Villiksi äitynyt bensanmyynnin hintakilpailu on vihdoin rauhoittunut Teivossa

Toteemien taistelussa aselepo

Ylöjärven polttoainekaupassa hurjana riehunut hintasota S-ryhmän ja Neste Oilin välillä näyttää olevan ohi. Reilun kuukauden ajan toisiaan yhä alemmilla hinnoilla nokitelleet ABC ja Nesteen kylmäasema ovat edelleen edullisia, mutta pullistelu on päättynyt.
– Se meni suunnilleen niin kuin odotinkin: avajaishuuma kesti hetken, ja sen jälkeen palattiin normaaliin, kilometrin päässä kiistakumppaneista omaa huoltamoaan pyörittävä Mika Marttila miettii.
Marttilan Neste-asema Vaasantiellä oli hintasodan suurin kärsijä. Naapurit myivät polttoainetta villeimmillään jopa alle hänen sisäänostohintansa.
Teivon ABC:n ja Neste Oil Expressin edustajat tarkkailevat toistensa polttoainehintoja päivittäin. Tarkkoja keinoja ei Ylöjärven Uutisille kerrota, mutta molemmat osapuolet vakuuttavat olevansa tarvittaessa valmiit reagoimaan nopeasti.

Teivon ABC:n ja Neste Oil Expressin edustajat tarkkailevat toistensa polttoainehintoja päivittäin. Tarkkoja keinoja ei Ylöjärven Uutisille kerrota, mutta molemmat osapuolet vakuuttavat olevansa tarvittaessa valmiit reagoimaan nopeasti.

Kuukausi sitten maakunnan halvimmat polttoaineiden tankkauspisteet löytyivät Ylöjärveltä. Bensiinin ja dieselin hinnantarkkailuun erikoistunut verkkosivusto polttoaine.net päivittyi tiuhaan, kun säästeliäät pirkanmaalaiset jakoivat tietoja Teivon ABC:n ja Neste Oil Expressin alati alenevista hinnoista toisilleen.
Halvimmillaan 95-oktaanista bensaa sai tankattua kymmenisen senttiä halvemmalla litrahinnalla kuin nyt.
Neste Oilin myyntipäällikkö Petteri Kärkijärven mukaan halvan polttoaineen aika Ylöjärvellä johtui yksinkertaisista liike-elämän laeista. Neste Oil Express halusi olla paikkakunnan halvin, kesäkuussa avattu ABC taas veti hinnat maltillisesti alas ikään kuin avajaistarjouksena.
– Teemme joka päivä jokaisen asemamme kohdalla päätöksiä siitä, onko hintoja tarvis muuttaa. Pyrimme hinnoittelussamme olemaan edullisin, koska se on kuluttajalle selkeintä, Kärkijärvi perustelee Ylöjärven Uutisille.
Noin kuukauden kestäneen hintarallin jälkeen Teivossa on viime aikoina palattu arkeen. ABC-leirin mukaan avainasemassa oli Neste Oil, joka teki päätöksen tilanteen rauhoittamisesta.
– Juuri kylmäasemat ovat niitä, jotka aiheuttavat toiminnallaan heilahteluja markkinoihin. Se on ymmärrettävää, koska niillä voi olla valikoimassaan vain neljä tuotetta, kun taas ABC:llä tuotteita on satoja, Pirkanmaan Osuuskaupan polttonestekauppias Riku-Pekka Lehtonen tiivistää.
Lehtonen arvioi nokittelun päättyneen Aamulehden juttuun, jossa tilannetta ihmeteltiin suureen ääneen. Se kasvatti molempien osapuolten myyntiä, mutta sai Neste Oilin hieman huonoon valoon.
– Hehän myivät polttoainetta alle sisäänostohinnan. Toisin sanoen kuluttaja sai bensaa halvemmalla kuin heidän oma yrittäjänsä, Lehtonen kertaa.
Neste Oilin myyntipäällikkö Kärkijärvi ei osaa kommentoida asiaa sen tarkemmin, koska hän oli villeimmän kilpailun aikaan itse lomanvietossa. Tieto Ylöjärven kiusallisesta tilanteesta on kuitenkin kantautunut myös hänen korviinsa.
– Kyllähän se hintataso kertoi siitä, etteivät marginaalit olleet meillä aivan kohdallaan. Mutta ei se ollut mitenkään tavatonta: samanlaista on voinut sattua silloin tällöin ympäri Suomea, hän pyörittelee.

Karua matematiikkaa

Polttoainealalla käytävä taistelu kuluttajien kukkaroista on äärimmäisen tiukkaa. Teivossa nähty Nesteen ja ABC:n välienselvittely oli yksityisyrittäjä Mika Marttilan mukaan tuiki tavallista reviirisotaa.
– Nesteen kylmäasemien brändinä on, että ne ovat paikkakunnan halvimpia. Kun uusi asema avattiin viereen, tuli tietysti painetta näyttää se toteen autoilijoille, hän kertoo.
– ABC:n strategiana puolestaan on tulla uusille markkinoille niin isolla volyymillä, että pienemmät toimijat putoavat pelistä pois.
Marttilalle kesä–heinäkuun taite oli liiketoiminnallisesti hankalaa aikaa. Naapuriasemien halvat hinnat veivät asiakkaita, minkä mies ymmärtää omien sanojensa mukaan täysin. Polttoaineen myyminen tappiolla ei olisi kuitenkaan häneltä itseltään millään onnistunut.
– Polttoaineen niin sanottu oikea hinta on noin 15–20 senttiä litralta ja kaikki muu on veroja. Tuohon pieneen osuuteen myyjä voi omilla valinnoillaan vaikuttaa, ei muuhun, Vaasantien Nesteen yrittäjä selvittää.

Kestämätön yhtälö

Vaasantien Nesteen yrittäjä Mika Marttilan mukaan ABC:n ja Neste Oilin hintakilpailu oli normaalia, mutta ei tervettä.

Vaasantien Nesteen yrittäjä Mika Marttilan mukaan ABC:n ja Neste Oilin hintakilpailu oli normaalia, mutta ei tervettä.

Perinteisessä huoltoasematoiminnassa polttoainemyynnistä saatava kate on Marttilan arvion mukaan noin kolme senttiä litraa kohden. Se ei riitä kahvilalla ja myymälällä ryyditetyn aseman pyörittämiseen alkuunkaan, vaan varsinainen voitto on haettava muualta.
– Kolmella sentillä maksetaan sähkölaskut, pidetään mittarikenttä kunnossa ja niin edespäin. Paljon muuta se ei tuo, yrittäjä naurahtaa.
Teivossa nähdyn kaltainen hintasota ei Marttilan mielestä ole kuluttajalle eduksi. Vaikka autonsa saakin sen myötä tankattua hetken aikaa tavallista halvemmalla, on yhtälö pitkällä aikavälillä kestämätön.
– Karrikoiden voisi sanoa, että tällainen pullistelu johtaisi pitkään jatkuessaan siihen, että kuluttaja voisi valita enää ABC:n ja Nesteen kylmäaseman välillä. Yksityiset yrittäjät putoaisivat auttamatta pelistä pois.

Hinnat perjantaina 2.8. kello 8.00

Neste Oil Express Teivo:
95E10: 1,649 euroa/litra
98E: 1,699 euroa/litra
Diesel: 1,489 euroa/litra

ABC Teivo:
95E10: 1,669 euroa/litra
98E: 1,729 euroa/litra
Diesel: 1,509 euroa/litra

Yksi kommentti

  1. Palveluiden puolesta

    Onneksi vielä löytyy näitä vanhan liiton huoltoasemia, paljon mukavampi tankata auto ja juoda kuppi kahvia pienellä asemalla kuin valtavassa hallissa, ja kylmäasemiltahan ei tietenkään kahvia edes saa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?