Yllättävän monen ihmisen mielestä säästäminen ja sijoittaminen on liian vaikeaa

Sijoittamaan ei kannata ryhtyä pikavoittojen toivossa

Sijoittaminen ei ole varsinaisesti rahan tekemistä, vaikka sen tarkoitus onkin tuottaa sijoitusten omistajalle lisää varallisuutta. Sijoittamaan kannattaa ryhtyä sen vuoksi, että siinä piilee mahdollisuus saada oma taloutensa vakaalle pohjalle. Kaikista tärkeintä on kuitenkin säästää tasaisesti ajan kanssa.
Sijoituspäällikkö Juha Viitala kehottaa kaikkia ryhtymään rohkeasti sijoitussäästäjiksi.

Sijoituspäällikkö Juha Viitala kehottaa kaikkia ryhtymään rohkeasti sijoitussäästäjiksi.

Ylöjärven konttorillakin viikoittain työskentelevä Tampereen Seudun Osuuspankin alueellinen sijoituspäällikkö Juha Viitala sanoo, ettei sijoittaminen välttämättä rikastuta ketään, korkeintaan vaurastuttaa.
– Nopeista pikavoitoista ei juuri kannata haaveilla. Toisaalta, jos sijoituksiaan voi pitää valituissa kohteissa jopa vuosikymmeniä, niiden arvo voi kehittyä huomattavasti, Viitala toteaa.
Taloustaantuman painaessa päälle ihmisten halu säästää on kasvanut.
Epävarmuus yleisessä taloustilanteessa ja työelämässä on saanut aikaan sen, että ihmiset haluavat kasvattaa itselleen taloudellista puskuria.
Säästökohteen valitseminen on kuitenkin samaan aikaan tullut hieman entistä hankalammaksi.
– Taantuma on aiheuttanut heiluntaa sijoituskohteissa, ja arvonvaihtelut ovat aika suuria. Tämä on johtanut siihen, että ihmiset eivät välttämättä halua enää itse huolehtia sijoituksistaan. Nyt haetaan aktiivisesti hoidettuja salkkuja, mikä onkin järkevää, Viitala sanoo.
Hänen mukaansa rohkeus sijoittaa ei ole kuitenkaan kasvanut tai vähentynyt talouskriisin myötä. Sijoittajien riskinsietokyky on  hieman yllättäen pysynyt ennallaan.
Itse asiassa nyt on oikein hyvä hetki etsiä kaikenlaisia houkuttelevia sijoituskohteita.
– Historia on osoittanut, että parhaat hetket ostaa osakkeita on silloin, kun yleisessä taloustilanteessa on ahdistavin hetki käsillä. Ja silloin, kun yleisesti menee hyvin, pitäisi ehkä keventää osakesalkkua. Täytyisi siis ennakoida talouden sykliä ja liikkua jollakin tavalla vastavirtaan, sijoituspäällikkö Viitala miettii.

Hajauta rahat useaan kohteeseen

On kuitenkin muistettava, että lyhyellä aikavälillä sijoitusten arviointi on hankalaa, koska osakekurssien muutokset ovat paljolti poliittisten päätösten varassa.
Reaalitalouden kehitys ei niinkään sanele sijoitusten kehittymistä, vaan sitä enemmän vaikuttavat keskuspankkiirien ja muiden päättävien tahojen lausunnot.
Osaltaan tämän vuoksi hajauttaminen on edelleen päivän sana. Markkinat eri puolilla maailmaa eriarvoistuvat finanssikriisin myötä.
– Eurooppa on velkakriisissä ja tuskin selviytyy siitä kovin helposti. Toisaalta Yhdysvaltain hyvä talouskehitys vahvistuu. Siksi nyt kannattaa suosia aktiivisesti hoidettuja salkkuja. Ei tarvitse olla pankin varainhoitoasiakas, vaan hoidetun salkun saa jo yhdistelmärahastojen kautta. Sieltä löytyy jokaisen riskitasolle sopivia kohteita, Viitala neuvoo.
Hänen mukaansa ihmiset voisivat kysellä nykyistä enemmän sijoitusneuvoja. Edelleen liian moni ajattelee, ettei hänellä itsellään ole mahdollisuutta säästää tai sijoittaa.
– Lähtötilanteessa ei useinkaan ole sijoittaa suuria summia, mutta säännöllinen varallisuuden kerryttäminen on mahdollista kenelle tahansa. Toivoisin, että yhä laajempi joukko ihmisiä harkitsisi sijoitussäästämistä lainanmaksun ohessa.

Suunnitelma tehdään jokaiselle

Ihmisen on syytä tiedostaa omat mahdollisuutensa säästää. Kun asiakkaan riskinsietokyky on määritelty pankissa, silloin asiantuntija voi tarjota sopivia sijoitusvaihtoehtoja.
– Jokaiselle asiakkaalle tehdään henkilökohtainen sijoitussuunnitelma. Arvioimme, mikä on kullekin asiakkaalle sopiva tuote riskit ja säästöaikataulu huomioiden, Viitala kertoo.
Sijoittaminen on aina melko pitkän aikavälin toimintaa. Sen vuoksi myös tilisäästäminen on edelleen varteenotettava vaihtoehto.
– Jos puhutaan alle vuoden säästöajasta, ei ole järkevää tavoitella suuria voittoja. Tilisäästäminen on oikeastaan ainoa vakaa tapa kerryttää rahoja lyhyellä aikavälillä. Toki tilisäästämisen houkuttelevuus pitkäaikaisena säästämisvaihtoehtona on vähentynyt heikon tuottavuuden vuoksi.

Katse kohti itää ja etelää

Ennustaminen on vaikeaa, mutta kenties tulevaisuudessa katse kannattaa sijoittamismielessä kääntää Aasiaan ja Afrikkaan. Aasia on tällä hetkellä maailman kehittyvin markkina-alue, eikä Afrikka jää paljon jälkeen.
– Kiina on maailman suurin vientimaa ja toiseksi suurin tuontimaa. Kiina on mukana nostamassa koko maailmantalouden kasvua, jos se on tullakseen. Pitää kuitenkin muistaa, että Kiinakin on riippuvainen länsimaalaisesta kulutuksesta. Sekä Kiina että Afrikka ovat houkuttelevia mutta suurta riskiä sietävien sijoittajien vaihtoehtoja, Juha Viitala selvittää.
Tavalliselle kansalaiselle on turvallisinta sijoittaa suomalaisten, pitkään Suomessa alalla toimineiden, luotettujen tahojen avulla.
Kun asiantuntija on valvomassa sijoituksia, välttyy kovilta riskeiltä. Sijoittaa ja säästää voi kuka tahansa.
– Kun palkasta otetaan automaattisesti pieni summa sivuun, voi omat menot helpoiten sopeuttaa tuloihin. Pienetkin säästösummat ovat merkittäviä. Vaikka siis säästää vain vähän kerralla, voi pitkällä aikavälillä saada aikaiseksi mukavia summia, Viitala sanoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?