Ylöjärveläinen tennislupaus Roosa Timonen haluaa pelata Grand Slam -turnauksessa

Haaveena ammattilaisuus

16-vuotias Roosa Timonen pelaa uransa parasta kautta. Tampereen tennisseuraa edustava metsäkyläläinen nappasi kesällä kaksi kaksinpelin SM-kultaa, yhden kaksinpelin SM-hopean ja yhden nelinpelin SM-kullan. Lisäksi Timonen on kiertänyt menestyksekkäästi kovissa turnauksissa ulkomailla.
Tampereen Tenniskeskuksen kentät ja verkot ovat käyneet kovin tutuiksi Roosa Timoselle. Harjoitusmäärät ovat nousseet vuosi vuodelta, ja tällä hetkelä Timonen treenaa noin kaksi kertaa päivässä.

Tampereen Tenniskeskuksen kentät ja verkot ovat käyneet kovin tutuiksi Roosa Timoselle. Harjoitusmäärät ovat nousseet vuosi vuodelta, ja tällä hetkelä Timonen treenaa noin kaksi kertaa päivässä.

– Kausi on kyllä sujunut hyvin. Tuntuu hienolta, kun olen saanut jotakin aikaiseksi. Nyt näkee, etten ole treenannut turhaan, Timonen kommentoi kesän menestysputkea.
Timonen voitti Hyvinkäällä 16-vuotiaiden tyttöjen kaksinpelin Suomen mestaruuden. Mestaruus tuli myös Tampereella 20-vuotiaiden naisten kaksinpelissä.
Hyvinkäältä tuliaisena oli myös 16-vuotiaiden tyttöjen nelinpelimestaruus. Lisäksi Timonen kävi hakemassa Lahdesta 18-vuotiaiden naisten kaksinpelin SM-hopean.
– Ehkä tulosta on alkanut tulla sen vuoksi, että olen jaksanut harjoitella kovaa, eikä motivaatio ole missään vaiheessa loppunut. Olen aina halunnut saavuttaa paljon, tennislupaus sanoo.
Roosan isä Marko Timonen ei ole koskaan joutunut pakottamaan tytärtään kentälle.
– Ei siitä mitään tulisikaan, jos hommia joutuisi tekemään väkisin. Tietysti Roosalla on välillä ollut väsymisen merkkejä, kun aina ei ole mennyt niin hyvin kuin nyt. Hän on kuitenkin ihailtavasti jaksanut tehdä töitä päivästä toiseen, Marko Timonen sanoo.

Raju nousu rankingissa

Roosa Timonen aloitti tennisharrastuksen kuusivuotiaana Tampereen Tenniskeskuksen minitenniskoulussa.
Sen jälkeen hän on edennyt määrätietoisesti kohti tätä päivää.
Timosen esikuvana on tietysti ollut Jarkko Nieminen, kuten varmasti kaikilla suomalaisilla tennislupauksilla.
– Naispelaajista pidän eniten Serena Williamsin pelistä. Hän pelaa samalla tyylillä kuin minä, eli lyö voimalla ja ohjailee peliä, Timonen toteaa.
Sammon urheilulukiota Tampereella käyvä Timonen harjoittelee keskimäärin kahdesti päivässä.
Hänen luotsinaan toimii Tampereen Tennisseuran junioriakatemian kilpavalmentaja Martin Rämmal.
– Tyypillisesti minulla on harjoitus aamulla puoli kahdeksalta, jonka jälkeen menen kouluun. Koulua on joka päivä kello 9.50–14.30. Toiset treenit ovat sitten kolmelta iltapäivällä. Sen jälkeen on usein vielä fysiikkaharjoitus tai omatoiminen salitreeni, Timonen kertoo.
Ylöjärveläinen on tällä hetkellä tyttöjen ITF (International Tennis Federation) -rankingissa sijalla 989. Timonen on noussut tänä vuonna listalla peräti 361 sijaa. Kaikkiaan 2 151 pelaajan ranking-listalle mahtuu tällä hetkellä kahdeksan suomalaistyttöä.
Timosen nousu listalla on ollut mahdollista pitkälti ulkomailta kerättyjen ITF-pisteiden ansiosta.
– Kotimaan kisoissa pyörivät aina samat pelaajat. Ulkomailla saa pelata paljon erilaisia vastustajia vastaan, ja taso on kovempi kuin Suomessa.
Viimeksi Timonen pelasi Latviassa Venden Cupissa. Ensimmäisellä kierroksella hän kaatoi venäläisen Anna Sokiran erin 6–4, 6–1.
Toisella kierroksella Timonen löi puolalaisen Dorota Szczygielskan erin 6–2, 6–4.
Puolivälierässä Timonen taisteli voiton Venäjän Elena Antonovasta erin 6–2, 4–6, 6–4. Välierässä Timosen tie katkesi tappioon Puolan Patrycja Polanskalle erin 1–6, 3–6.
– Suunta on oikea. Minulla on ollut selkeä tavoite saada lisää ITF-pisteitä. Niiden avulla pääsee sisään entistä kovempiin kisoihin, Timonen kertoo.

Sponsoreista olisi suuri apu

Turnausten kiertäminen ulkomailla ei ole kuitenkaan aivan ilmaista puuhaa. Marko Timonen joutuu kaivamaan lähes kaikki tyttärensä reissurahat omasta pussistaan.
Mailat tulevat sentään Wilsonilta, ja Tennisliitto kustantaa maajoukkue-edustukset.
– Ikinä en ole merkinnyt menoja ylös, mutta arvioisin vuodessa kuluvan nyt noin 20 000 euroa. Ulkomailla olisi tarkoitus käydä yhä useammin, ja kulut kasvavat jatkuvasti.  Tarvitsemme ehdottomasti jatkossa sponsoritukea sekä myös seuralta satsausta siihen, että valmentaja on kisoissa mukana, Marko Timonen miettii.
Roosa Timosella on selvä tavoite tulla tennisammattilaiseksi. Helppoa se ei ole, sillä kilpailu tenniksen huipulla on armottoman kovaa.
Historian saatossa vain kolme suomalaisnaista (Nanne Dahlman, Petra Thoren ja Emma Laine) on noussut naisten WTA (Women’s Tennis Association) -rankingissa sadan parhaan joukkoon.
– Nousu huipulle vaatii hurjan määrän työtä. Minulla on eniten kehitettävää liikkumisessa, sillä olen aina ollut voimapelaaja, ylöjärveläisneito miettii.
Tulevaisuuden haaveet ovat Roosa Timosella kirkkaina mielessä.
– Olisi hienoa päästä menestymään ulkomailla. Haluaisin pelata junioreiden Grand Slam -turnauksia ja sitten myöhemmin aikuisten Grand Slam -turnauksia. Olen valmis tekemään isoja uhrauksia menestyksen eteen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?