Lumoavia hetkiä luonnossa

Viime vuoden parhaissa luontokuvissa kiteytyy se, mitä valokuva upeimmillaan on. Yllättäviä kuvakulmia, vangittuja hetkiä, tunteita ja tuoksuja.
Marko Rautapää: Pirukaksikko haalareissa.

Marko Rautapää: Pirukaksikko haalareissa.

Vuoden 2013 luontokuva palkitaan lokakuussa, mutta viime vuoden parhaat otokset ovat vielä kiertueellaan. Tämän viikon loppuun asti noita palkittuja kuvia on esillä Seitsemisen luontokeskuksessa. Kannattaa lähteä katsastamaan näyttely, kun vielä ehtii.
Vuoden 2012 luontokuvaksi valittiin kangasalaisen Antti Harkon Luonnon kristallia. Joskus luontokuvaaja metsästää aiheitaan kaukaakin, mutta tämä voittajakuva syntyi kotona. Harkon keittiön ikkunalasiin piirtyi pakkaspäivänä jääkiteitä, jotka herättivät harrastajakuvaajan mielenkiinnon.
Harkon tummalla taustalla ikuistamia jääkiteitä voisi katsella vaikka kuinka pitkään. Samaa mieltä oli myös tuomaristo, joka luonnehti voittajaa näin: ”Pelkistetty graafinen kuva, jossa luonto muovaa täydellisiä muotoja. Kuvaaja on tallentanut löydön, jota jaksaa katsoa pidempäänkin. Jääkuviot piirtyvät tummaan taustaan täyttäen hienosti kuva-alan.”
Kuvakilpailun parhaimmistossa on seesteisyyttä, draamaa ja lystikkyyttä.
Lystikkyyttä edustaa Marko Rautapää. Kasvit-sarjan kunniamaininta lohkesi Rautapään kuvalle Pirukaksikko haalareissa. Siinä sähäkänvihreä parivaljakko näyttää olevan valmiina tositoimiin. Mutta mitä kuvassa oikeasti onkaan?
Olli Korhosen kuva Pelottaa sai kunniamaininnan sarjassa ihminen ja luonto. Kuvassa fasaani tepastelee valtavan kauhakuormaajan vierestä – ja näyttää toden totta pelokkaalta.
Mieleen jäävät myös Leena Asikaisen Foinikialainen, Ari Kuuselan ylisöpöt liito-oravat koivunrungolla ja Lauri Salmisen Jääpyörre.

Vuoden luontokuvat 2012 esillä Seitsemisen luontokeskuksessa 29. syyskuuta saakka. Osoite Seitsemisentie 110.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?