Mäntyjä ja muokattuja muistoja

Maalausmatkalla-näyttely todistaa yhteistyön voiman. Maalauksella on nyt monta tekijää. Lähes 50 vuotta sitten tehdyt piirroksetkin voivat herätä eloon.
Taiteilijan tyttären perheen matka antoi inspiraation keltasen sävyissä hehkuvaan maalaukseen Ikävä Kreetalle (Kuvat: Raili Östring)

Taiteilijan tyttären perheen matka antoi inspiraation keltasen sävyissä hehkuvaan maalaukseen Ikävä Kreetalle (Kuvat: Raili Östring)

Kangasalan Pikonlinnan alueella toimivan Villa Armas -gallerian on ottanut syyskuun ajaksi haltuunsa kirjava ryhmä. Yhdistävä tekijä on taiteilija ja kuvataideopettaja Liisa Soini, jonka oppilaina kaikki ryhmäläiset ovat olleet, osa jo 1990-luvun alussa.
Yksi porukasta on ylöjärveläinen Raili Östring. Hän kehuu ryhmän mukavaa yhteishenkeä.
− Liisa on vetänyt kursseja ja kerhoja eri puolilla, muun muassa Sara Hildén -akatemiassa. Kesäleireillä me kurssilaiset olemme tutustuneet toisiimme entistä paremmin ja pyrimme säilyttämään yhteyden. Nyt meille tuli mieleen pitää yhteisnäyttely.
Eikä yhteisnäyttely ole vain kokoelma eri ihmisten tekemiä erilaisia maalauksia. Nämä työt on todella tehty yhdessä.
Liisa Soini jakoi ryhmäläisille vanhoja taulunpohjia. Kukin maalasi aikansa ja lähetti sitten raakileen eteenpäin seuraavalle, joka jatkoi teosta. Joku lisäsi jotakin, toinen ehkä poisti.
− Minäkin tein upean männyn ja metsää. Kun taulu oli kierroksensa kiertänyt, minun metsästäni ei ollut enää tietoakaan. Kokeilu oli aika kasvattava, Östring naurahtaa.

Luonnon äänimaisema kankaalle

Raili Östring maalaa lähinnä akryyliväreillä mutta jonkin verran öljyväreilläkin. Ryhmä päätti, että hänen teoksensa ansaitsevat oman huoneen näyttelyssä.
Östringin maalaukset liikuskelevat lähinnä luontoaiheissa.
− Yksi, josta kovasti pidän, kuvaa Ylöjärven kauneinta paikkaa. Kun lähdetään kaupungintalolta kohti Keijärveä, heti uimarannan jälkeen on pieni metsikkö. Siellä käyn pitkin vuotta ihailemassa maisemaa.
Muutenkin Raili Östring on mieltynyt metsiin.
− Solakat männyt auringonvalossa ovat hieno näky. Lisäksi metsän äänimaailma on valloittava: Siinä on jotakin, joka tunkeutuu ihmisen sisälle. Sen tuntee joka solullaan.
Raili Östring asui 60 vuotta Siivikkalassa. Nyt keskustan kerrostalossa hän kaipaa tuttua äänimaisemaa. Enää linnut eivät sirkuta kotipihassa yhtä ahkerasti kuin ennen.
− Kun seisoo ihan hiljaa ja lintu lennähtää lähelle, se on herkkua, jota ei kaupunkioloissa saa kokea.
Maalaa Östring toki muutakin kuin mäntymetsiä. Aiheet valikoituvat oman tunteen mukaan. Kukkataulujakin on syntynyt, ja tyttären perheen matka etelään kirvoitti valoisankeltaisen teoksen Ikävä Kreetalle.

Lasten piirroksista inspiraatio

Maalausmatkalla-näyttelyssä on esillä myös muutama teos, jotka Raili Östring on tehnyt lastensa piirrosten pohjalta. Lyijykynällä tai kuulakärkikynällä aikoinaan taiteillut kuvat siirtyivät toiselle paperille erityisellä binder-tekniikalla. Sen jälkeen äiti otti vapauden maalata aivan uuden kokonaisuuden.
− Tämä on mukava tapa pitää muistot elävinä. Nuorin lapseni täyttää pian 50 vuotta.
Näyttely on esillä Pikonlinnan alueella sijaitsevassa Villa Armas -galleriassa. Galleria avautui tänä kesänä. Funkkistalo on entinen ylilääkärin asunto, joka on toiminut päiväkotinakin.

Maalausmatkalla-näyttely on avoinna 29. syyskuuta saakka Galleria Villa Armaassa Pikonlinnassa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?