin verrattuna ruuhkaa on ollut melko paljon enemmän. Myös uudistuneet portti- ja kassajärjestelmät tuovat uudenlaista haastetta työhön.
– Sisäänkäyntijärjestelmien lisäksi oman silauksensa soppaan on heittänyt kahvio, jonka kalustus on vielä vaiheessa. Käyttäjän kannalta suurin uudistus on kaksinkertaistunut allastila. Kylmäallas, toinen lasten allas eli niin sanottu kahluuallas, liukumäki ja ponnahduslauta ovat niin ikään uimahallin uutuuksia. Ponnahduslauta on ahkerassa käytössä, Kukkonen hymyilee.
Uutena maksuvälineenä perinteisten käteisen ja korttimaksun lisäksi uimahallissa pystyy pulittamaan nyt Tampereen joukkoliikenteen matkakortilla. Sillä maksaessa sisäänpääsymaksu on tavallista piljettiä edullisempi.
Uimahallin lipulla on oikeutettu käyttämään myös uimahallin kuntosalia. Salia on uudistettu, ja laitteistoa petrataan heti vuodenvaihteessa, kun rahoitus saadaan uomiinsa.
– Tällä hetkellä emme pysty laitteita uusimaan, koska budjetti on mennyt jo yli. Kuntosali on laitepainotteinen, eli mitään vapaapainoja ei ole tulossa. Raskas rauta löytyy aikanaan alakerrasta, jos sille on tarvetta, Kukkonen valaisee.
Verrattuna lähiseudun uimahalleihin Ylöjärven uintitemppeli on Pirkanmaan moderneimmasta päästä. Esimerkiksi Nokian tai Tampereen Tesoman uimahallit ovat vanhoja ja kaipaisivat uudistusremonttia.
– Seuravuoroja on mennyt kaupaksi melko hyvin. Tämä on osaksi sen ansiota, että Kalevan uimahalli on kiinni tällä hetkellä. Muun muassa Tampereelta on tullut seuroja meille uimaan, Kukkonen luonnehtii.
Urheilutalossa on käynnissä nyt alakerroksen saneeraus. Yläker ran remontti on pientä hienosäätöä vaille kokonaan valmis.
Uimahallista löytyy palveluita kuntosalin lisäksi.
– Tällä hetkellä meillä on käytössä yksi squash-sali. Myös hierojalle on paikka vapaana, Kukkonen listaa.
Alatason valmistumisajankohdaksi on arvioitu ensi vuoden vappu.
Jonna Kakkori työskentelee uusitussa uimahallissa liikunnanohjaajana ja vetää erilaisia liikuntaryhmiä. Hän pitää uudistusta muikeana.
– Muutama viikko täällä on töitä paiskittu, ja täytyy sanoa, että puitteet ovat upeat. Tästä hallista löytyy jokaiselle jotakin, hän iloitsee.
Avajaistohinat ovat lutviutuneet hyvin.
– Suurta ryntäystä ei ole vielä ollut. Sarjaliput ovat tehneet tasaiseen tahtiin kauppansa. Poikkeuksellisesti liikuntaryhmät ovat pääasiassa ylibuukattuja, eikä kaikkia halukkaita tulijoita ole voitu ottaa mukaan, hän pahoittelee.
Saneeratun rakennuksen lastentauteja tutkitaan, ja ne otetaan Kakkorin mukaan varteen.
– Asiakkaat ovat antaneet runsaasti palautetta. Esimerkiksi lasten kellukkeita ei ole tällä hetkellä riittämiin. Niitä kuitenkin hankitaan heti, kun se vain on taloudellisesti mahdollista.

Kymppi
plus

Ylöjärvellä asuvat Laina Laukkanen ja Leena Määttänen vierailivat avajaisviikolla uutukaisessa uimahallissa. Ensikäynnin jälkeen he tunnustautuivat uimahallifaneiksi.
– Arvosana tälle hallille on kymppi plus. Ei olisi millään malttanut lähteä pois altaasta, vanhassakin uimahallissa pulikoinut parivaljakko toteaa kuin yhdestä suusta.
– Halli on koko Pirkanmaata ajatellen loistava. Odotus palkittiin, Laukkanen toteaa.
Remontin myötä ei uudistettu vain allasosastoa vaan myös lippujärjestelmiin tuli uudistuksia.
– Tietysti tässä on vielä paljon opiskelua uusien maksu- ja lippujärjestelmien kanssa, mutta niihin totutaan ajan myötä, Määttänen vakuuttaa.
Edes suhteellisen korkea hintataso vanhaan uimapyhättöön verrattuna ei saa heiltä moitteen sanaa.
– Vaikka kertahinta on noin puolet vanhan hallin hintatasoa korkeampi, on laatu niin paljon vanhaa parempaa, että kyllä sen pystyy maksamaan. Onhan sitten niitä sarjalippuja, jotka ovat edullisia, he tuumaavat.
Eläkeläislippujen hinnat kihisyttivät uimahallin eteisessä.
– Ennen täällä sai käydä alle 50 euron vuosimaksulla viisi kertaa joka viikko. Jos nyt haluaisin käydä samaan tahtiin pulikoimassa, joutuisin maksamaan lystistä liki 600 euroa. Tällainen hintahyppy saattaa olla joillekuille eläkeläisille kestämätön, eräs ohikulkija pukahtaa.

Uusitussa uimahallissa teräs hymyää. Uusi lasten liukumäki sekä ponnahduslauta ovat olleet kovassa huudossa.

Uusitussa uimahallissa teräs hymyää. Uusi lasten liukumäki sekä ponnahduslauta ovat olleet kovassa huudossa.

Uudet sisääntuloportit vähentävät ruuhkia lipputiskillä. Taustalla on uusi itsepalvelulippuautomaatti, joka on helpotus eritoten aamu-uinneilla.

Uudet sisääntuloportit vähentävät ruuhkia lipputiskillä. Taustalla on uusi itsepalvelulippuautomaatti, joka on helpotus eritoten aamu-uinneilla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?