Tuore talousarviopäällikkö Juha Liinavuori aloitti työnsä harvinaisen ongelmallisista asetelmista

Taloustilanne vaatii toimenpiteitä tässä ja nyt

– Tilanne on vakava.
Näin sanoo reilun viikon Ylöjärven talousarviopäällikkönä työskennellyt Juha Liinavuori, kun häneltä tivaa mielipidettä puutarhakaupungin taloudesta. Asuntilassa asuva hallintotieteiden maisteri on kovassa paikassa, kun hän yrittää luotsata Ylöjärveä kohti taloudellisesti vakaampia aikoja.
Talousarviopäällikkö Juha Liinavuori haluaa, että kaikki päättäjät ja virkamiehet ymmärtävät Ylöjärven kaupungin taloustilanteen vakavuuden.

Talousarviopäällikkö Juha Liinavuori haluaa, että kaikki päättäjät ja virkamiehet ymmärtävät Ylöjärven kaupungin taloustilanteen vakavuuden.

Liinavuori ei kuitenkaan pelkää haastetta. Hän jätti taakseen viisitoista vuotta kestäneen uran yliopistomaailmassa ja lähti kohti uusia seikkailuja.
– Seitsemän viime vuotta työskentelin Tampereen teknillisessä yliopistossa suunnittelupäällikkönä ja vastasin taloussuunnittelusta. Yliopistoympyrät tulivat tutuiksi, ja kaipasin uusia haasteita. Uskon, että minulla riittää annettavaa Ylöjärven kaupungille ja toisaalta voin itse kehittyä ammatillisesti tässä talousarviopäällikön tehtävässä, Liinavuori miettii.
Liinavuoren ensimmäisenä tehtävänä on kasata ensi vuoden talousarvio. Se ei varmasti ole kovin helppoa, kun taustalla kummittelevat melko karut talousluvut.
Viime vuonna Ylöjärvi ylitti toimintakuluissa muutostalousarvion viidellä ja alkuperäisen talousarvion 12 miljoonalla eurolla.
– Onhan se myönnettävä, että viime vuosi oli taloudellisesti yksi Ylöjärven lähihistorian heikoimpia. Tilanne kääntyi melko äkkiä huonompaan suuntaan, koska sitä ennen talouskehitys eteni suhteellisen hyvällä linjalla, Liinavuori sanoo.
Hän kuitenkin muistuttaa, että Ylöjärvi ei ole tämän kaltaisessa tilanteessa yksin.
– Suurimmalla osalla Suomen kunnista on samanlainen ongelma. Tilannetta ei edesauta se, että valtion talous on huonolla tolalla, eikä yleismaailmallinen taloustilanne näytä juuri sen paremmalta.

Luottamusmiehillä on edessä valintoja

Vaikka kaupungin olisi saatava säästöjä aikaiseksi, sen on myös pystyttävä pitämään yllä tiettyä palvelutasoa.
Lakisääteisten velvoitteiden kirjo on laaja, eikä niistä päästä irti. Tietyt palvelut on tuotettava joka tapauksessa.
Liinavuoren mukaan tilanteesta selviäminen vaatii sitä, että kaikkia keinoja pitää harkita vakavasti.
Toisaalta verojen ja maksujen korotukset eivät saa olla ainoa keino. Se tie on käyty nopeasti loppuun.
– Yhden prosentin tuloveron korotus tarkoittaa Ylöjärvelle noin viiden miljoonan lisätuloja, jos työllisyys ei notkahda. Sekään ei kuitenkaan työkaluna pelkästään riitä, Liinavuori muistuttaa.
Poikkeuksellisen hankala talousahdinko asettaa luottamusmiehet tiettyihin valintatilanteisiin. Poliittiset päätökset vaikuttavat aina ratkaisevasti talouden kokonaiskuvaan. On tärkeää, että laaditussa talousarviossa pysytään.
– Ensimmäinen lähtökohta on se, että kaikki luottamushenkilöt hahmottavat taloustilanteen kurjuuden. Jokainen yksittäinen toimija joutuu kantamaan vastuuta – se on ihan selvä. Toivotaan, että viisautta riittää ja että se näkyy yksittäisissä päätöksissä.
Poliittisesti sitoutumattomaksi itseään kuvaava Liinavuori ei usko, että poliittiset ryhmät painostavat häntä talousasioissa.
– Luulen, että poliitikot vaikuttavat toimielimissä. Talousarviohan hyväksytään lopullisesti valtuustossa.

Kuntien pohdittava ratkaisumalleja

Suomen hallitus valmistelee parhaillaan kuntauudistusta sekä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistusta.
Lähitulevaisuudessa tehtävät päätökset koskevat myös Ylöjärveä.
Esiin on noussut aiheellinen pelko siitä, että raju velkaantuminen saattaa olla uhka Ylöjärven itsenäisyydelle.
– On kuntauudistuskuvio sitten mikä tahansa, Ylöjärvellä on helpommat neuvotteluasemat, mikäli kaupungin omat asiat ovat kunnossa, Liinavuori toteaa.
Hän ei kuitenkaan pelkää tulevaa kuntauudistusta.
– Kaikilla kunnilla ja kaupungeilla on sama tilanne taloudessa. Kaikilla on ongelmia palvelurakenteen ylläpidon kanssa. On vain hyvä, että kunnat pohtivat yhdessä, minkälaisella ratkaisumallilla tilanteesta selvitään.
Ylöjärvellä erityisiä haasteita asettaa kaupungin väkiluvun jatkuva kasvu.
– Se näkyy investointitarpeena. Menojen ja tulojen jälkeen kaupungin kassaan pitäisi jäädä varantoa, jolla välttämättömät investoinnit sitten maksetaan, Liinavuori sanoo.

Nousukausi pitää rakentaa itse

Ylöjärven kaupungin johdossa on tapahtunut ja tapahtuu lähitulevaisuudessa isoja muutoksia.
Talousjohtaja Pirkko Tahlo on jo jäänyt eläkettä edeltävälle lomalle, ja hallintojohtaja Timo Saari on pian jäämässä eläkkeelle.
Tahlo ei ehtinyt perehdyttää Juha Liinavuorta tehtäviinsä.
Liinavuori ei kuitenkaan usko, että isot muutokset vaikuttavat kaupungin johdon toimintakykyyn.
– Taustat ja prosessit vaikuttavat olevan kunnossa, minkä ansiosta uudet henkilöt pääsevät kivuttomasti sisälle toimintaan. Ylöjärven kaupungin palveluksessa on osaavaa henkilökuntaa, joten muutoksista selvittäneen hyvin.
Liinavuoren lähimmät työtoverit ovat kaupunginjohtaja Pentti Sivunen sekä kehitys- ja laskentapäällikkö Riku Siren.
Lisäksi hän tekee tiivistä yhteistyötä koko kaupungin johtoryhmän kanssa sekä tietysti oman talouspalveluyksikkönsä kanssa.
Liinavuori uskoo Ylöjärven selviävän vaikeista ajoista, vaikka tämänkään vuoden talousluvut eivät aiheuta hurraa-huutoja.
– Kaupunginvaltuusto saa lokakuussa eteensä osavuosikatsauksen. Ennakkotiedot näyttävät, että talousarviossa ei pysytä. Kaupungin menopuoli ylittää ja tulopuoli alittaa arvion. Tilanne ei siis näytä kovin hyvältä.
Liinavuori kuitenkin muistuttaa, että laskusuhdannetta on poikkeuksetta seurannut noususuhdanne.
Hänen mukaansa kukaan ei voi kuitenkaan tuudittautua siihen, että nousu tapahtuu automaattisesti.
– Taloustilanne vaatii toimenpiteitä ja mielellään melko pikaisesti. Pitää vain huomioida tilanteen vakavuus ja ryhtyä asianmukaisiin toimiin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?