Näitä kirjoja et voi jättää lukematta

Syksy on kaunokirjallisuuden kulta-aikaa. Moni kustantaja haluaa kirjailijoidensa tuotokset markkinoille alkusyksystä, kun ihmiset käpertyvät kesän jälkeen sohviensa nurkkaan etsimään elämyksiä kirjan kansien välistä. Tänä syksynä kirjailijat vaikuttavat jopa poikkeuksellisen tuotteliailta. Kirjakaupoista ja kirjastoista löytyy takuuvarmasti teoksia jokaiseen makuun.
Kirjakauppa Kirjakassissa työskentelevä kirjallisuuden suurkuluttaja Päivi Honkala sanoo, että hyvät kirjat tuovat lukijalleen iloa ja valoa syksyn pimeyteen.

Kirjakauppa Kirjakassissa työskentelevä kirjallisuuden suurkuluttaja Päivi Honkala sanoo, että hyvät kirjat tuovat lukijalleen iloa ja valoa syksyn pimeyteen.

Syysmarkkinoille on ilmestynyt jälleen myös tähtikirjailijoiden, kuten Jari Tervon, Kari Hotakaisen, Tuomas Kyrön, Taavi Soininvaaran, Antti Tuurin, Kaari Utrion, Kjell Westön, Leena Lehtolaisen ja Ilkka Remeksen taidonnäytteitä.
Edellä mainittujen suomalaiskirjailijoiden sekä ulkomaalaisten huippunimien teokset ilmestyvät ihmisten kirjahyllyihin joka tapauksessa, joten Ylöjärven Uutiset haluaa nostaa esiin muutaman äärimmäisen hienon tuotoksen, joka ei ole kenties saanut ansaitsemaansa huomiota.
Sisällytimme vinkkeihin myös muutaman tuoreen tietokirjan sekä hieman jo aikaa nähneen teoksen.

Ylöjärven kirjaston vinkit

Kirjastonhoitaja Elisa Ranta kahlasi läpi syksyn kirjatarjontaa. Ensimmäisenä hänen mieleensä nousi kotimaassaan huippusuosioon nousseen norjalaiskirjailijan Anne B. Ragden uutuus Aion tehdä sinut onnelliseksi.
–  Kyseessä on ajankuvaus norjalaisen kerrostalon asukkaiden ja kotiäitien arjesta 1960-luvulla. Ragden edellinen kolmiosainen teossarja (Berliininpoppelit, Erakkoravut, Vihreät niityt) valloitti lukijat, Ranta kertoo.
Toisena ulkomaisena kaunokirjakäännöksenä Ranta nostaa esiin englantilaisen Hilary Boydin esikoisromaanin Torstaisin puistossa. Boyd on aiemmin tullut tunnetuksi tietokirjoistaan.
– Kirja käsittelee 60-vuotiaan naisen avioliitto-ongelmia sekä tasapainoilua uuden ja vanhan ihmissuhteen välissä sekä pohtii itsensä toteuttamisen oikeutusta. Asiakkaamme ovat kehuneet tätä kirjaa.
Kotimaisista uutuusromaaneista kirjastonhoitaja Ranta haluaa esitellä oululaisen äidinkielenopettajan Pauliina Rauhalan esikoisromaanin Taivaslaulu.
– Teos kuvaa lestadiolaisäidin elämää hienotunteisesti ja ymmärtävästi. Runollinen kieli ja luontovertaukset tekevät kirjasta poikkeuksellisen kauniin kaunokirjallisen teoksen, Ranta sanoo.
Ranta uskoo myös, että Joel Haahtelan uutuusteos Tähtikirkas, lumivalkea löytää jälleen kirjailijan seesteisen tyylin ystävät.
Syksyn uusista tietokirjoista Ranta esittelee Jyväskylän yliopiston professorin sekä Oulun yliopiston dosentin Juha T. Hakalan kirjoittaman teoksen Luovan laiskuuden opas.
– Hakala käsittelee kirjassa omaan tyyliinsä elämänläheisesti nykykehityksen ja kiireisen elämäntapamme tuhoisuutta ja korostaa levon sekä suvantokohtien tärkeyttä luovuudelle, Ranta kuvailee.
Lisäksi Ranta kehuu yhdysvaltalaisen käsityöyrittäjän Alice Curtisin käsityön ystäville tekemää kirjaa Sukat kahdella puikolla.
– Kirjassa esitellään uusi helppo tekniikka ja kauniita malleja. Tämä ehtii vielä vaikka joululahjaksi, Ranta toteaa.
Lopuksi Ranta vinkkaa, että elämäkerroista kiinnostuneille lukijoille on nyt tarjolla monta mielenkiitoista uutuutta.
– Näitä ovat muun muassa Pentti Haanpään tarina (Matti Salminen), Wahlroos: epävirallinen elämäkerta (Tuomo Pietiläinen & tutkiva työryhmä), Mannerheim – Viimeinen kortti? (Juhani Suomi), Ääneen elettyä (Heikki Kahila) sekä Laiskotellen (Lasse Mårtenson).

Kirjakauppa Kirjakassin vinkit

Norjalainen Anders C. Krogh eli perulaisen alkuperäisheimon keskuudessa ja kirjoitti kokemuksistaan hienon kirjan.

Norjalainen Anders C. Krogh eli perulaisen alkuperäisheimon keskuudessa ja kirjoitti kokemuksistaan hienon kirjan.

Kiireapulaisena Kauppakeskus Elon kirjakauppa Kirjakassissa työskentelevä kirjallisuuden ystävä Päivi Honkala haluaa muistuttaa, että aina ei tarvitse rynnätä kirjaostoksille uutuuksien perässä. Monelta lukijalta on saattanut jäädä huomaamatta aiemmin ilmestyneet huipputeokset.
Ensimmäisenä Honkala kuitenkin haluaa esitellä irlantilaisen Emma Donoghuen äskettäin ilmestyneen seitsemännen romaanin Huone.
– Kirja kertoo viisivuotiaasta pojasta, joka elää yhdessä huoneessa kidnapatun äitinsä kanssa. Poika ei tiedä huoneen ulkopuolisesta maailmasta mitään, ennen kuin asia alkaa hiljalleen valjeta hänelle. Kirja on erikoinen mutta erittäin mukaansatempaava, Honkala vinkkaa.
Seuraavaksi Honkala haluaa tuoda esiin norjalaisen Anders C. Kroghin omakohtaisen tarinan Jaguaarin voima, joka ilmestyi vuonna 2009. Teoksessa kirjailija kertoo, miten hän 23-vuotiaana pakkasi reppunsa ja muutti vuodeksi Perun viidakkoon alkuperäisheimon keskuuteen.
Nuorukainen halusi jäädä heimoon loppuiäkseen mutta huomasi, että voi auttaa sademetsien alkuperäiskansoja parhaiten palaamalla länsimaisen sivistyksen pariin.
– Kun sulkee tämän kirjan kannet, tulee sellainen olo, että voisi itsekin tehdä jotakin sademetsien suojelemiseksi. Tämä on huikeasti kerrottu tosiseikkailu, Honkala innostuu.
Kolmantena Honkala suosittelee Kyösti Pietiläisen ja Ville Kaarnakarin kirjoittamaa Legioonalainen Peters – Tarkka-ampujan tähtäimessä -kirjaa. Äskettäin julkaistu teos kertoo pisimpään Ranskan muukalaislegioonassa palvelleen suomalaisen Kyösti Pietiläisen ajasta Bosnian sodassa.
– Vastaavia kirjoja on varmasti paljon, mutta tämä on todella hyvin tehty. Pietiläinen ei suurentele eikä vähättele vaan kertoo asioista toteavasti. Hän ei myöskään nosta itseään esille vaan korostaa erityisesti johtamiensa miesten ammattitaitoa, Honkala kertoo.
Toisena tietokirjana Honkala tarjoilee ruokakriitikko Mikko Takalan ja toimittaja Mika Remeksen koostaman 20 kaupunkilomaa Euroopassa -opaskirjan.
– Matkailukirjoja on tietysti tarjolla hurja määrä, mutta tässä teoksessa on erilainen näkökulma kuin useassa muussa. Sisällön rakenne on jännä kuvineen ja lyhyine artikkeleineen. Kyseessä on hyvin oivaltava kirja.
Lopuksi Päivi Honkala haluaa tuoda valoa syksyn pimeyteen. Sitä saa laulaja-runoilija Hanna Ekolan Aurinkovoimaa-runoteoksesta.
– Tämän kirjan otan käsiini uudelleen ja uudelleen. Ekolan tapa käsitellä asioita on erittäin terävää. Hän osaa tiivistää tekstit niin, ettei niistä silti puutu mitään. Lisäksi hienosti toteutetussa kirjassa on aivan upeita kuvia.

Ylöjärven Uutisten vinkit

Maija Vilkkumaa on tullut tunnetuksi musiikistaan. Nyt Vilkkumaan ajatukset ovat päätyneet myös kirjan kansien väliin.

Maija Vilkkumaa on tullut tunnetuksi musiikistaan. Nyt Vilkkumaan ajatukset ovat päätyneet myös kirjan kansien väliin.

Joka vuosi yhden romaanin kirjoittavan Pekka Jaatisen Torpedo on hämmästyttävän kiehtova kirja, vaikka ei tykkäisi nyrkkeilystä tai ylipäätään urheilusta.
Jaatisen kirjassa suomalais-nicaragualaisen amatöörinyrkkeilijän on esitettävä ammattilaisotteluissa tasoistaan huonompaa nyrkkeilijää. Lopulta amatööri kyllästyy osaansa ja haluaa kokeilla, miten pitkälle hänen rahkeensa oikeasti riittävät.
Laulaja-lauluntekijä Maija Vilkkumaan esikoisteos Nainen katolla ei herätä aluksi lukijassa kovinkaan suurta innostusta, mutta lopulta lukija huomaa jopa yllättäen pitävänsä kovasti edessään soljuvasta tekstistä. Kirjassa muutaman hieman erikoisen suomalaisen elämä kietoutuu yhteen, minkä jälkeen tapahtumien kulku alkaa kiehtoa ja hymyilyttää jopa käsittämättömän paljon.
Ulkomaisista romaaneista on pakko nostaa esiin mustan huumorin taiturin Joël Egloffin teos Taju kankaalla. Ranskalaiskirjailijan teos koostuu lyhyistä pätkistä, joiden kertoja työskentelee harvinaisen karun paikkakunnan teurastamolla. Ranskassa myyntimenestykseksi noussut kirja on huikean humoristinen, vaikka tapahtumapaikat eivät olekaan kaikkein kauneimpia.
Englantilaisen Lisa O’Donnellin esikoisromaani Mehiläisten kuolema on puolestaan melko rankka, mutta silti toivon rippeitä sisältävä kertomus kahdesta skotlantilaissisaruksesta, jotka salaavat vanhempiensa kuoleman välttyäkseen joutumasta huostaan otetuiksi. Tarina on ehdottoman mielenkiintoinen.
Tietokirjoista tarjolle pitää nostaa toimittaja ja tietokirjailija Jukka Rislakin kirjoittama kuvaus neuvostovaltaa uhmaavista vangeista. Vorkuta!-nimeä kantavan kirja kertoo, miten verilöylyyn päättynyt kapina vaikutti koko Neuvostoliiton vankilajärjestelmän muuttumiseen.
Alkujaan tšekkoslovakialainen Felix Weinberg kertoo puolestaan tuoreessa kirjassaan selviytymistarinansa natsien keskitysleireillä. 12-vuotiaana perheensä menettänyt ja natsien vangitsemaksi joutunut Weinberg vietti kolme vuotta viidellä eri keskitysleirillä ja selvisi hengissä niin kutsutusta kuoleman marssista. Poika 30529 on hienosti koostettu, koskettava kertomus.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?