Arock ei ole mitään barokkia

Räikän ranta aktivoituu jälleen. Muutama viikko sitten siellä raikuivat yhteis- sekä lastenlaulut.
Nyt puisto pääsee kuitenkin lähelle kolmikymmenvuotista musiikkiperinnettään, kun Rantajätkät järjestää tutussa festivaaliympäristössä nuorisomusiikkitapahtuma Arockin.
Arttu Hakala (vas.), Joonas Nikula sekä Arttu Vuori ovat olleet aktiivisesti mukana suunnittelemassa Arockia. – Suurin työ eli käytännön toteutus on vasta edessä, Arttu Vuori huomioi.

Arttu Hakala (vas.), Joonas Nikula sekä Arttu Vuori ovat olleet aktiivisesti mukana suunnittelemassa Arockia. – Suurin työ eli käytännön toteutus on vasta edessä, Arttu Vuori huomioi.

Eikö ylöjärveläisen musiikkielämän pitänyt köyhtyä pysyvästi viime kesänä, kun Räikkärock pantiin pakettiin määräämättömäksi ajaksi?
Ei suinkaan, sillä Rantajätkät ry palaa alkuperäiseen rooliinsa tapahtumajärjestäjänä ottaessaan aimo harppauksen eteenpäin Ylöjärven musiikkikulttuurissa, kun se järjestää Arock-tapahtuman Räikänpuistossa.
Haastattelutilanteen aluksi muun muassa Vahannan nuorisoseurassa vaikuttava Arttu Vuori ottaa tietokoneen web-kameralla yhteyden bänditovereihinsa. Vuoren yhtye Sledge on yksi Arockin esiintyjistä.
– Tämähän on Live-pullistuksen – jonka puitteissa yhtyeemme Sledgekin on pariin otteeseen esiintynyt – viimeinen vaihe. Kehitys on luonnollinen: kun yksi rokki loppuu, toinen voi alkaa, Vuori selvittää.
– Kyseessä on ilmaistapahtuma, jossa soittaa paikallisia bändejä. Mikäpä olisi sen parempaa, Rantajätkien tapahtumaideasta innostunut Joonas Nikula Harjapatentti-yhtyeestä pohtii.
Rantajätkät on tarjonnut auttavaa kättä käytännön asioissa, myös taloudellisissa.
– Meillä ei ole niin paljoa kontakteja tai resursseja ylipäänsä, että pystyisimme toimimaan. Rantajätkiltä saamme tapahtumaan äänentoistolaitteiston sekä telttoja. He ovat hoitaneet myös viranomaisilmoitukset. Teemme itse sen, mihin rahkeemme riittävät, Vuori huomauttaa.
Raskaimmat käytännön työt on kuitenkin ulkoistettu.
– Onneksi sentään lavaa ei tarvitse itse pystyttää, sillä Räikälle tulee kätevä peräkärrylava. On siinä sitten kuitenkin lippusiiman vetämistä. Vahannan nuorisoseura on luvannut huolehtia kahvion pitämisestä, Nikula taustoittaa.
Tapahtuma piti alun perin järjestää Aron rannassa.
– Sen käyttö kuitenkin evättiin, sillä siellä pelataan koko kesä jalkapallopelejä, Ismo Vuori kertoo tietokoneen välityksellä.
– Arock olisi ollut mainio nimi etenkin, jos olisimme toteuttaneet sen Aron rannassa, mutta nimi haluttiin pitää, sillä Räikkärockhan ei tullut kyseeseen, Arttu Vuori naurahtaa.
Nuoret miehet ovat luottavaisella mielellä yleisömäärän suhteen.
– Jos pelkästään omat kaverimme saapuvat, on paikalla jo 100 henkeä, Vuori arvioi.
– Ainakin 10 000 ihmistä tulee, Arttu Hakala vitsailee.
Jenni Mäkinen on ollut mukana aktivoimassa ylöjärveläisiä nuoria mukaan järjestämään uudenlaista tapahtumaa.
– Kirjasimme Live-pullistuksen hankekuvaukseen tuen hakuvaiheessa tavoitteen, että nuoret järjestävät itse oman tapahtuman, kun hanke on päättymässä, Mäkinen valottaa.
Live-pullistuksella on ollut Rantajätkien jäsentilanteelle positiivinen vaikutus.
– Olemme onnistuneet saamaan tapahtumien avulla yhdistykseemme sitä kaivattua uutta sukupolvea, minkä todistaa se, että tämän tapahtuman järjestämiseen todella löytyi porukka, Mäkinen iloitsee.

Nuorisokulttuurin kehittämishankkeen parissa työskennellyt Jenni Mäkinen iloitsee siitä, että Ylöjärveltä löytyy innokkaita tapahtumien järjestämisestä kiinnostuneita nuoria.

Nuorisokulttuurin kehittämishankkeen parissa työskennellyt Jenni Mäkinen iloitsee siitä, että Ylöjärveltä löytyy innokkaita tapahtumien järjestämisestä kiinnostuneita nuoria.

Live-pullistus on
nyt loppusuoralla

Live-pullistus-hankkeen tarkoitus on ollut tarjota nuorille mahdollisuus tutustua ääni- ja valotekniikkaan, live-esiintymiseen, markkinointiin sekä tapahtumien tuottamiseen.
Hanketiimin vetäjän Marianne Jokisen mukaan nuorille on menneiden tapahtumavuosien aikana annettu edellytykset näiden osa-alueiden toteuttamiseen onnistuneesti.
– Hankkeen tärkeä pointti on ollut tarjota valmiudet toteuttaa tapahtuma itse, samalla olemme oppineet itsekin. Tapahtumaa alettiin suunnitella nuorten kanssa jo helmikuun alussa.
Palavereissa nuoret ovat Jokisen mukaan päättäneet käytännön asioita, kuten esiintyjät, tapahtumapaikan sekä esiintymislavan.
– Meidän tehtävänämme on Rantajätkissä ollut huolehtia lupa-asioista – lisäksi siitä, että kaikki tarvittavat asiat, joita tapahtuman järjestämiseen kuuluu, on hoidettu.
Arockin järjestävät nuoret ovat saaneet realistisen kuvan tapahtuman toteuttamisen haasteista ja ongelmista.
– Olemme etsineet yhdessä ratkaisuja haasteisiin, joita tiellemme on sattunut.
Tapahtuman järjestäminen vaatii pitkäjänteistä suunnittelua. Silti ongelmia voi tulla vastaan.
– Edessä on vielä paljon työtä, sillä käytännön hommathan paiskitaan vasta päivää paria ennen h-hetkeä. Odotan innolla, millaiset festarit saamme aikaan, Jokinen kertoo.
– On ollut hienoa tehdä töitä näiden nuorten kanssa. Kannattaa tulla katsomaan, mitä olemme saaneet aikaiseksi. Ylöjärveltähän löytyy erittäin hyviä muusikoita, hän lisää.

+++++
Arock, nuorten järjestämä festivaalinomainen bänditapahtuma Räikänpuistossa lauantaina 10. elokuuta kello 16–21.
Esiintymässä ovat Crosshill, Harjapatentti, Somehow Jo! ja Sledge.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?